ADATA EMIX H30 Gaming Headset + SOLOX F30 Amplifier Review

 

Cu o luna si ceva in urma isi facea aparitia in studioul TevhView.ro un set de casti din partea ADATA cu un ambalaj cel putin impresionant, cel putin prin dimensiuni. Este vorba despre setul de casti ADATA EMIX H30 Gaming Headset + amplificatorul complementar tot de la ADATA, brand pe care voi il cunoasteti ca mare producator de SSD-uri, HDD-uri externe si Memorii RAM.

Asa cum este si natural, pe langa Ssd-urile din ce in ce mai rapidesi kit-urile de RAM din ce in ce mai aratoase si mai performante ( vom discuta despre asta in viitorul apropiat ) era si natural acest producator sa doreasca sa se extinda si au ales sa o faca in domeniul asta al perifericelor pentru gaming cu o serie intreaga de casti, tastaturi si alte jucarii placute si performante.

De aici vine deci propunerea pe care ADATA ne-o face in acest material, un set de casti nu neeaparat foarte ieftin insa dupa mine aratos si destul de performant incat sa dea de gandit unui gamer al carui sistem face parte din gama High-End , adica cu ceva banuti de cheltuiala la dispozitie. Sa incepem cu inceputul….

Ziceam ca ambalajul acestui set este mare si nu prea stiu cum sa transmit dimenisunea cutiei prin randurile cuprinse in acest articol incat sa ma intelegeti… este cam jumatate dintr-o carcasa ATX normala atat ca latime cat si ca inaltime, putin mai mica dpdv al adancimii, iar ca volum, cred eu ca un modder cu ceva imaginatie ar construi inauntrul ei un sistem complet … da, atat este de mare.

Motivele ar fi doua asa cum vad eu situatia, 1 – Ca produsul sa fie impunetor si sa atraga atentia pe rafturi si 2 – Un motiv practic ar fi ca este nevoie de o cutie mare pentru a gazdui si standul de casti pe care se fixeaza si amplificatorul acestiui set… avem deci, de-a face cu un set complet, unul pe care din stiinta mea, pana acum nici un alt producator nu l-a scos in aceasta forma, tot ce iti trebuie intr-o singura cutie.

A doua componenta, pe langa stand este bineinteles amplificatorul SOLOX F30 , o unitate putin mai mare si de doua ori mai groasa ca un pachet de tigari din cele lungi ce gazduieste pe fata toate butoanele de care ai nevoie pentru a controla eficient si rapid setul de casti , rotita de volum si conexiunile necesare atat spre PC cat si spre setul de casti. La interior, cipul audio produs de Cmedia (CM6571) ofera atat procesarea semnalului cat si multitudinea de efecte si reglaje de care amplificatorul este capabil.

Ultima si cea mai importanta componenta a setului ( ce poate fi utilizata si separat, desigur conectata la PC ) este setul de casti in sine denumite EMIX H30 a carei constructie desi in majoritate din plastic piele ecologica si brate de sustinere de otel este foarte bine inchegata si mai ales bine izolata fata de exterior, oferind un bun grad de imersiune in joc, film sau ce se intampla sa consumati in respectivul moment.

Daca ar fi sa ma plang de ceva atunci cand vine vorba despre confortul oferit de acest set de casti as spune ca tensiunea oferita de cele doua brate de sustinere metalice si autoajustabile este usor nesatisfacatoare, la intoarceri bruste ale capului setul de casti nemaifiind atat de stabil precum mi-as dori pe urechi insa cum acest lucru nu se intampla foarte des, nu este un punct slab ci mai degraba o constatare.

Dupa cum spuneam de aproape o luna am utilizat aproape exclusiv setul de casti EMIX H30 + amplificatorul de la Adata SOLOX F30 cat si setul de casti ADATA EMIX H30 impreuna cu DAC-ul meu dedicat pentru casti ASUS Essence One MK2 Muses precum si in combinatia dintre castile ADATA EMIX H30 si cipul de sunet de pe placa mea de baza ( o ROG STRIX X399-E GAMING cu codec onboard S1220A ) si iata la ce concluzii am ajuns:

Gasesc surprinzatoare capacitatea setului de casti ale kit-ului de fata de a se mula pe semnalul/semnatura fiecarui dispozitiv la care au fost atasate, cea mai putin buna performanta fiind data de combo-ul dintre setul de casti si placa de baza, iar cea mai buna fiind cea reprezentata de combo-ul format de casti si DAC-ul dedicat ASUS Essence One MK2 Muses .

Prin urmare, castile pot fi utilizate separat foarte bine ca unitate stand-alone si sper ca se va putea achizitiona separat in curand si la noi pentru ca sunt confortabile si au o gama de frecvente destul de impresionanta si suficienta pentru toata lumea avand in vedere desemnarea „gaming” care vine atasata la acest set de casti.

Asta nu inseamna ca nu face treaba buna impreuna cu amplificatorul cu care vine in pachet (SOLOX F30) ba chiar as spune ca acesta este un pas in fata versus cipul audio onboard de pe majoritatea placilor de baza , facandu-mi mare placere sa ascult o muzica, sa vizionez un film sau sa ma joc utilizand profilul de voce al acestuia ( cu toate celelalte efecte oprite din software ) care mi se pare a fi cel mai bine balansat dintre toate cele patru disponibile rapid la o apasare de buton pe butonul EQ al amplifcatorului.

Ca si calitate a sunetului a acestui combo ( casti + amplifricator ) as putea spune ca bass-ul este bine reprezentat asa cum era si normal la un set de casti orientat mai degraba spre gaming, vocile ( atat cea barbateasca cat si cea feminina sunt bine conturate ) iar instrumentele cel putin la volume rezonabile sunt calde si destul de bine conturate.

Daca ne indreptam insa catre o muzica mai complexa insa rezolutia sunetului, separatia instrumentelor incepe sa se piarda utilizand amplificatorul din pachetul acestui set insa este rapid recastigata pe un DAC sau amplificator sunerior si este din nou, imbunatatita semnificativ daca este dezactivat egalizatorul din softul setului de astazi si este utilizat in locul sau un egalizator software cum este cel de pe Foobar 2000 de exemplu.

Pentru utilizarea zilnica combo-ul dintre ADATA EMIX H30 si ADATA SOLOX F30 dau rezultate satisfacatoare, chiar bune, ba chiar excelente pentru publicul tinta, Gamerii iar pentru cei mai pretentiosi, sa zicem audiofili aspiranti problemele sesizate de mine pe ici pe colo ( sa nu uitam ca la varsta mea nu mai aud intocmai ca un pusti de 16 ani…) pot fi foarte bine rezolvate software, dezactivand setarile software ale acestui set de casti si controlandu-le dintr-un egalizator software mai bine pus la punct ( Foobar2000).

O alta recomandare pe care as face-o de data asta producatorului ar fi sa lanseze pe piata ( daca nu este cumva lansat, nu stiu ca nu am cercetat ) setul de casti stand alone care dau dovada de un potential foarte bun pentru piata de gaming, lasand astfel utilizatorul final sa imperecheze setul de casti cu ce placa de sunet, amplif, dac isi doresc.

Per total, setul de fata ma surprinde placut. Nu prea imi aduc aminte in ultimii ani de un brand care sa fi intrat pe piata de periferice cu un set de acest fel, complet si fara indoiala performant pentru publicul tinta, cu siguranta cu un pas in fata fata de inceputurile altor branduri in lumea perifericelor. Mai au de invatat fara indoiala cei de la ADATA pana cand vor reusi sa se bata de la egal al egal cu gigantii din domeniu insa daca se tin de treaba le prevad un viitor luminos in acest segment.