Published on 5 ianuarie 2017 by Soulwise

Dupa cum spuneam si in clipul anterior dedicat ASUS MAXIMUS IX FORMULA, Intel Z270 este un chipset ce ofera un update incremental la fostul varf de gama, Intel Z170 adaugand in esenta o latime de banda mai mare si suport nativ pentruu USB 3.1. Asta inseamna ca in sfarsit dupa nici nu mai stiu cati ani, pentru un al doilea sezon socket-ul procesoarelor Intel ramane acelasi, adica Intel LGA 1151 iar vechile placi de baza odata dotate cu un update de BIOS vor reusi fara nici o problema sa fie compatibile cu noile procesoare ca Intel Core I5 7600K si Intel Core I7 7700K.

Pe scurt, motive pentru upgrade nu vor fi la fel de multe si la fel de puternice cel putin in acest an in ceea ce priveste placile de baza cu chipset Intel asa ca dupa mine, producatorii de placi de baza vor fi nevoiti in special acum sa includa toate tehnologiile si avantajele pe care le pot include pentru a ramane pe locurile castigate in preferitna consumatorilor.

Am vazut deja acest lucru in episodul trecut acolo unde ASUS a inclus in MAXIMUS IX Formula toate avantajele hardware si software din arsanal pentru a asigura celor pasionati si cu un buget zic eu destul de permisiv o experienta cu adevarat premium, insa se pune intrebarea, cum s-au descurcat in sectorul mainstream> iar aici intervine placa de baza din clipul de astazi, ASUS STRIX Z270F Gaming.

Primul lucru de care privirea va va fi atrasa atunci cand veti privi pentru prima oara acest model de placa de baza vor fi fara indoiala cele doua radiatoare masive ce acopera etajul de alimentare ce au o eficienta intr-adevar excelenta.

In timpul testului de stress al procesorului pe care l-am pus la cale ca parte a bateriei standard de teste si care a durat putin peste trei ore cu o solicitare de suta la suta a procesorului, cele doua radiatoare nu s-au incalzit peste limita temperaturii ambientale, acesta fiind un semn sigur al unui etaj de alimentare foarte eficient si deosebit de stabil.

Adaugat la cele doua radiatoare de pe placa de baza este si un shield ce ascunde porturile de pe spatele placii de baz acu dublu rol, acela de a oferi pasionatilor un accent de culoare pus in valoare de tehnologia ASUS AURA, un controller integrat pe placa de baza ce controleaza atat LED-urile onboard cat si alte LED-uri Rgb ce pot fi atasate placii de baza prin intermediul conectorilor prezenti onboard ceea ce pentru modding este un real avantaj.

Vesti bune si pentru cei ce nu prefera luminitele prin PC, aceasta functie poate fi inchisa iar placa de baza poate fi utilizata ca atare fara nici n accent de culoare.

Privind la dotarile ASUS STRIX Z270F Gaming observam 6 porturi S-ata si doua porturi M2 dedicate solutiilor de stocare fiecare capabile sa ruleze la viteze PCI-Express X4. In cazul popularii lor, primul va lua locul portului S-ata 1 in timp ce al doilea va lua latimea de banda rezervate pentru portul S-ata 5 si 6 insa avand in vedere eleganta si viteza oferita de aceste porturi dedicate montarii unor SSD-uri cu adevarat rapide, cele trei porturi S-ata Express ramase vor fi fara indoiala mai mult decat suficeinte.

Avem si o solutie audio noua pentru aceasta generatie de placi de baza iar ASUS STRIX Z270F Gaming nu face exceptie de la aceasta regula prin includerea Supreme FX S1220A HD ce ofera un SNR de 120 dB ceea ce plaseaza aceasta solutie audio in gema de varf ajutata fiind de condensatorii Nichicon Gold, scutul impotriva interferentelor inclus si asezarea sectiunii audio a placii de baza in cel mai idnepartat colt al placii de baza acollo unde interferentele ii vor da cel mai putin de furca.

Pentru prima data pe placile de baza ASUS din gama Mainstream isi face aparitia si un scut dedicat protectiei sloturilor PCI – Express dedicate montarii placilor video si in general placilor de extensie cu o greutate mare, si desi nu gasesc o aplicatie reala a acestor adaugiri luand in considerare perioada foate lunga de timp in care placile video cu adevarat grele din geenratiile trecute au putut fi montate fara probleme pe vechile porturi neprotejate de aceasta gaselnita apreciez modalitatea mai eficienta si mai fina in care ASUS a ales sa se alinieze cu aceasta cerinta, scuturile propri-u zise nefiind atat de evdente ca cele ale concurentei.

Spuneam si cu alta ocazie ca design-ul generatiei curente de placi de baza ASUS cu chipset Intel Z270 pare a fi deosebit de sobru in ciuda radiatoarelor cu linii agresive si a includerii unui controller avansat de iluminare pentru benzile de LED-uri muloticolore ce pot fi atasate noilor placi de baza, ASUS STRIX Z270F Gaming punand la dispozitie doua astfel de porturi. Personal as fi preferat includerea unor accente de culoare pe ici pe colo insa inteleg la fel de bine si aceasta alegere, fiecarui pasionat permitandui-se sa adauge singur propriile accente fie prin iluminarea avansata fie prin alte metode asa ca dragii mei moderi, iata cateva panze goale in ograda ASUS numai bune de pus in valoare.

Bun, acum ca am trecut de parte estetica si de cateva specificatii este momentul sa va asigur ca si de aceasta data ASUS a facut tot posibilul sa includa si in acest model cele mai bune piese pe care le-au avut la dispozitie, partea software fiind si ea deosebit de bine implementata prin includerea in ASUS STRIX Z270F Gaming a unei intregi baterii de programe gandite sa adauge un real plus de valoare, titluri ca Fan Expert 4, Ram Cache 2, Sonic Studio 3, Sonci Radar 3 si Overwolf un soft ce aduce un overlay in timpul gaming-ului pentru clientii de mesagerie dar si multe alte aplicatii fiind cat se poate de prezente si de pregatite sa va faca viata cat mai usoara.

Dintre toate aceste facilitati suplimentare, ca de obicei am apreciat cel mai mult cele doua facilitati pe care orice posesor de placi de baza ASUS din ultima perioada trebuie sa le incerce cel putin odata, prima fiind tuning-ul ventilatoarelor atasate placii de baza prin Fan Expert 4 pentru obtinerea unui balans cat mai bun intre racire si zgomotul emis de radiatoare si Auto tuning inclus si in uefi-ul ASUS STRIX Z270F Gaming cat si in Windows cu ajutorul unui programel ce eprmite in esenta oveclocking-ul cu un singur click pentru cei ce nu doresc sa se ocupe singuri de acest lucru.

OC-ul pare a avea un loc sigur rezervat pe aceasta nou chipset, chiar eu observand in timpul testelor pe ASUS STRIX Z270F Gaming un spor de 4-500 de megahertzi si o crestere a TDP-ului cu cativa wati dincolo de limita declarata de producatorul procesorului ce a fost un I5 7600K.

Fata de generatiile trecute de placi de baza ASUS STRIX Z270F Gaming iese usor in fata atunci cand vine vorba de performanta pura si potential de overclock sau suport pentru cele mai noi componente, cel mai performant kit de RAM pe care il detin nepunand nici un fel de problema pentru aceasta placa de baz ala 3200 mhz.

Aduce pe masa un uefi matur, usor de utilizat, programe de control la fel de bine puse la punct si capacitati extinse pentru customizare prin suportul pentru 3D Printing si iluminare RGB si desi nu primeste shield-ul avansat al ASUS MAXIMUS IX FORMULA testata anterior sau suportul ei pentru watercooling, pentru un utilizator mediu spre power user ca mine nu exista cred in acest moment o placa de baza mai potrivita din oferta ASUS decat Asus ROG Strix Z270F Gaming care reprezinta in opinia mea un foarte bun balans intre stabilitate, dotari, estetica si pret motiv pentru care primeste din partea TechView.ro premiul Platinum si Recomandarea Editorului pentru ca si el, adica eu .. si-ar dori o astfel de placa de baza.

Uite ca… Strix debuteaza asa cum trebuie si in domeniul placilor de baza.

Categorie Tag

nu sunt comentarii

Adauga un comentariu

Email-ul nu va fi facut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.