Published on 1 octombrie 2015 by Soulwise

Ca si pasionat de IT, recenzor ( sau reviewer daca doriti termentul in engleza ) si producator de materiale foto-video interesul meu pentru viteze de internet cat mai rapide si implicit hardware de retelistica cat mai puternic a crescut simtitor de-a lungul celor 7 ani de cand am intrat in acest domeniu de activitate.

Inceputurile au fost timide cu routere ce nu depaseau pragul de cativa zeci de lei pentru ca mai apoi, pe masura ce nevoile au crescut mi-am luat inima in dinti si am inceput sa ma uit catre modelele mai performante si din pacate implicit mai scumpe care dispuneau de functiile de care aveam nevoie pana cand am achizitoionat un router care se poate compara ca pret si functii cu modelul de router de care ne vom ocupa astazi, adica TP-Link Archer C9.

TP-Link Archer C9 face parte ca si produs din noua filozofie de Design a producatorului sau, principalul selling point din acest punct de vedere fiind forma rotunjita, blanda cu linii curate si simple ceea ce ne poate determina sa nu mai ascundem router-ul prin te miri ce colt al locuintei ci sa il montam la vedere, actiune ce poate avea ca rol secundar si imbunatatirea semnalului wireless.Router-ul se poate ocupa simultan de transmiterea in ambele benzi wireless, adica pe 2.4 si 5 Ghz la viteze maxime teoretice de pana la 600 megabiti per secunda pe 2.4 GHZ si 1300 megabiti pe banda de 5 GHZ. Bineinteles nici conexiunea pe fir nu este uitata, TP-Link Archer C9 putand sa se descurce cum s-ar spune „out of the box” asa cum trebuie cu o conexiune Gigabit, insarcinare nu foarte usoara pentru multe alte modele disponibile pe piata.

Ne-a placut deosebit de mult si interfata noua a firmware-ului TP-Link care a avansat de la schema de culori alb verde si o grafica simplista incarcata cu rubrici, la una aliniata cu vremurile in care traim. Astfel, pentru utilizatorul incepator este disponibila interfata simplificata care permite accesarea si punerea la punct ale celor mai utilizate setari.In cadrul aceluiasi software, la un click distanta este disponibila si interfata pentru avansati incarcata de bunatati ca Guest Network, Acces Control, Control al latimii de banda, Control Parental, IP si MAC Binding, Setari pentru porturile USB de tip FTP sau print server si multe altele ceea ce face din TP-Link Archer C9 un router high-end adresat deopotriva incepatorilor cat si power userilor.

Am testat acest router timp de trei saptamani utilizand atat conexiunea pe fir cat si diverse dispozitive wireless conectate atat pe banda de 2.4 cat si cea de 5 GHZ si nu am intalnit in timpul perioadeti de testare nici o problema in ceea ce priveste puterea semnalului cat si stabilitatea aparatului, temperaturile de functionare cat si vitezele de transfer ramanand exemplare ceea ce ne da o buna idee in ceea ce priveste calitatea produsului.Cum nu toate testele noastre sunt perfecte de fiecare data, am intalnit totusi o problema pe care merita sa o raportam si care, in opinia mea se datoreaza firmware-ului router-ului care necesita poate inca un pic de rafinare. Asa cum dupa cum uni dintre voi stiti, in laboratorul de testare al TechView.ro avem ca si rezident un server de fisiere bazat pe distributia Linux NAS4Free, sistem de operare specializat bazat la randul sau pe Free BSD.

Serverul nostru de fisiere, nu a fost detectat corect si prin urmare nu i s-a alocat din oficiu un IP neputand fii accesat utilizand ultima versiune de firmware prezenta pe site-ul producatorului. Totusi aplicand putina veselina pe la incheieturi si utilizand cateva unelte software am reusit sa fortam accesarea si utilizarea serverului dupa cateva ore bune de documentare.Nu credem insa ca aceasta problema va afecta decat un procent foarte mic dintre utilizatori la nivel global si cu atat mai putini la nivelul tarii noastre, chiar eu comunicand problema reprezentantilor TP-Link ceea ce ma face sa cred ca in versiunile noi de firmware ce vor fi publicate pentru acest router se va rezolva aceasta chichita, motiv pentru care nu am scazut nimic din nota finala a produsului.

Mergem mai departe si incheiem acest scurt video review cu testele pe care le-am intreprins utilizand atat conexiunea pe fir cat si cea wireless.Unul dintre cele mai populare teste rulate acum de catre noi toti este cel disponibil pe Speedtest.net asa ca am crezut de cuviinta sa il utilizam si noi de acum incolo pentru testele de router din moment ce am reusit intr-un final sa facem upgrade-ul la o conexiune Gigabit.Astfel, TP-Link Archer C9 reuseste sa atinga fara probleme maximele posibile pe conexiunea Fiberlink 1000 a RDS cu 933 Megabiti per secunda download si 202 Megabiti per secunda upload.

In testele noastre de upload si download realizate utilizand reteaua noastra interna, conexiunea pe fir si programul Total Commander s-au inregistrat viteze maxime de 110 Megabytes per secunda la download si 102 la upload ceea ce din nou arata ca TP-Link Archer C9 poate atinge fara probleme viteze Gigabit in ambele sensuri.

Pe wireless, nu am pierdut vremea incercand sa testam viteza router-ului cu un adaptor inclus intr-un laptop pentru ca solutiilor respective le lipseste in general performanta si sunt in 99 la suta dintre situatii cauza unei conexiuni nesatisfacatoare asa ca am pus mana pe un adaptor pe USB Archer T4U furnizat tot ce catre TP-Link si am testat viteza maxima de transfer pe wireless. Rezultatul a fost unul foarte bun cu un maxim de 34.236 Kbytes per secunda conform Total Commander la care sincer sa fiu ma cam asteptam avand in vedere performantele excelente ale modelului TP-Link Archer C5 testat de noi anterior, revivew ce este disponibil in forma sa scrisa pe site-ul nostru www.techview.ro.

Din nou, si aici este posibil ca factorul ce limiteaza viteza maxima de transfer sa fie adaptorul wireless insa nu putem fi siguri decat in momentul in care vom dispune de o solutie mai puternica.Ce concluzii si ce nota putem da acestui router. Pai … cred ca este destul de evident. In ceea ce priveste firmware-ul, functionalitatea si design-ul, TP-Link Archer C9 este un model de varf foarte bine realizat ce se poate bate de la egal al egal cu varfurile de gama al oricarui mare jucator de pe piata retelisticii.

Noua ne-a placut bineinteles functionalitatea extinsa data de interfata avansata a firmware-ului, aducerea la zi a softului si a design-ului precum si performanta foarte buna cu care deja produsele TP-Link din gama superioara ne-au obisnuit in ultima perioada.Consideram ca atat din punct de vedere hardware, software cat si al design-ului, TP Link Archer C9 se aliniaza foarte bine cu piata si cu segmentul high end din care face parte motiv pentru care ii oferim distinctia noastra de top, adica premiul Platinum si il recomandam ca un produs excelent pentru cei care si-l pot permite.

Categorie Tag

nu sunt comentarii

Adauga un comentariu

Email-ul nu va fi facut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.