Review ADATA SX930 240 GB SSD

  1. Introducere

De mult nu am mai avut ocazia sa fac un review la un SSD. Lumea s-a obisnuit cu ele, stiu deja ce au de ales iar brandurile s-au cam asezat pe piata. Cei care vor ceva ieftin se duc sper anume brand si capacitate iar cei care vor performanta au deja SSD-urile NVME „inventate” de curand de Intel care aduc semnificative contributii in sistemele profesionale. Eu unul, sincer sa fiu sunt satul de SSD-uri mici si ieftine care fac volume in vanzari si care personal nu imi mai ofera performanta de care am nevoie mai ales in editarea video cu Premiere Pro si After Effects. Scroll-ul pe timeline poate fi dezastruos cu un SSD din categoria entry.

Astfel incat, am inceput sa caut ceva mai bun, cu o capacitate mai ok cuprinsa intre 240 si 256 GB, un numar cat mai mare de IOPS ( Operatii pe secunda de tip Input-Output), bineinteles o viteza cat mai mare la transferul fisierelor ( desi marturisesc ca iops-urile sunt mai importante pentru mine acum ) si bineinteles un pret care sa nu sara de 500 de lei pentru o asemenea minunatie.

Bineinteles, ca review-er cu vechime am apelat la diferite cunostinte din domeniul IT pentru a-mi furniza „review samples”, iar unul dintre cei care au raspuns primii la aceasta initiativa au fost baietii care reprezeinta brandul ADATA in Romania care, fini cunoscatori ai marfii care o poseda au decis ca unul dintre SSD-urile care ar raspunde la toate aceste doleante ale mele ar fi cel din review-ul de astazi, respectiv ADATA SX930 240 GB.

Zis si facut, am preluat intr-o dupa amiaza calduroasa de la ei sample-ul si nu m-am apucat chiar imediat de testat ci l-am pus un pic la treaba in configuratia pe care imi editez de obicei clipurile video intai ca Cache Drive, apoi decizand ca este un SSD prea mare si prea bun pentru un Cache Drive l-am mutat pe una dintre configuratiile de teste ca Drive C unde am instalat preogramele necesare si m-am jucat un pic cu unul dintre proiectele video mai complicate cu multiple track-uri video si audio plus cateva efecte standard pe care le foloseste lumea.

Cum SSD-ul ADATA SX930 240 GB s-a comportat exemplar, aflandu-se la distanta de ani lumina fata de Intel-ul 330 de 120 GB care inca este SSD-ul principal de pe sistemul meu personal iar performanta in scroll-ul pe timeline se imbunatatise vizibil am luat hotararea ca aceasta este un SSD despre care mi-a sdori sa scriu pentru ca este fara indoiala unul care merita ceva expunere. Zis si facut … m-am pus pe realizat cateva teste, le gasiti mai jos.

  1. Ambalaj

Nu pot spune ca imi place foarte mult design-ul ADATA, nici ca ambalajul mi se pare atragator pentru publicul european insa cum nu am ce face am trecut peste. Ambalajul contine din fabrica un stand de adaptare de la 3,5 la 2,5 inchi pentru a monta SSD-ul intr-unul dintre spatiile destinate unul hard disk mecanic impreuna cu toate suruburile eferente precum si un element de plastic, o rama care de obicei se aseaza peste partea cu eticheta a SSD-ului pentru a permite montarea ADATA SX930 240 GB ce are doar 7 mm grosime intr-un slot dedicat unui HDD mecanic de laptop la modelele mai vechi. Se evita astfel „jocul” care poate aparea in timpul transportului lapropului precum si deteriorarea conectorilor SSD-ului. As vrea sa vad mai des un astfel de pachet de accesorii la Ssd-urile de pe piata.

 

  1. Dezasamblare

Curios fiind din fire am luat hotararea de a desface produsul ca sa vad cu exactitate asezarea cipurilor, controller-ul si tot ce mai puteam afla. Operatiunea a fost destul de dificila necesitand una dintre cele mai subtirele surubelnite pe care le am precum si o tona de rabdare asa ca nu recomand sa faceti la fel ca mine mai ales daca produsul este in garantie insa cum acesta este un Sample de review… mi-am permis. Obisnuit fiind cu placutele ce se intind pe tot interiorul carcasei ssd-urilor in general, am fos tsurprins sa aflu la interior doar o jumatate de card populat cu doar 8 celule de memorie, controller-ul Jmicron JMF670H si 2 GB LPDDR 3 de la Nanya, totul asezat intr-un mod compact si elegant alaturi de cateva componente pasive si .. bineinteles conectorii de rigoare.

  1. Inspectia vizuala

Pe dinafara troneaza acelasi limbaj de design ca si cel de pe ambalaj. Pe spate avem datele de identificare ale produsului iar carcasa pare a fi metalica.

  1. Teste

Am incercat sa mentin un scenariu de testare cat mai usor de reprodus.Configuratia pe care s-au desfasurat testele a fost:

Placa de baza: ASUS H97 Pro Gaming
Procesor: Intel Core I5 4690K la 3.5 GHZ
Cooler Procesor: Standard Intel
RAM: Kingston Hyper X Beast 2133 Mhz
SSD: ADATA SX930 240 GB

De mentionat ca, la acest test au participat (fara voia lor) alte doua SSD-uri de aceeasi capacitate din partea a alti doi producatori. Rezultatele or sa fie surprinzatoare, cel putin pentru mine au fost…

CrystalDiskInfo este un soft foarte bun pentru a vedea caracterisiticile si starea de sanatate a unitatilor de stocare. Dupa cum vedeti SSD-ul din testul de astazi este nou ,sanatos cu o temperatura de functionare in sistem open air de doar 28 de grade.

disk info

ATTO este unul dintre cele mai vechi benchmark-uri sintetice de referinta. ATTO utilizeaza date in format RAW testand atat viteza de scriere cat si cea de citire a unitatii de stocare.

atto

CrystalDiskMark ne arata o rata de citire secventiala de 557.6 MB/s si o viteza de scriere (tot seccentiala) de 460.7 MB/s, cifre foarte bune avand in vedere gama de pret in care se inscrie.

Crystal DIsk MArk

AS SSD Benchmark se bazeaza numai pe sample-uri de date ce nu pot fi comprimate , rezultatele date de acest benchmark putand fi luate ca referinta pentru „worst case scenario” din punct de vedere a vitezelor ce pot fi obtinute din partea ssd-ului.

as ssd all all

 

In completarea rezultatelor aveti numarul de iops afisate de AS SSD. Stiam ca celelalte doua SSD-uri nu sunt la fel de bune ca si ADATA SX930 240 GB insa credeam ca lupta va fi foarte stransa. Nimic mai neadevarat… sample-ul ADATA castiga de departe reusind aproape sa dubleze scorul celorlalte doua modele din acest test. Din motive lesne de inteles, am omis numele respectivelor produse.

 

iops all

 

  1. Ganduri de final

Pachetul de accesorii este cat se poate de complet pentru un SSD, produsul nu se incalzeste simtitor in timpul utilizarii iar rezultatele testelor cred ca v-au lamurit. Pe lnga faptul ca testand acest model am luat hotararea sa achizitionez un astfel de SSD atunci cand stelele se vor alinia iar bugetul mi-o va permite am avut ocazia sa fac comparatie directa intre un SSD bun care ne arata cu adevarat ca se poate face treaba buna intr-un buget relativ scazut in timp ce… celelalte doua modele nu au aratat viteze si timpi de acces extraordinare…

Prin urmare, le urez succes celor de la ADATA si va trasmit si voua, dragii mei cititori ca, daca aveti vreodata nevoie de un SSD bun si ieftin sa luati in considerare si acest brand, ADATA pentru ca pare a avea cel putin in acest moment un raport bun intre pret si performanta. Voi continua sper acest review cat mai curand cu inca unul dedicat altui SSD ADATA din alta serie. Prin urmare, recomand cu caldura ADATA SX930 240 GB pentru raportul pret-performanta foarte bun (celelalte doua modele se afla pe acelasi palier de pret ca si castigatorul nostru de astazi) si ii ofer premiul Gold al TechView.ro precum si badge-ul Editor’s Choice pentru ca as fi mandrul sa il am ca drive principal in sistemul meu personal. Un singur lucru l-ar ajuta mai mult decat orice in batalia cu principalul sau competitor care este in acest moment Samsung 850 Evo .. scaderea pretului cu 20-25 de lei pentru a-l pozitiona la un pret chiar excelent in comparatie cu acesta.