TP-Link Archer C5 Wireless Dual Band Gigabit Router Review

  1. Introducere

A trecut destul de mult timp de cand nu m-am mai pus pe scris si nu stiu daca m-as fi apucat din nou de aceasta activitate daca nu as fi de parere ca unele categorii de produse necesita a fi explicate in scris, in detaliu pentru ca de foarte multe ori ceea ce incape intr-un clip de Youtube de 6-7 minute este o versiune scurtata la maxim a povestii unui produs si a functiilor sale. Uneori, produsele nu pot fi explicate in putinele cuvinte pe care le poate urmari oricine fara sa se plictiseasca pe YT sau alt „outlet” video. Produsul de astazi este un Router TP-Link, model Archer C5 si al sau mic dar voinic companion Archer T4U care este un adaptor dual band pe USB 3.0 gandit sa functioneze in tandem in special cu routerele pe standard AC.

Despre TP-Link nu am mai avut ocazia sa dau vreo dare de seama de putin peste un an, de accea mai bucur ca am reluat legaturile si colaborarea cu reprezentantii acestui brand in Romania carora le multumesc pentru sample-urile de review pe care ni le-au trimis. Acum, daca vreti sa aflati mai multe despre un router robust si nu foarte scump avand in vedere functiile pe care le include, va invit sa urmariti impreuna cu mine acest review.

  1. Ambalaj si componente

Ambalajele TP-Link se identifica foarte repede gratie culorii predominant verzi ale ambalajului si a design-ului asemanator a ambalajelor ce le apartin. La interior, tenta „verde” a ambalajului continua prin folosirea cartonului reciclat pentru a gazdui componentele router-ului Archer C5 cat si adaptorul wireless Archer T4U. Si pentru ca veni vorba de componente, avem la interior pentru acest model un cablu de retea de approx un metru, trei antene detasabile, router-ul propriu zis si alimentatorul de la retea plus cateva foi si un mic disc cu software. De acela insa, nu aveti nevoie pentru ca veti gasi router-ul la adresa 192.168.0.1 iar de acolo introducand user-ul : admin si parola: admin veti putea trece direct la partea de setare.

 

  1. Inspectia vizuala

Multi dintre cei care nu prea cred ca au stat sa testeze cu adevarat router-ul asta, (doar au scris poate in treacat despre el) se leaga de aspectul lucios al Archer C5 , ca prinde praf si ca prinde amprente. Cat te costa sa stergi un router? In plus, carcasa aceasta este comuna pentru mai multe modele, iata una dintre deciziile foarte bune luate de TP-Link. In felul asta prin utilizarea de componente comuna pentru o gama mai larga de produse pot oferi produse cu un raport pret-calitate mai bun decat concurenta si asta este deja un punct forte pentru care brandul este recunoscut la noi. Stiti cat costa o matrita si ca, costurile respectivelor matrite le platim indirect tot noi utilizatorii finali ? Nu ma indoiesc ca la un momentdat vor redesena si poate matui carcasa router-ului insa pana atunci nu m-as plange de faptul ca are suprafata lucioasa… oricum ar fi isi face treaba foarte bine.

4. Software/firmware

Pentru un produs la acest nivel de pret TP-Link Archer C5 ma suprinde placut cu setari dintre cele mai complexe, suficiente pentru a satisface un utilizator avansat dar si pe unul incepator. Pentru mine setarea router-ului a fost deosebit de usoara, nu pentru ca-s mare priceput ci pentru ca am mai facut-o in trecut.

A fost suficient sa intru din browser pe IP-ul „Default” si odata introduse utilizatorul si parola setate de producator din fabrica am putut porni la cautat prin meniul destul de stufos si cuprinzator al TP-Link Archer C5 dupa setarea ce permite copierea MAC-ului placii mele de baza, pe baza acestuia fiind descuiate portile internetului de catre provider-ul meu.

Copiat, restartat apoi atasat la unul dintre porturile Archer C5 switch-ul ce contine toate celelalte conexiuni pe fir ale retelei mele de acasa iar router-ul a si alocat IP-uri tuturor dispozitivelor cu conexiune la net pe fir. In 5 minute am terminat cu aceasta setare de la deschiderea ambalajului si pana in momentul in care pc-urile si serverul isi primeau ip-urile.

Pe partea fara fir sau „wireless” nu am avut decat sa trec id-ul normal al retelei mele si acceasi parola pe 2.4 si 5 ghz pe care o aveam si pe router-ul pe care Archer C5 il inlocuia si in 30 de secunde toate dispozitivele fara fir, isi primisesera legatura, lease-ul si tot ce le mai trebuia.

Nu am copii mici sa le restrictionez accesul la net prin functia parental control, nu am nevoie de firewall din partea router-ului si nici alte minunatii insa este bine de stiut ca TP-Link Archer C5 dispune de toate acestea si mult peste fiind in esenta un router complet atat hardware cat si software iar de asta va puteti incredinta privind printscreen-urile pe care vi le-am pregatit ale meniului general al router-ului. Nu va speriati mai ales daca sunteti incepatori, fiecare tab este autoexplicativ, ba mai mult chiar incarcat de explicatii aditionale in partea dreapta a ecranului asa ca, cu un pic de rabdare in scurt timp veti reusi sa deslusiti orice functie a Archer C5 si sa il utilizati la adevarata sa valoare.

  1. Teste

a) Testul pe fir

Unul dintre PC-urile legate la reteaua mea este de fapt un server de fisiere home-made din componente stranse in timp catre care transfer fisiere pe care vreau sa le pastrez, in PC neramanand nimic important. Deoarece HDD-urile serverului sunt setate in schema RAID Z2 ( sau mai bine zis un fel de RAID 5 in termeni ‘windows” ) viteza de citire de pe server nu depaseste orice i-as face 60 MB/s si asta este ok. Nu este vina router-ului ci a matricei RAID setata in server, de aceea nu am sa va ofer respectivul test ( desi nu ma indoiesc ca ar satura fara probleme interfata gigabit a router-ului ) ci mai degraba pe cel de scriere care a fost desfacurat cu ajutorul Total Commander (singurul program in care am incredere atunci cand vine vorba de citit vitezele reale de transfer) care ne arata ca Archer C5 nu are nici o problema in a satura o legatura interna gigabit.

Test pe fir

b) Testul pe wireless

Pentru a atinge viteza maxima de transfer pe wireless de care Archer C5 este capabil m-am folosit de un Stick, o antena externa tot de la TP Link, model Archer T4U ce suporta aceleasi standarde ca si principalul subect al acestui review. Am conectat antena externa la un port Usb 3.0 al computer-ului pe care l-am folosit ca sa fac transferul pe fir al fisierului de test si am descarcat softul prezent aici: http://www.tp-link.com/en/download/Archer-T4U.html#Utility pe care am incercat sa il instalez pe un sistem al carui sistem de operare este Windows 10.

Instalat, apare iconita dar stick-ul nu era detectat, de multiple ori desi totul a fost instalat asa cum trebuie astfel incat putem trage concluzia ca windows 10 este prea tanar pentru a avea incredere in el la capitolul asta asa ca am dat drumul platformei de testare pentru placi video al carui sistem de operare este windows 8.1, am instalat Archer T4U pe el fara absolut nici o problema si am reinceput testele de scriere si citire atat pe banda de 2.4 cat si pe cea de 5 GHZ. Rezultatele finale sunt exprimate in MB/s si reprezinta cifrele medii obtinute in testul de transfer al datelor, testul fiind repetat de trei ori pentru fiecare scenariu si frecventa pentru a ma asigura de acuratetea datelor.

PC -> Server pe banda de 2.4 Ghz: – 16,455 kbytes/sec sau 16.06 MB/s

Server -> PC pe banda de 2.4 Ghz – 16.080 kbytes/sec sau 15.70 MB/s

Server -> PC pe banda de 5 Ghz – 22.472 kbytes/sec sau 21.95 MB/s

PC -> Server pe banda de 5 Ghz – 33.138 kbytes/sec sau 32.36 MB/s

Rezultatele nu ar trebui sa va surprinda, pe banda de 2,4 ghz, mult prea aglomerata (am avut semnale parazite de la cel putin 12 retele diferite ale vecinilor) rezultatele sunt cele mai mici pe cand pe cea de 5 GHZ, mult prea putin folosita in general rezultatul a fost zic eu mult mai bun in special in transferul datelor dinspre PC spre serverul de fisiere. Per total viteza pe wireless a combo-ului TP Link Archer T4U si TP Link Archer C5 a fost una foarte buna in special pentru gama de pret din care fac parte.

  1. Testul de acoperire

Pentru acest test am utilizat un 2 in 1 (sau mai bine zis o tableta cu tastatura atasata) de la ASUS, model T200 la care am atasat pe portul usb 3.0 a acesteia antena externa Archer T4U pe care am utilizat-o impreuna cu programul Inssider. Combinatia dintre cele doua mi-a dat raza maxima a acoperirii pentru TP-Link Archer C5 atat pe 2.4 cat si pe 5 Ghz. Poate o sa ma intrebati de ce realizez testele folosind hardware specializat, antene destinate sa ofere o receptie maxima. Motivul este acela ca producatorii de laptop-uri fac tot posibilul in peste 90 la suta dintre cazuri sa echipeze laptop-urile cu solutii wireless cat mai ieftine prin urmare utilizand placa wireless a unui laptop normal nu veti afla niciodata care este raza maxima a unui router, ci doar cat de buna este placa de retea wireless pe care a montat-o producatorul laptop-ului in acesta. De asta folosim in acest test Archer C5 impreuna cu Archer T4U.

Astfel, in aceeasi camera cu router-ul puterea semnalului a fost pe banda de 2.4 ghz – 30 db ( link score 67 ) cu 6 retele care se supapuneau peste semnalul wireless al Archer C5 ( un rezultat foarte bun ) si -30 pe banda de 5 ghz fara alte retele parazite. Cu un perete intre router si laptop-ul de teste puterea semnalului a scazut la -44 db ( link score 69) si -52 pe banda de 5 ghz. Crescand obstacolele la 2 pereti de beton armat intre cele doua dispozitive puterea semnalului a scazut la -62 decibeli ( link score 47) atat pe 2.4 cat si 5 ghz pastrandu-se insa in limitele superioare de putere ale semnalului , atat laptop-ul cat si programul Inssider aratand 5 din 5 liniute de semnal.

Concluzia, intr-un apartament de 2 camere (ca cel al meu) cu pereti grosi debeton armat , router-ul nu are nici o problema in a oferi un semnal excelent dintr-o parte in cealalta a casei chair daca este montat la une dintre extremele apartamentului asa cum a fos tmontat la mine, iar intr-un apartament de 3 sau 4 camere cu siguranta va oferi aceeasi viteza si acoperire cu singura conditie sa fie montat pe cat posibil camera din mijloc a apartamentului.

Cateva cuvinte despre range extender-ul TP Link Re 210

Pentru case sau vile cu un design moder de tip open space, va reusi sa acopere fara indoiala un intreg etaj iar daca cumva se intampla sa aveti un blind spot pe ici pe colo , puteti reintari puterea semnalului cu ajutorul TP Link RE 210 , un range extender wireless ( Sau cu fir ) cu doua antene ce functioneaza atat pe 2.4 cat si pe banda de 5 ghz pana la standardul AC 750. Utilizand acest range extener pe fir va fi ca si cum veti avea un nou router in locatia in care este montat indiferent de distanta de router insa pe wireless, desi se conecteaza la router va utiliza una dintre cele doua antene si jumatate din latimea de banda maxima de care este capabil sa comunice cu router-ul , utilizatorului ramanandu-i la dispozitie doar jumatate de latime de banda pentru a comunica cu Internetul in ciuda faptului ca puterea semnalului raportata de dispozitivele wireless va fi cea maxima. Este vorba despre modul de operare standard al acestor range extendere. De aceea , recomand intotdeauna acolo unde este posibil montarea range extenderelor utilizand portul de retea pentru a lasa intreaga latime de banda si putere de procesare la odispozitia utilizatorului.

Conectat la reteaua Archer C5, range extender-ul TP Link RE 210 afiseaza aceleasi cifre la transferul de fisiere motiv pentru care nu le-am kmai repetat. Imi place si culoarea alba simpla a produsului care nu atrage atentia, porturile de aerisire precum si faptul ca poate fi montat direct intr-o priza disponibila fara alte complicatii.

  1. Ganduri de final

Bun, ne aflam la finalul acestui review si incepem sa ne intrebam care sunt concluziile finale care se pot trage asupra router-ului Archer C5 precum si ai companionilor sai prezentati astazi aici. Pai este simplu as zice eu. Daca faceti parte din garda veche care au inceput sa imi citeasca materialele inca de la inceput din 2007-2008 veti sti ca odata ce depasesc 1500-1600 de cuvinte per articol , produsul imi place mai mult decat as lasa impresia si ati avea dreptate pentru ca ACUM review-ul contine 2116 cuvinte si inca nu am terminat.

Si ce nu mi-ar placea la un router simplu de utilizat si de setat care nu se incinge ingrijorator nici chiar in temperaturile de foc din ultimele 3-4 saptamani adica perioada in care a fost testat, perioada in care estimez traficul care a trecut prin el din partea tuturor dispozitivelor conectate la el la cel putin 3000 GB. In perioada asta nu am intampinat nici o probleme, nici o blocare, nici un restart iar puterea semnalului in apartament a fost in fiecare coltisor cea maxima, materialele fiindu—mi servite instantaneu in orice punct al locuintei. Archer C5 este foarte posibil tot ce va va fi necesar pentru o perioada foarte lunga de timp iar pretul pentru ceea ce ofera nu mi se pare sincer sa fiu deloc ridicat.

Despre Archer T4U , antena externa pe care am testat-o impreuna cu router-ul Archer C5 as recomanda-o celor care cer cea mai mare viteza posibila din partea conexiunii wireless, altfel desi este convenabil de utilizat pentru ca ofera viteze mari de transfer nu este abosluta necesara achizitionarea sa daca un 10-12 MB/s ( pe un card wireless bun de laptop ) pe wireless este maximul de care aveti nevoie.

Range extender-ul RE 210 va fi necesar doar celor care stau la casa sau au aparatamente mai mari decat cutiile de chibrit socialiste in care ne ducem zilele majoritatea dintre noi. Recomand atasarea acestora la retea cu ajutorul cablurilor si montarea intr-o priza pe care nu o folositi foarte des. In felul asta experienta wireless in orice colt a palatului va fi aceeasi, adica una foarte bune pentru marea majoritate a utilizatorilor.

Recomandam TP Link Archer C5 fara rezerve oricui isi doreste un router bun la un pret corect care nu da dureri de cap din nici un punct de vedere.