ASUS X99 Deluxe II Review – O baza excelenta pentru Broadwell-E

  1. Introducere

Ca in fiecare an in care Intel isi reafirma pozitia de leader pe piata (adica isi flexeaza muschii scotand de la naftalina inca un nou procesor cu cativa mhz in plus si inca o mica revizie pe la procesul de fabricatie) partenerii sai, adica producatorii de placi de baza se grabesc sa scoata de obicei in preajma Computex-ului cele mai noi si mai stralucitoare placi de baza compatibile cu respectivele cipuri.

Anul asta este randul procesoarelor Broadwell-E si al placilor de baza pe socket 2011 V3, imbunatatite si regandite sa suporte atat noua generatie de super-procesoare din gama consumer-entuziast cat si noile trenduri ale pietei, refresh-ul aducand cele mai noi tehnologii si suport pentru cele mai noi standarde de stocare pentru ca.. de ce sa nu recunoastem, Broadwell-E sunt numai bune de bagat la treaba (randare, editare, etc) iar in workstation-urile in care vor activa astefel de procesoare viteza de transfer a datelor este mai mult decat cruciala.

Ca de obicei, gratie parteneriatului excelent de care ne bucuram cu reprezentantii ASUS in Romania (n-are sens sa ne ascundem) am avut acces inca din primele zile la doua dintre cele mai interesante placi din aceasta ultima generatie de procesoare pe Socket 2011 V3, respectiv ASUS X99 Deluxe II despre care vom discuta astazi si ASUS Strix X99 Gaming care va urma foarte curand.

Deci, sa incepem.

  1. Ambalaj si accesorii

Asa cum spuneam si cu alta ocazie, ASUS X99 Deluxe II are parte de unele dintre cele mai complete si complexe pachete de accesorii pe care le-am vazut pana la aceasta ora. Orice v-ati putea dori pentru realizarea unui setup de editare/productie/ Autocad este la locul lui. Avem nu mai putn de 8 cabluri S-ata, placute adaptoare pentru USB 3.1 si SSD-uri M.2 pe PCI-Express , port Thunderbolt impreuna cu cablul aferent, Bridge SLI, placuta de extensie ce poate gazdui inca trei ventilatoare daca porturile placii nu sunt suficiente si cate si mai cate.

Nu este prima data cand vad senzori de temperatura externi placii de baza ce se pot monta pe mica placuta de extensie despre care va spuneam putin mai devreme iar asta inseamna ca (daca aveam nevoie de ceva lamuriri in ceea ce priveste destinatia ASUS X99 Deluxe II) prezenta placa de baza este destinata in principal unui sistem de tip workstation entry-level.

  1. Cateva specificatii
  • Suport pentru procesoare Intel pe socket 2011 V3 ( atat vechea cat si noua generatie )
  • Chipset Intel X99
  • Suport pentru memorie RAM DDR 4 pana la 128 GB @ 3333 Mhz ( Workstation spec? ) cu suport XMP
  • Suport Quad SLI si Quad Crossfire ( nu prezinta cip PLX deci aveti nevoie de un proc cu 40 lane-uri PCIe pentru un quad SLI X8- X8-X8-X8 sau pentru un Dual SLI cu SSD-uri pe PCIe ( Probabil o sa vedem un cip PLX care sa permita mai multe lane-uri PCI Express intr-un eventual model X99 Sabertooth sau WS ce urmeaza sa se lanseze )
  • Suport pentru 2 SSD-uri PCIe U2
  • 8 porturi SATA 6 GB/s
  • Suport RAID 0,1,5,10
  • 2 porturi Gigabit LAN Intel I218V si Intel I211-AT ( ambele solutii excelente ) cu suport Teaming
  • Wireless AC onboard cu suport pe 2,4 si 5 GHZ
  • Bluetooth 4.0
  • Sunet Realtek ALC 1150 ( decent dar nnimic special )
  1. Inspectia vizuala
  1. Teste

Pentru a testa asa cum trebuie o placa de baza de calibrul asta (sau, ma rog, intreaga platforma) este necesar sa trecem cu ea prin diverse scenarii de utilizare mai mult timp, insa avand in vedere ca timpul alocat este mult mai scurt decat mi-as fi dorit eu, am pus la cale cateva teste standard pe parcursul celor cateva zile de utilizare ale placii, cu speranta ca, odata ce boom-ul noilor procesoare Braodwell-E va mai trece voi avea ocazia de a testa placa si in scenarii de productivitate, in special cele de editare/randare video care ma intereseaza in special pe mine.

Trebuie sa mentionez ca, la testele 3D, pe langa placa de baza ASUS X99 Deluxe II si procesorul Intel Core I7 6900 K au participat si un kit de RAM Corsair la 3000 Mhz impreuna cu placa video ASUS GTX 980 Ti Matrix Platinum.

  1. Experienta in utilizare

Placa de baza m-a surprins placut in primul rand prin performante si prin faptul ca, in ciuda temperaturii extreme cu care se confrunta procesorul a continuat sa functioneze fara nici cea mai mica problema. Asta este cu siguranta o performanta pe care nu am intalnit-o la foarte multe placi de baza…

Pachetul de accesorii este deosebit de extins demn de numele Deluxe iar suportul pentru cele mai noi tehnologii de transfer de date o face cu adevarat o propunere de nerefuzat pentru cei care isi castiga existenta in fata PC-ului, si nu ma refer aici la contabili sau secretare ci la power useri si editori video, ingineri, etc.

Placa este foarte solida, grea si bine construita cu componente de cea mai buna calitate, cu alte cuvinte foarte usor de utilizat iar placutele adaptoare prezente in pachetul de accesorii impreuna cu restul accesoriilor permit celor priceputi in ale contructiei unui PC ultra performant foarte multe posibilitati de control si customizare.

Avand in vedere experienta mea de power user si de video editor ( nu si overclocker, de aici si lipsa unor cifre impresionante dincolo de limita de 4 GHZ a procesorului) , pot recomanda cu incredere ASUS X99 Deluxe II ca o baza foarte buna pentru constructia unui sistem ultraperformant de ultima generatie din gama Enthusiast cum s-ar spune.

Daca nu sunteti convins ca intreaga suita de accesorii va este folositoare sau credeti ca nu aveti nevoie tocmai de toate functiile pe care le ofera ASUS X99 Deluxe II si va doriti implicit o solutie ASUS mai ieftina dar cel putin la fel de solida, o pasarica mi-a soptit ca va fi disponibila si o varianta ceva mai castrata a ASUS X99 Deluxe II, respectiv X99-A ( daca nu ma insel ) asa ca optiunile nu se opresc aici.

  1. Ganduri de final, nota

Testul mi-a facut placere si inima rea in acelasi timp. Placere pentru ca am avut ocazia sa asist inca o data la o performanta pe care mi-o doresc pentru PC-ul meu principal, cel cu ajutorul caruia imi castig ca sa zic asa painea zi de zi. Platforma X99 este cu siguranta un ideal la care eu ca atatia altii aspiram ca un maxim posibil pentru a ne permite sa invatam si sa facem mai multe, mai repede insa momentan trebuie sa ma multumesc cu ocazia care mi s-a oferit, aceea de a-mi da cu parerea ( si cu nota ) despre noile aparitii. ( in plus nici pe Z170 parca nu e asa de rau :), )

A venit timpul sa acord nota pentru placa de baza din review-ul de astazi. ASUS X99 Deluxe II care asa cum spuneam m-a suprins placut, asta e sigur! … ba chiar m-a impresionat. Orice i-am propus a inghitit fara sa comenteze ramanand perfect stabila asa ca nu ii pot oferi decat premiul Platinum al TechView.ro. Pe data viitoare, si sa auzim de bine.

platinum-rating-techview