Un altfel de review pentru GIGABYTE GeForce RTX 2070 GAMING OC

Articolul de astazi este altfel decat v-ati fi asteptat din partea unui review pentru un RTX 2070 ( GIGABYTE GeForce RTX 2070 GAMING OC ) pentru ca platforma de baza ce suporta placa video de astazi este bazata pe chipset-ul AMD X470 si varful de gama al procesoarelor consumer tot ale AMD si anume 2700X-ul.

Am mers pe configuratia asta din doua motive, si anume asta este ce aveam la dispozitie, asta este platforma pe care mi-am permis-o si care reprezinta pentru mine un mix fericit intre pret si performanta si…

Desi sunt inca un gamer destul de avid, sa zicem ca de cele mai multe ori configuratia asta imi aduce cel putin o parte din painea zilnica, adica editez video foarte mult pe ea, atat pentru mine cat si pentru altii asa ca nu performanta in gaming a fost pentru mine factorul definitor in alegerea platformei ci performanta bruta in editare foto-video adica in multithreading.

 

Dar, cum fiecare dintre cei care probabil citesc acest material sunt pe undeva si gameri mi-am zis ca ar fi bine sa va ofer o imagine pe cat se poate de completa asupra placii video GIGABYTE GeForce RTX 2070 GAMING OC in scenarii de gaming dar si in general despre comportamentul ei in utilizarea zilnica pentru ca nu multi se ocupa de acest aspect, comportamentul noilor modele de placi video in utilizarea de zi cu zi.

GIGABYTE GeForce RTX 2070 GAMING OC , asa cum este ea denumita de catre producator este una dintre cele mai ieftine variante de placa video cu chipset NVIDIA RTX de noua generatie oferita de Gigabyte iar asta nu se datoreaza utilizarii unor componente mai slabe asa dupa cu probabil unii mai rautaciosi pot crede ci a altor factori asa dupa cum veti vedea in cele ce urmeaza.
Cred mai degraba, ca cei de la Gigabyte vor sa se asigure ca una dintre primele optiuni pentru cei care isi doresc o placa video din noua gama Nvidia RTX din partea unui producator de renume este modelul lor iar asta este foarte bine, pretul fiind inca unul dintre factorii cei mai importanti atunci cand vina vorba despre decizia de achizitie.

Inainte de a primi placa video GIGABYTE GeForce RTX 2070 GAMING OC din partea celor de la Gigabyte Romania in urma cu mai bine de trei-patru saptamani ma asteptam ca modelul cel mai ieftin al lor de RTX 2070 de pe multe site-uri romanesti sa fie mai golas, adica fara backplate iar sistemul de racire sa fie sa zicem realizat cu ceva mai multa economie decat solutiile similare ale concurentei.

Trebuie spus ca imediat dupa ce am desigilat placa video am gasit la GIGABYTE GeForce RTX 2070 GAMING OC al celor de la Gigabyte o solutie de racire completa si solida cu backplate metalic cu dublu rol, acela de racire si de sustinere a placii care spre surpriza mea nu este foarte grea in comparatie cu alte modele de placi video cu chipset RTX grosimea sistemului de racire fiind mentinuta la standardul de doua sloturi.

Ba chiar mai mult decat atat, atunci cand am infipt-o in PC am constatat ca logo-ul Gigabyte din lateral se lumineaza in toate culorile, semn ca, desi altele, sau mai precis linia de placi video AORUS ale Gigabyte sunt printre cele mai frumos iluminate mpdele in ceea ce priveste placile video de noua generatie, nici varianta “de baza” asa cum este GIGABYTE GeForce RTX 2070 GAMING OC nu a fost ocolita de un pic de “bling” care aduce dupa mine un plus estetic placut.

Nu m-am apucat din prima de “dat in placa” cum s-ar spune pe romaneste ca surdul in clopot, nu am desfacut-o din toate incheieturile si nu am pus-o “la copt” cum ar spune un prieten ci am supus-o mai bine de trei saptamani la un regim normal de utilizare, pe PC-ul despre care va spuneam cu placa de baza al carui chipset este AMD X470, procesorul fiind un AMD 2700X, 32 GB de RAM, 3 SSD-uri S-ata, toate alimentate de o sursa de 750 w, de cea mai buna calitate din gama PRIME a celor de la Seasonic.

Acestea au fost gazduite in carcasa IN WIN 909 pe care o detin si care are toate porturile de ventilatoare, 8 la numar populate in totalitate si controlate sa porneasca in functie de temperatura de catre placa de baza.

Va spun toate acestea pentru a va da o idee asupra mediului in care aceasta placa video a fost utilizata cu alte cuvinte m-am asigurat ca pe toata perioada testarii mediul a fost unul optim, ideal daca vreti pentru a obtine cele mai bune performante si asa a si fost sa fie.

Pentru ca mi-am dorit ca acest “review” sa nu fie unul standard in care sa povestim despre tehnologie si despre cifre seci ci sa povestim mai degraba despre experienta in utilizare a acestei placi video de catre un utilizator sa zicem nitel mai avansat decat media nu am testat-o intr-un mod standard, desi catre final avem prezente cateva cifre as zice eu interesante ale unor teste in mare parte sintetice la rezolutia FULL HD pentru ca multi dintre snobi si-au fixat ferm in minte ca nu te poti juca bine pe un procesor AMD la rezolutii asa zis mici sau full HD , ca deh, iti gatuie placa video si iti ia din numarul de cadre per secunda.

De parca cele cateva cadre per secunda pierdute la rezolutii asa zis mici sunt atat de importanti incat cei 1000 de lei sau peste dintre varful de gama al procesoareleor AMD si cel al procesoarelor Intel de gama consumer nu este atat de important si nici nu ar putea fi indreptat spre o sursa mai buna, un ssd mai incapator sau o placa video care sa se imperecheze mai bine cu restul sistemului si sa duca la o experienta finala mai placuta.

Poate ca este asa, si nu contest din anumite puncte de vedere insa despre asta ceva mai tarziu.

Ziceam ca am pus placa video la treaba intr-un mediu de lucru optim pentru ea, alimentata si racita asa cum trebuie in limita posibilitatilor mele.

 

Au trecut in felul asta timp de mai mult de trei saptamani impreuna prin editarea a mai mult de 30 de clipuri video 4K si cateva Full HD utilizand Premiere PRO, After Effects si Audition, dar si recodari si redimensionari utilizand handbrake de multe ori simultan, prin mai mult de 300 de fotografii editate in Lightroom, Photoshop si uneori GIMP, prin vizionarea de filme si chiar redactarea a numeroase texte, unul fiind cel de astazi.

Rezultatul, dupa o perioada de mai multe saptamani nu pot spune decat ca este unul extrem de satisfacator.

Intregul sistem a fost mai mult decat silentios pentru ca un peste 50 % din timp nu a avut prea mult de lucru, deci motivul ca ventilatoarele sa se invarta a lipsit. In afara de cooler-ul de pe procesor nici unul dintre cele 8 ventilatoare ale carcasei sau cele trei ale placii video nu au avut motiv de scandal fiind oprite pentru ca temperatura a fost suficient de scazuta incat sa PC-ul sa nu simta nevoia de mai multa ventilatie.

Asa cum spuneam, ventilatoarele sunt controlate de placa de baza iar placa video isi tine ventilatoarele oprite pana dupa atingerea temperaturii de 50 de grade, deci am avut parte de o experienta placuta in sarcini de lucru normale, in care multi dintre noi isi petrec mai mult decat isi dau seama, intregul consum al sistemului cu tot cu monitor, periferice si cele doua routere infipte in acelasi prelungitor netrecand de 140 de wati in idle sau in task-uri marunte, cifra masurata cu o priza inteliganta produsa de TP Link.

In ceea ce priveste utilizarea sistemului in editare foto-video consider ca cea mai grea sarcina in acest scenariu vine pentru un astfel de sistem atunci cand vine vorba de randarea unui proiect la rezolutia 4K.

In acest scenariu media consumului pentru intregul sistem a fost de 300 de wati per ora cu un varf de 340 wati per ora pentru nu mai mult de 10 minute timp in care utilizarea procesorului a stat pe toate cele 16 fire de executie intre 80 si suta la suta.

In timpul asta, placa video, dand dovada de ample rezerve de putere de calcul a inregistrat o utilizare maxima de 25% conform utilitarului cuprins in windows task manager ajutand si ea atunci cand accelerarea efectelor si a randarii depindea de ea.

Deci, din punct de vedere al editarii foto-video, cel putin in suita Adobe aveti intr-un 2070 rezerve ample de putere de calcul de care in functie de modul in care lucrati veti beneficia mai mult sau mai putin pentru destul de multi ani de acum incolo in functie de rezolutia la care lucrati, de efectele aplicate si alti cativa factori.

In gaming, din nou, rezultate bune pentru una dintre cele mai ieftine placi video cu chipset NVIDIA RTX din oferta Gigabyte, adica GIGABYTE GeForce RTX 2070 GAMING OC si am sa va spun mai multe dupa ce voi va uitati la lista celor cateva benchmark-uri pe care le-am pregatit in forma lor cat mai comprimata. Veti observa ca nu ma folosesc de aceasta data de grafice ci de imagini ale ce detaliaza setarile si numarul de cadre per secunda obtinute la rezolutia Full HD in special in jocuri.

 

Ce veti observa este ca GIGABYTE GeForce RTX 2070 GAMING OC pare a fi o excelenta placa video pentru setari maxime la rezolutia FULL HD, chiar si cele mai noi si complicate benchmark-uri sau jocuri obtinand peste 60 de cadre per secunda setari maxime de calitate chiar si cu Ryzen-ul 2700X cu care a fost imperecheata, ceea ce mi se pare a fi un rezultat deloc de neglijat pentru ceea ce se vrea a fi un sistem bine balansat din gama high end dedicat nu neeaparat gaming-ului ci mai degraba producativitatii dar, pe care te poti juca fara nici o problema as zice eu.

Mai mult decat atat, pentru ca unele setari de fidelitate ma lasa complet rece de cele mai multe ori asa cum este antialiasing-ul sau depth of field, dezactivandu-le si cu toate celelalte setari la maxim poti obtine fara probleme 80-90 de cadre per secunda pe aceasta configuratie despre care va spuneam bazata pe Ryzen-ul 2700X, numar de cadre per secunda mai mult decat confortabil pentru marea majoritate a gamerilor.

Si ca sa va dau un exemplu, pot spune ca in mod curent imi petrec orele de gaming macinand usor dar sigur la Assasin’s Creed Origins cu un numar mediu de 70-80 de cadre per secunda la rezolutia 1920 x 1200, deci un pic mai mare de Full HD pe un monitor de 24 de inchi cu majoritatea setarilor pe high si ultra high ceea ce pentru mine inseamna o experienta mai mult decat multumitoare.

Luand in considerare toate cele spuse pana acum, sfatul meu ca tot stau sa vina sarbatorile de iarna si multi se gandesc poate la un upgrade sau un sistem nou, nu va fie frica sa va dotati pc-urile fie ele si dedicate gaming-ului cu procesoare AMD ca nu-s chiar atat de rele pe cat auziti in special de la outlet-urile din afara.

Pierdeti poate cateva cadre per secunda ici si colo insa castigati banuti destul de importanti pe care i-ati fi aruncat pentru cateva procente in plus in gaming, procente date de achizitia si punereea in functiune a unei platforme bazate pe chipset-urile si procesoarele celor de la Intel care ii puteti investi intr-o placa video mai buna de exemplu sau un SSD mare si incapator asa cum ar fi un 970 EVO de 256 sau 512 GB a celor de la Samsung.

In ceea ce ma priveste pentru scenariul meu de utilizare, asta inseamna ca RTX 2070-ul si in cazul asta GIGABYTE GeForce RTX 2070 GAMING OC, “entry level”-ul celor de la Gigabyte este o excelenta placa all around, sau de gaming daca doriti mai mult decat suficienta pentru moment pentru rezolutii Full HD sau 2K cu unele reduceri de setari nu foarte importante de calitate ici si colo in timp ce RTX-urile 2080 mi se par a fi dedicate mai degraba pentru gaming 2K la setari high-maxime de calitate iar 2080-urile Ti pentru cei ce au un monitor 4K si vor sa scoata ce este mai bun din el.

Astfel incat, GIGABYTE GeForce RTX 2070 GAMING OC mi se pare ca aduce reale beneficii in ceea ce priveste raportul intre pret si calitate, este solida si bine pusa laolalta, overcolckata din fabrica si cu trei ventilatoare fata de doua ale modeleleor cu 50-100 de lei mai ieftine din partea unor branduri mai putin cunoscute pe piata noastra (la data publicarii acestui material) si nu ma astept ca atat timp cat este racita corespunzator, cat timp praful din PC este cutratat macar odata la cateva luni si cat timp nu va bateti joc de ea incercand sa minati cu ea sau sa o alimentati din cine stie ce petarda de sursa sa faca vreo problema.

Putere de calcul are mai mult decat suficienta pentru gaming la rezolutii Full HD, despre editare nici nu mai vorbim iar aspectul si sistemul de racire sunt cinstite pentru o placa video de care insusi producatorul chipset-ului, adca NVIDIA si-a cam batut joc lansand-o la un pret mult prea mare fata de ceea ce eram obisnuiti pana acum, dar asta conform ultimelor zvonuri in domeniu se pare ca se va schimba in primele luni ale lui 2019.

 

Nu zic ca pretul la care placile video cu chipset NVIDIA este corect, nu zic ca, ca si consumatori ar trebui sa acceptam din partea acestui producator de chipset-uri video situatia creeata insa avand in vedere ca generatia RTX 2000 este una de sacrificiu care probabil undeva in primavara, odata cu disparitia GTX-urilor din generatia 1000 va suferi unele reduceri destul de drastice din cate ma astept eu.

Daca vreti neeaparat sa aschizitionati o placa video din generatia RTX nu neeaparat acum ci incepand sa zicem din primavara, cred ca ar trebui sa va ganditi la GIGABYTE GeForce RTX 2070 GAMING OC si placile asemanatoare ei ca dotari si performante. Oricum, Ray tracing-ul va fi cu adevarat viabil de abea peste o generatie sau doua asa ca nu dati banii pe prostii, luati RTX 2070-uri la copii ca oricum putini suntem cu monitoare cu rezolutii mai mari decat Full HD, hai sa recunoastem deci nevoia pentru un 2080 sau 2080 Ti este cu mult mai scazuta mai ales la preturile astea.

In incheiere trebuie sa oferim multumirile noastre celor de la Gigabyte Romania pentru exemplarul utilizat/testat iar placii GIGABYTE GeForce RTX 2070 GAMING OC sa acordam recomandarea editorului. Constat ca nu m-ar deranja deloc sa imi fac treaba pe un 2070, modelele superioare fiind in principal datorita pretului nimic mai mult decat vise frumoase.

2 comentarii

  • Marius acum 5 ani

    salut eu am cump aceasta placa video sunt foarte multumit de ea doar ca doua mici chesti
    1:find are coile noise… il are doare in jocuri.. este vro problema??
    2:se cam duce in 70 71 de grade cand ma joc ..:| nu este putin cam mult la grade.??
    tin sa mentionez ca pc este compus din
    Placa de baza:gigabyte aorus b458 pro m4
    Rami:16 GB DDR4 3000 mhz
    Procesor:ryzen 5 1600X la 3.6 mhz
    SSD M2(NVME) de la ADATA XPG SX6000
    SSD Sata 3 : Samsung evo 860 512 GB
    HDD Sata 3 : 1TB 64 mb buffer 7200rpm

    • Soulwise acum 5 ani

      Salut. 1.Coil noise este deranjant doar ca sunet, nu are nimic de-a face cu performanta sau durabilitate. Din acest punct de vedere poti sta linistit. 2. Temperatura este normala, nu ai de ce sa iti faci probleme dar daca poti adauga ventilatoare in plus sistemului ca sa circule aerul prin carcasa mai repede ar fi mai ok mai ales la vara.

Comentariile sunt inchise.