Published on 23 februarie 2016 by Soulwise

Acum la peste un an de la lansare, router-ul ASUS RT-AC87U este o platforma high end bine stabilita pe piata iar gratie suportului permanent al echipei ce asigura partea de software fiecare dintre problemele semnalate sporadic ici si colo la inceputuri au disparut. Este deci momentul sa ii realizam un review.

RT AC 87U se inalta pe bazele puse de modelul anterior, respectiv ASUS RT-AC68U care reusea sa se distinga in primul val de routere pe standardul AC ajunse pe piata printr-o excelenta acoperire wireless si software-ul complet pe care il punea la dispozitie. Mai noul ASUS RT AC 87U reuseste sa ramana la fel de usor de utilizat gratie interfetei software unitare in intreaga gama de routere produse de ASUS si extinde chiar mai mult capacitatile si acoperirea wireless. Router-ul are un design inpirat as zice eu din gama de laptopuri Republic of Gamers plasand spre spate cele patru antene masive care il fac sa arate agresiv, ca o insecta gigantica.

In fata dispozitivului avem doua butoane de mari dimensiuni unul pentru pornirea led-urilor si accesul wireless si un port Usb 3.0 cu ajutorul caruia router-ul poate fi transformat intr-un NAS pentru intreaga retea. Tot aici sunt integrate noua LED-uri ce semnalizeaza starea functiilor router-ului, de la alimentare la status-ul legaturii la internet , a benzilor de 2,4 si 5 GHZ cat si a fiecarui port LAN in parte. Pe partea wireless AC este utilizat cipul dual core Quantenna cu o frecventa maxima de 500 Mhz si un procesor secundar Broadcom la 1 GHZ tot dual core pentru banda de 2,4 GHZ care controleaza si restul functiilor. Memoria router-ului este specificata la 256 MB ceea ce cred eu este absolut suficient pentru orice un astfel de dispozitiv. In spate avem un port USB 2.0 urmat de patru porturi Gigabit impreuna cu un buton de reset si unul de on/off.

In ceea ce proveste softul, ASUS RT AC 87U utilizeaza la fel ca multe alte modele de routere ASUS aceeasi interfata clara si bine impartita care pe langa hardware-ul puternic ofera posibilitatea ca routerele ASUS sa se situeze in fata competitorilor sai mai ales in segmenul high end. Un exemplu este sistemul de notificatii care te anunta imediat printr-un semn de exclamare in coltul din dreapta sus ca este disponibil un update de software sau ca parola default setata din fabrica nu este schimbata odata cu prima accesare a router-ului. Este poate un exemplu nesemnificativ in ochii multora insa asta ne da o masura a atentiei pe care acest producator o ofera fiecarui model din gama sa. Odata cu aceste facilitati vin si setari si functii mai importante.

Pentru utilizatorii normali fara foarte multe cunostinte in ale retelisticii, ASUS RT-AC87U ofera optiuni puternice si interesante, usor de pus la punct incepand de la posibilitatea setarii separate a unei retele wireless de tip guest atat pe banda de 2.4 cat si pe 5 GHZ. Aceste retele guest nu au acces la reteau interna a router-ului sau la spatiul de stocare atasat reteleii ci doar la Internet. Avem apoi , Control Parental pentru cei cu copii mici, sau minori unde se pot bloca anumite site-uri, Network protection, Aplicatii speciale pentru dispozitivele de stocare atasate la unul dintre cele doua porturi USB ale router-ului dintre merita sa fie amintite, Time machine, print server , server FTP care permite accesarea la distanta a datelor stocate pe un stick sau hard disk pe USB si multe altele.

In esenta, RT-AC87U este unul dintre acele routere care odata achizitionate au capacitatea de a creste impreuna cu utilizatorul astfel incat de la vrajitorul automat de configurare si pana la reglarea puterii de transmisie a antenelor atasate sau setarile PPPOE totul poate fi aranjat si pus la punct oricat de simplu sau oricat de complicat in cele mai mici detalii si parametrii pentru functii cum ar fi de exemplu cea de administrare, Firewall, Network Tools si multe altele. Pentru cei ca mine a caror activitate depinde foarte mult de o legatura la internet stabila si neintrerupta merita sa fie semnalata si prezenta functiei de teaming intre doua porturi RJ 45, respectiv cel de WAN si inca unul dintre porturile LAN care poate prelua si juca rolul unui port secundar wan. Asta permite functii ca load balancing sau fail over pentru doua conexiuni distincte la internet din partea a doi provideri diferiti atasate aceluiasi router.
In ceea ce priveste viteza in retea rezultatul testului intreprins de mine cred ca nu surprinde pe nimeni la o cifra de 112 MB per secunda ceea ce inseamna ca protocolul gigabit este asa cum este si normal, absolut saturat. Al doilea test pe care am reusit sa il duc la bun sfarsit a fost transferul wireless pe banda de 5 GHZ a unui fisier de test cu o dimensiune de 5.2 GB de pe PC-ul propriu la la un stick usb atasat la portul USB 3.0 din partea frontala a router-ului.  Componenta care a facut aceasta transmisie de date catre router-ul ASUS RT-AC87U a fost un adaptor wireless compatibil cu standardul Wireless AC denumit PCE -AC68 pus la dispozitie tot de catre ASUS ce ofera o viteza maxima teoretica de de 1300 megabiti per secunda viteza la care s-a si conectat la router. Rezultatul acestui test simplu a fost de aceasta data surprinzator pentru mine, reusind sa transfer date intre cele doua ( PC si router ) pe banda de 5 GHZ la nu mai putin de 44-45 MB/ secunda care este cea mai mare rata de transfer pe care am inregistrat-o vreodata in anii de activitate in domeniu si cu siguranta as fi reusit sa ajung la o viteza si mai mare daca as fi avut un adaptor wireless mai potent.

Problema este ca cel putin in acest moment pe piata noastra nu prea exista o placa de retea wireless capabila sa atinga performantele maxime ale unui AC 87U in afara de un al doilea AC 87U ori a unui model sau a adaptorului EA AC87.

Raza de acoperite a router-ului este si ea impresionanta , producatorul ASUS citand o raza de acoperire de nu mai putin de 465 metri patrati. Nu am reusit sa fac aceasta masuratoare pentru ca nu stiu exact in ce conditii au realizat acest test insa ceea ce va pot spune cu siguranta este ca in timpul unuia dintre editiile Dreamhack la care am participat puteam accesa semnalul wireless si transmite date prin reteaua formata chiar de catre router-ul de astazi, tocmai din partea opusa a salii Polivalente din Bucuresti chiar si cu interferenta generata de miile de persoane si de telefoane lor mobile sau de toate celelalte retele wireless active in timpul evenimentului. Este o performanta fara indoiala foarte buna dar care pe mine unul nu ma surprinde foarte tare avand in vedere dimensiunea antenelor atasate si performanta foarte buna data de hardware-ul router-ului.

Este suficient sa spunem ca asezarea acestui router chiar si intr-unul din colturile unui apartament cu 2, 3 sau 4 camere ofera o viteza si o putere a semnalului pe care putine alte routere o pot atinge. Exista poate pentru multi problema pretului insa la acest nivel de performanta cei care vor cauta acest model vor sti cu siguranta de ce este capabil si nu se vor sfii sa plateasca pretul cerut de ASUS pentru o atinge o performanta si o stabilitate demna de sectorul enterprise iar cand aflam ca cele mai noi modele de routere de acest nivel aparute in acest an ajung sa coste chiar si de doua ori mai mult in unele cazuri parca brusc, pretul unui ASUS RT-AC 87U devine brusc nesemnificativ si chiar foarte suportabil.

Categorie Tag

nu sunt comentarii

Adauga un comentariu

Email-ul nu va fi facut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.