Published on 3 martie 2016 by Soulwise

Clipul de astazi ne aduce in atentie un produs unicat pana la aceasta ora in categoria monitoarelor de gaming, respectiv monitorul ultrawide dedicat gaming-ului ASUS PG348Q ROG Swift cu diagonala de „doar” 34 de inchi.

ASUS PG 348Q ROG SWIFT are asa cum spuneam si mai sus o diagonala de 34 de inchi la rezolutia de 3440 x 1440 pixeli ceea ce ii ofera monitorului un aspect ratio de 21/9.

La interior, asa cum ii sta bine oricarui monitor orientat spre gaming se ascund tehnologiile N-Vidia G-SYNC si o rata de refresh de 100 HZ, desi panoul IPS pe care il utilizeaza este produs la baza de LG, care declara o rata de refresh de 60 HZ pentru acelasi panou insa dupa cum ii stim pe cei de la ASUS, plini de resurse si de idei cum sunt au gasit o metoda de a overclocka panoul monitorului si de a-l aduce spre potentialul sau maxim.

In ceea ce priveste design-ul acestui monitor as spune ca este foarte avansat, poate chiar inaintea timpului sau iar schema de culori aleasa reflecta intocmai incercarea producatorului de a-si departa produsele de top de vechea schema de culori rosu si negru pe care o folosea in trecut, aceeasi schema de culori fiind aleasa si pentru cateva alte modele de top de placi de baza si placi video din gama ultra high end a ASUS, respectiv ASUS Maximus VIII Extreme/Assembly si placa video ASUS Matrix GTX 980 Ti.

Standul monitorului este deosebit de solid cu reglaje extensive iar dedesubt, chiar la baza piciorului se ascunde un proiector LED capabil de a afisa logo-ul ASUS ROG pe suprafata pe care este asezat acesta. Bineinteles, in cele cateva zile in care l-am utilizat pentru a putea redacta acest material am luat decizia de a inchide respectiva functie din meniul monitorului insa cred ca este un detaliu numai bun de activat atunci cand vrei sa te lauzi cu noua achizitie.

In ceea ce priveste functia de capatai al acestui monitor, aceea de monitor de gaming, pot spune ca indeplineste si chiar depaseste cu brio toate asteptarile pe care le aveam din partea sa. Designul fara margini al panoului combinat cu usoara curbura imprimata direct din fabrica, matricea IPS la 100 Hz si functia G-sync ofera celui care utilizeaza un astfel de monitor posibilitatea de a avea una dintre cele mai bune experiente de gaming la care am luat parte pana acum. Campul vizual este ocupat aproape in totalitate de la distanta standard de 40-50 de centimetri iar spatiul extra din lateralele monitorului ofera in titlurile care suporta aceasta rezolutie un grad de imersiune pe care inca nu l-am mai intalnit, cu detalii pe care sunt sigur ca altfel nu as fi avut ocazia sa le observ cu atata usurinta pe monitoare normale in titluri cum ar fi Warframe, Rise of the tomb rider, ba chiar si Borerlands 2 sau oricare dintre titlurile Batman din colectia mea de jocuri de pe Steam.

Prin urmare, cred cu sinceritate ca in ceea ce priveste monitoarele de gaming, ASUS se afla pe drumul cel bun, fiind inca o data pionierul intr-un domeniu putin explorat pana la aceasta ora si care cred ca va avansa rapid in anii ce vor urma. Parca odata ce mergi pe ultrawide, nu iti mai vine sa te intorci la monitoarele cu aspect standard… Trebuie sa mentionez aici ca pentru un astfel de monitor si o astfel de rezolutie este necesara o placa video de top si aici ma refer strict la cele doua modele de varf din gama curenta NVIDIA respectiv GTX 980 Ti si Titan X. Ca si termen de comparatie nici chiar placa mea video, respectiv ASUS GTX 980 Ti Poseidon Platinum nu a fost in stare in unele titluri sa scoata absolut maximul din acest monitor.

Al doilea domeniu larg si important in care acest monitor are o aplicabilitate foate importanta este cel al editarii video in care timeline-ul programelor ca Adobe Premiere sau panourile de control ale Adobe Audition sau Adobe After Effects se intind parca la nesfarsit, oferind o privire de ansamblu mult imbunatatita si un spatiu de lucru cu mult extins fata de un monitor standard.

Adaugati pe langa asta posibilitatea evidenta de calibrare a acestui monitor cu ajutorul unui colorimetru iar matricea IPS a acestui monitor va fi capabila sa afiseze cred eu cat se poate de fidel culorile proiectului. Nu spun ca ASUS PG348Q ROG SWIFT se poate compara cu un monitor cu adevarat profesional insa se apropie destul de mult de zona asta iar daca deja il aveti, lucrul cu el in acest tip de programe este cat se poate de placut oferind reale satisfactii. Bineinteles, al treilea domeniu in care genul asta de monitoare este foarte potrivit ar fi acela de redare a experientei cinematografice gratie aspectului de 21/9 pe care il are insa aici trebuie ca si continutul sa se potriveasca cu aspectul ecranului, altfel veti vizualiza majoritatea filmelor cu doua bare laterale destul de groase. In orice caz, sa spunem ca la capitolul vizualizare de filme, m-am obisnuit cu barele negre din lateral..

In ceea ce priveste browsingul pe internet sau lucrul cu documente office, sunt de parere ca monitorul de fata sau altele din categoria sa de aspect sunt inaintea vremurilor pentru ca majoritatea site-urilor nu ofera un design responsive care sa scaleze asa cum trebuie la dimensiunile ecranului, rezultand mult spatiu pierdut in laterale insa aceste inconveniente se corecteaza cu fiecare zi ce trece odata cu evolutia inevitabila a internetului ca intreg.

In ceea ce priveste productivitatea sau aplicatiile office, ASUS PG348Q ROG SWIFT ofera practic posibilitatea afisarii a doua imagini, una langa alta corespunzatoare a doua monitoare de 17-19 inchi permitand sa zicem deschiderea mail-ului in partea dreapta si deschiderea documentelor office in cea stanga sau invers si desi nu este un scenariu de utilizare pentru care a fost gandit, aplicabilitatea si in acest domeniu al modelului de fata este cat se poate de buna.

In orice caz, poate am intrat in prea multe detalii, insa in opinia mea trebuiesc retinute patru aspecte importante in ceea ce priveste monitorul de astazi, ASUS PG348Q ROG Swift:

-Are un design foarte avansat orientat catre gameri

-Matricea IPS de care dispune este overclockata la 100 HZ iar asta impreuna cu tehnologia G-sync onboard si o placa video puternica ofera o experienta de gaming inca neegalata de nici un alt monitor pe care am avut ocazia sa il testez pana acum

-Pe langa gaming, are aplicabilitati extinse mai ales in domeniul editarii video

-Din pacate, necesita o configuratie puternica pentru a functiona la capacitatea sa maxima, insa nu cred ca cei care sunt nevoiti sa lucreze cu un buget restrans se vor orienta catre acest model pentru ca am impresia ca nu va fi tocmai ieftin avand in vedere ca face parte din avangarda.

Prin urmare, nu pot decat sa ofer acestui monitor decat distinctia maxima pe care o poate oferi TechView adica premiul Platinum si, desi nu s-a confirmat inca nici macar un zvon, nu pot decat sa ma intreb: cum va imbunatati ASUS a doua revizie a acestui model. In ceea ce priveste monitoarele, in special cele de gaming ne astepta cativa ani foarte interesanti.

 

platinum-rating-techview

Categorie

nu sunt comentarii

Adauga un comentariu

Email-ul nu va fi facut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.