Asus Maximus VIII Gene Review !

 

    1.  INTRODUCERE

Astazi va voi prezenta ultima aparitie din gama Maximus VIII , mai exact modelul GENE . Aflandu-se deja la a opta versiune , Maximus Gene a reprezentat de-a lungul timpului o implementare excelenta pentru standardul m-ATX. Maximus VIII Gene este echipata cu nou-lansatul chipset Z170 fiind destinata socket-ului 1151 si implicit procesoarelor cu nume de cod  „Skylake”. Gama Republic of Gamers a stabilit de-a lungul timpului standarde inalte in privinta calitatii , dotarilor si mai ales in domeniul overclockingului astfel ca modelul prezentat astazi prezinta asteptari foarte mari din partea entuziastilor.

 

    2.  AMBALAJ SI ACCESORII

cutie 2

cutie1cutie 3acc

 

Cutia standard pentru dimensinile m-ATX prezinta un colorit clasic ROG cu nuante de rosu si negru. Accesoriile sunt cele standard,mai exact 4 cabluri S-ATA,manual de utilizare,DVD cu drivere si utilitare ,  bridge SLI , bracket I/O precum si stickere .  Ambalajul ne aminteste si de bundle-ul software,mai exact orice proaspat posesor de Maximus VIII Gene primeste o licenta Kaspersky Antivirus valabila 1 an , Daemon Tools Pro precum si spatiu de stocare in Asus Web-Storage. Nu e rau deloc , mai ales ca toate acestea vin bonus la deja cunoscuta si utila aplicatie AI SUITE .

   3.   SPECIFICATII SI CARACTERISTICI

 

Daca la modelele anterioare lista de dotari era foarte bogata pentru o placa de baza in format m-ATX , ei bine Maximus VIII Gene impresioneaza la randul ei la acest capitol . Ei bine,avem nu mai putin de 3 interfete de stocare , S-ATA 6GBS , S-ATA Express, M.2 . La acestea se adauga cele 6 porturi USB 3.0 , 2 x USB 3.1 (Type-C,Type -A) , LAN Gigabit , SUPREME FX 2015 pentru partea de sunet ,interfete HDMI/Display Port 1.2 pentru grafica integrata ,4 headere pentru ventilatoare PWM plus inca unul pentru pompele de apa . Evident Maximus VIII Gene suporta procesoarele dedicate skt.1151 , maxim 64GB memorie ram in cele 4 sloturi precum si solutii SLI/CROSSFIRE avand 2 sloturi PCI-EX (x16 + x8).

Facilitatile  pentru OVERCLOCK nu se opresc aici. Astfel avem :

  • puncte de masura a voltajului ;
  • jumper LN2 Mode ;
  • profile UEFI dedicate overclockerilor incepatori ce printr-un singur click tacteaza procesorul la 4.2,4.4 sau 4.6 ;
  • profile UEFI dedicate fiecarui tip de model DDR4 prezent pe piata,in variante pentru 2 sau 4 module ;
  •  butoane onboard ON/OFF , RESET , CLR-CMOS , KEYBOT .
  • La acestea se adauga si cele 2 noutati prezente in premiera pe Rampage V Extreme , RETRY si SAFE MODE . Mai exact butonul RETRY ajuta in cazul in care avem de a face cu frecvente mari si/sau timinguri stranse  iar placa de baza nu reuseste din prima incercare sa calibreze memoria conform specificatiilor dorite . Astfel acesta reprezinta o alternativa eleganta la clasica apasare de 4 secunde a butonului ON/OFF si o noua incercare de aplicare a setarilor . Butonul SAFE MODE permite initializarea sistemului in setari de maxima siguranta/compatibilitate,practic procesorul va rula la 1800 MHZ , memoria la 2133 iar latentele si voltajele sunt cele default .

   4.   INSPECTIE  VIZUALA

Seria VIII a gamei Maximus a schimbat coloritul clasic rosu-negru in favoarea negru-argintiu . Remarcam diferentele mai ales cand punem modelul anterior fata in fata cu nou  lansata placa prezentata astazi .

 

overall versus

 

 

Vrm-ul foloseste componente de calitate si are 8 faze + 2 dedicate IGPU.

 

 

vrm

 

Observam optiunile de conectica I/O prezente pe backpanel ce includ interfete HDMI si DISPLAYPORT pentru GPU-ul integrat,6 porturi USB 3.0 precum si USB 3.1 tip A si C. Evident nu lipseste conectica audio 7.1 , portul RJ-45 precum si clasicul PS/2. Pentru stocare avem 6 porturi SATA3 , 2 porturi SATA-Express si M.2 compatibil cu standardul  NVME.

io conectivitate

 

 

Familia ROG isi face simtita prezenta prin butoanele onboard ON/OFF,RESET,CLEAR CMOS,RETRY,SAFE MODE  precum si display-ul Q-CODE si jumperul LN2 Mode. Trebuie mentionata de asemenea prezenta a nu mai putin de 4 alimentari pentru ventilatoare PWM precum si un PUMP header potrivit pentru alimentarea sistemelor de watercooling.

 

 

top

 

bottom

 

Partea de sunet reprezinta o implementare in forta a Supreme FX 2015 avand ca noutate prezenta unui releu De-Pop ce elimina zgomotele neplacuta de la pornirea/oprirea calculatorului . Supreme FX 2015 este o implentare audio de calitate formata din condensatori  ENichicon ,  DAC  ESS Premier Stereo ES9023 si driver RC4580 2Vrms .

 

 

sunet 2 sunet

 

audio_2

 

Placa de retea foloseste solutia  Intel I219-V ,succesorul I218-V prezent pe placile de baza Z97.

Bunatatile oferite de Asus nu se opresc insa aici deoarece producatorul pune la dispozitia utilizatorilor mai multe optiune menite sa imbunatateasca experienta in utilizarea zilnica/gaming.

Astfel nume gen Sonic SenseAMP, Sonic Radar , KeyBOT sau Gamefirst va sunt cu siguranta cunoscute,toate fiind prezente in versiuni mai noi si imbunatatite.

 

4.  GALERIE UEFI    

Meniul UEFI este foarte bogat si intuitiv de aici putandu-se configura aproape orice aspect in materie de overclocking sau dotari integrate.

5. Rezultate

Marturisesc ca am fost foarte curios despre modul in care se comporta Maximus VIII Gene in overclock intrucat predecesoarele sale au excelat la acest capitol . Procesorul folosit este un exemplar retail fara un binning realizat in prealabil de producator insa Maximus VIII Gene se descurca admirabil in privinta tactarii si a stabilitatii  reusind sa booteze la frecventa de 5 ghz cu un voltaj setat din bios de 1.37V , voltaj suficient de asemenea pentru completarea benchmark-ului Hwbot Prime.

 

 

 

boot windows gene

 

Am profitat de ocazie si am folosit un echipament de racire artizanal capabil sa raceasca procesorul la o temperatura de -55 grade load.

Comportamentul placii de baza a fost excelent,stabilitatea de asemenea astfel ca am reusit o frecventa de 5600 mhz aplicand un voltaj de 1.62V .

 

5600 prime

 

De-a lungul testelor am testat Maximus VIII Gene cu mai multe tipuri de memorie folosind IC-uri Samsung,Hynix si chiar si module nelansate inca pe piata echipate cu cipuri Hynix AFR . Maximus VIII Gene s-a comportat exemplar reusing rezultate foarte bune si doveding o compatibilitate excelenta . Astfel am obtinut rezultate de genul :

 

DDR4-3333 C11-16-16

 

3333c11adjustat

DDR4-3600 C12-18-18

 

3600c12 adjustat

 

               DDR4-3733 C13-19-19

3733 c13 adjustat

Chiar si atunci cand echipam placa de baza cu 4 module si folosim un CAS 12 foarte agresiv pentru DDR4 , Maximus VIII gene reuseste sa atinga frecventa de 3466 obtinand o eficienta excelenta in testul de rezista Intel XTU :

gene 4x4

 

6.  CONCLUZII 

La un pret de aproximativ  ~970 RON , Maximus VIII Gene reprezinta inca o demonstratie de forta marca Asus pe sectorul mATX gaming & overclock  , dovedind dotari mai mult decat multumitoare , usurinta in utilizare , compatibilitate si rezultate excelent in overclock . Nu sunt un mare fan al premiilor acordate produselor de test dar Gene merita cu siguranta unul iar acesta  este Editor’s Choice .

editors-choicer-rating-techview

 

un comentariu

  • Vlad acum 6 ani

    Salutări. Dacă ești amabil si îți mai amintești care au fost temperaturile plăcii de bază în Idle și Full Load ? În cadrul testelor ai folosit-o pe un sistem deschis sau într-o carcasă ?
    Ai întîmpinat cumva dificultăți la instalarea OS, Windows 7 ?
    Mulțumesc anticipat.

Comentariile sunt inchise.