FSP CMT520 Build & Review

Un bun prieten imi trimitea cu mai mult de o luna in urma o carcasa, FSP CMT520 despre care nu prea auzisem mare lucru pentru ca este relativ noua pe piata si este produsa sub umbrela unui brand care se ocupa mai mult cu producerea de surse pentru pc, aparatura medicala , UPS-uri si alte echipamente electrice, brand cunoscut pe piata noastra sub denumirea FSP.

M-a rugat sa imi dau cu parerea asupra ei avand in vedere experienta pe care o am in domeniu si sa impartasesc aceasta parere cu el dar si cu voi, restul cei care in cautarea carcasei ideale pentru noul PC v-ati putea impiedica si de acest nume, FSP CMT520.. ceea ce am sa fac in cele ce urmeaza.

Am facut un intreg build in aceasta carcasa, un PC middle spre high end pe care l-am rulat cu ajutorul ei timp de o saptamana, deci cele ce urmeaza le voi povesti in urma experientelor proprii, in mare parte pozitive cu FSP CMT520.

Carcasa este una mare si grea pentru un prim sau secund model ce apartine unei firme care de abea acum intra pe piata componentelor de acest tip iar asta este bine pentru ca metalul pe care se sprijina intreaga constructie a unui sistem bazat pe FSP CMT520 este unul solid si mai gros decat media carcaselor din acest segment, ba chiar as putea spune ca si rezistenta la indoire al metalului folosit la realizarea carcasei este una mai buna decat media existenta in acest moment pe piata.

O alta surpriza pe care FSP CMT520 mi-a oferit-o este aceea ca doua dintre panouri, respectiv cel frontal si cel lateral Stanga (cum te uiti din fata) este realizat dintr-o sticla securizata groasa usor fumurie care lasa privirea sa patrunda in interiorul PC-ului insa ofera in acelasi timp si un suport suficient de rigid pentru a intregi rigiditatea structurala buna a intregului ansamblu.

Singurul punct care ar merita sa fie semnalat aici si care cred/sper ca s-a intamplat doar in cazul sample-ului primit de mine ar fi prinderea panoului lateral stanga, cel de sticla adica, al caror suruburi erau atasate de sasiul carcasei la un unghi putin mai mare de 90 de grade fata de rama acesteia, motiv pentru care doua dintre ele nu intrau perfect in lacasul lor insa defectul a fost si a ramas greu observabil in build-ul final. Practicv nu se observa daca nu stii unde sa cauti.

Ziceam ca FSP CMT520 are de partea ei calitatea metalului precum si cea a sticlei folosite la realizarea ei ceea ce este deja laudabil pentru un model de inceput al unui producator inca neexperimentat ca FSP in acest segment de piata insa nici partitionarea carcasei nu lasa de dorit.

Intregul interior este simplu si spatios lasand loc serios pentru asamblare si atat timp cat se tine cont de inaltimea maxima a cooler-ului acceptat de carcasa, placa de baza se mentine la dimensiunea maxima Full ATX si se integreaza o singura placa video in configuratie nu veti avea probleme cu FSP CMT520 nici din punct de vedere al fluxului de aer necesar racirii si nici cu wire management-ul sau cu plasarea benzilor de LED-uri necesare pentru punerea in valoare a unui sistem de gaming asamblat in aceasta carcasa-vitrina.

Racirea este completa, asta se poate spune cu siguranta despre FSP CMT520!

Cele 4 ventilatoare instalate inca din fabrica si deservite de un controller plasat spre spatele carcasei, muta (cred) in fiecare secunda cu usurinta echivalentul in litri a intregului volum intern a carcasei iar asta este un lucru deosebit de bun vara cand temperaturile sunt ridicate iar aerul cald produs de componente trebuie sa fie evacuat rapid insa pentru unul ca mine care pune pret mai degraba pe un bun balans intre silentiozitate si o capacitate decenta de racire as spune ca cele 4 ventilatoare montate din fabrica in FSP CMT520 sunt cam prea galagioase.

Prea galagioase pentru ca ruleaza fara oboseala la turatia maxima si, desi controller-ul integrat in carcasa este deosebit de bun in a oferi jocuri de lumini (RGB desigur) nu are nimic de-a face cu reglarea turatiei ventilatoarelor desi, doar prin el se pot alimenta respectivele ventilatoare.

Bineinteles, turatia poate fi reglata (carpita) romaneste prin alimentarea ventilatoarelor la 7 V in loc de 12 ( cautati cum se face asta pe o mufa molex si o sa va dati seama, e simplu) insa solutia este evidenta doar pentru cineva cu experienta si cred ca mersul asta la maxim al ventilatoarelor nu numai ca ar pune probleme duratei de viata a produsului in sine ci si urechilor utilizatorilor mai sensibili la zgomot, in special noaptea.

Un alt punct care cred ca ar trebui sa fie schimbat este conectorul acestor ventilatoare care este unul special, non-standard ce nu poate fi alimentat decat de controller-ul inclus in FSP CMT520, nu de placa de baza asa cum ar trebui sa fie normal iar aici sunt cateva solutii, in functie de directia in care FSP ar dori sa mearga mai departe in segmentul asta de piata.

1. Se lasa controlul RGB in baza controller-ului carcasei iar alimentarea si incarcarea ventilatoarelor pe seama placii de baza.
2. Se lasa contrulul iluminarii si a turatiei pe seama controller-ului insa in controller se include un cip care simte si transmite mai departe turatia dorita de placa de baza pentru reducerea zgomotului atunci cand sistemul nu este incarcat
3. Se renunta la controller, pretul produsului scade ca urmare, si se ataseaza ventilatoare normale cu conector standard cu 3 sau 4 pini (PWM) cu iluminare fixa, fara RGB , pe o singura culoare

Cel mai important aspect la care se poate lucra dupa mine, este(desi sistemul de racire este complet si deosebit de eficient) macar oferirea posibilitatii de reducere a turatiei printr-un switch ( au mai facut-o si Corsair, Fractal Design, etc) sau posibilitatea de control a ventilatoarelor de pe placa de baza asa cum spuneam mai sus.

In rest nimic rau de semnalat. Daca ar fi sa facem un mic rezumat s-ar putea spune despre FSP CMT520 ca:

Materialele utilizate la fabricarea sunt unele dintre cele mai bune in segmentul saude pret, carcasa in sine este spatioasa si simpla lasand loc amplu pentru wire management in special in spatele tavitei placii de baza iar sistemul de racire, rapid eficient si aspectuos avand in vedere capacitatile RGB ale LED-urilor integrate in ventilatoare, singura sa slabiciune find reprezentata de faptul ca respectivele ventilatoare ruleaza permanent la turatia lor maxima, aspect care poate fi si pozitiv avand in vedere ca raceste extrem de rapid componentele cat si usor negativ avand in vedere zgomotul emis de ventilatoare in special noaptea atunci cand cel putin pentru mine, trebuie sa recunosc ca a fost deranjant.

Daca nu va deranjeaza zgomotul respectiv motiv pentru care a ratat o recomandare din partea noastra sau daca planuiti sa inlocuiti sistemul de racire cu unul de tip AIO pentru ca carcassa ofera si un foarte bun suport pentru radiatoare de pana la 360 mm, aveti in FSP CMT520 un candidat cat se poate de solid, capabil si aspectuos.
La final, va ofer un scurt clip al asamblarii PC-ului.

Daca vrei sa afli si alte detalii despre produs acceseaza pagina produsului pe site-ul FSP Lifestyle Romania.