ASUS SICA Gaming Mouse Review

  1. Introducere

Ma bucura sa vad un mare poroducator ca ASUS ca investeste in propriul ecosistem incercand sa aduca gamerului pasionat de brand sau care doreste sa isi construiasca un set de piese si periferice ce poarta numele unui singur brand ( in cazul de fata ASUS ), experienta completa. De la monitoare, placi de baza, placi video la periferice realizate fara indoiala in colaborare cu marii producatori OEM.

ASUS SICA este un mouse de forma simpla ce face parte cu mandrie din linia de produse Republic of Gamers dedicata in general gamerilor. Asus Sica est ela prima vedere un mpuse fara prea multe pretentii, cu functii de baza insa bine implementate tocmai bune pentru un mouse dedicat MOBA in primul rand, si am sa explic in cele ce urmeaza de unde trag aceste concluzii.

  1. Ambalaj

Sincer sa fiu, stiind mania ASUS de a ambala produsele din gama Republic of Gamers in cutii cat mai mari si cat mai frumos printate, ma mira decizia luata in cazul ASUS Sica, aceea de a-l impacheta intr-o cutie ce nu depasteste foarte mult circumferinta mouse-ului. In fine, odata decizia luata este clar inca de la prima vedere ca design-ul si multudinea de specificatii si-au pastrat locul obisnuit ba chiar ambalajul dispune de o „usa” ce permite vizualizarea produsului inca din magazin pastrandu-l in acelasi timp ferit de degetele curiosilor prin stratul de plastic transparent. Exact asa cum trebuie in cazul mousilor de gaming care se respecta. :).

 

  1. Specificatii si software

Tip Mouse: Optic

Conexiune pe fir, interfata USB

Suport pentru sistemele de operare: Wondows 7, 8, 8.1

Dimensiuni: 115 x 62 x 39 mm

Greutate: 117 Grame ( cu tot cu cablu )

Culoare: Gri cu negru si accente rosii

Rezolutie maxima: 5000 DPI

Switch-uri intreschimbabile ( ASUS este singurul producator care permite acest lucru, extinzand teoretic durata de viata a produsului )

Model de switch-uri compatibile: Omron, seria D2F : D2F, D2F-F, D2F-01, D2F-01F si Omron, seria D2FC : D2FC-3M, D2FC-F-7N, D2FC-F-7N(10M), D2FC-F-7N(20M)

Butoane de click stanga si dreapta separate de corpul principal

Softul este numit ROG Armory, iar pentru modelul ASUS SICA interfata este bine aranjata si intuitiva. Totul este la locul sau, simplitatea si explicatiile continute in interfata programului permitand cred eu oricui sa seteze in 2 timpi si 3 miscari toti parametrii mouse-ului, de la destinatia butoanelor pana la senzibilitatea si pooling rate-ul senzorului. Ce m-a suprins un pic ( si trebuie sa recunosc ca nu ma asteptam la tipul asta de mouse ) a fost editorul macro care pe langa faptul ca inregistreaza apasarile de tasta ce compun macro-ul, permite si setarea in detaliu a timpulor scursi intre apasarile de tasta… Folositor in unele cazuri.. atunci cand utilizarea unoi macro nu este tocmai permisa .. dar sa trecem mai departe.

  1. Inspectia vizuala

   5. Experienta in utilizare, pareri personale

Asa cum spuneam inca de la inceput, ASUS SICA este un mouse simplu, cu dimensiuni destul de mici ( pentru mainile mele ) si normal pentru marea majoritate a gamerilor. Am citit pe undeva ca s-ar preta numai la gripul de tip CLAW, atunci cand sprijini doar podul palmei de mouse si atingi butoanele de click cu ajutorul aratatorului si a degetului prezidential… nu este adevarat.

Pentru persoanele de „dimensiuni” mici ( sa zicem 1.40 – 1.50 m si 40-50 – 60 KG ) forma este una foarte confortabila, atat palm grip-ul cat si claw grip-ul fiind posibile iar greutatea mica a mouse-ului reprezinta inca un avantaj important, adaugand o facilitate in plus pentru persoanele mignone sau pentru copii. Chiar si cei de dimensiuni sa zicem normale nu cred ca vor avea probleme in a pune stapanire pe mouse desi aici claw grip-ul incepe sa fie necesar.

ASUS SICA + PAD  (1)

Problema, (care de fapt nu este o problema ci tine doar de dimesiunile si forma mouse-ului) intervine atunci cand „uoameni” ca mine pun mana pe ASUS SICA. La peste 1.80 si 120 de kg mouse-ul devine un pic nesemnificativ in „cazmalele” unui om ce iese din tipare. Singura optiune de grip ramane in acest caz, intr-adevar CLAW Grip-ul iar suportul pentru palma sau pentru restul degetelor ce atarna nefacand nimic in timpul gaming-ului este aproape inexistent ceea ce duce la nevoia de adaptare, de strangere a grip-ului pe mouse. Actiunea asta aduce curand, dupa cateva zeci de minute de gaming la (dureri e mult spus), iritari suparatoare in zona muschilor mainii adiacenti in special degetului mic, datorate faptului ca de cele mai multe ori (in cazul meu) de incarcarea de aducere a degetului mic si a inelarului mai aproape de corpul mouse-ului.

ASUS SICA + PAD  (2)

Asta NU inseamna ca ASUS SICA este un mouse prost, dimpotriva. Materialele utlizate la constructie, grija la detalii, precizia senzorului , interfata ingrijita a softului, integrarea unei anumite cantitati de memorie la interior pentru a inregistra macro-urile si multe alte mici detalii sunt toate semne ale unui proces de design ingrijit, al unei echipe care isi ia in serios rolul.. doar ca este mai degraba un mouse mic, ingust in special in partea din fata iar pentru cei ca mine … este destul de dificil de controlat. Imi pare rau sa zic dar nu ma vad utilizand personal pe termen lung ASUS SICA ( desi l-as adauga fara ezitare la colectie ca posibila solutie de back-up sau mouse pentru laptop ).. din pacate pentru ca-s limitat de manutele-mi „delicate”, mult prea mari pentru el DAR asta ma face sa astept cu si mai mare nerabdare fratele mai mare (si mai plin de functii sper) al ASUS SICA, adica ASUS Spatha, model peste care s-a asternut linistea imediat dupa CES 2015. Sper ca asta nu inseamna ca nu va mai aparea pentru ca arata BESTIAL si cred ca in forma finala se comporta la fel… scuzati-mi nerabdarea. Sa trecem la partea de final … 🙂

  1. Ganduri de final, recomandari

ASUS SICA este un mouse specializat prin forma si dimensiuni, targetat catre cei tineri si foarte tineri, in special pentru jucatorii de MOBA prin switch-urile OMRON de foarte buna calitate cu click obraznic si feedback tactil dar si senzorul optic ce permite un tracking fara gres ( ajutat si de pad-ul ASUS Whetstone impreuna cu care l-am folosit ). Este un mouse pe care l-as recomanda fara rezerve atat copiilor cat si adolescentilor care se ocupa in timpul liber cu Gaming-ul pentru ca are toate atributele necesare pentru un prim mouse de calitate superioara capabil sa dezvolte gustul de mai tarziu catre periferice de din gama High-End. Utilizarea ASUS SICA va fi pentru ei o experienta placuta, solida si stabila pentru multe ore de gaming si chiar lucru la PC. Mie va rog aduceti-mi un Spatha va rog, sunt convins ca acela va fi exact pe masura mea :D.