Despre castile VR Acer AH 501. Review sau Preview ?

Despre realitatea virtuala nu se mai vorbeste asa cum se intampla odata, la inceputul nebuniei VR care, trebuie spus pe mine unul m-a lasat rece din pacate sau din fericire.

Spun asta pentru ca m-am nascut cu un ochi defect, iar efectul VR in cazul primelor “casti VR” pe care le-am incercat vreodata nu m-a atins deloc, poate din cauza acestui defect.

Am uitat aproape in totalitate de lumea VR pana cand un prieten al TechView.ro mi-a imprumutat un set de casti ACER AH 501 de generatie a doua bazata pe platforma “Windows Mixed Reality” si m-a incurajat sa le incerc si odata cu asta sa va povestesc si voua despre experienta pe care am avut-o.

Punerea la punct este extrem de facila suportul pe windows 10 fiind nativ, intr-un fel plug and play, setul VR despre care va vorbesc neavand nevoie nici de senzori externi asa cum seturile VR bazate pe alte tehnologii v-au obisnuit pana acum ceea ce mie unuia mi se pare un mare, mare plus.

Tracking-ul capului este exceptional iar claritatea imaginii este excelenta, poate din cauza opticii din headset, poate din cauza celor doua ecrane asezate dincolo de lentile, inca nu mi-am putut da seama.

Headset-ul in sine este usor, mult mai usor decat altele prezente pe piata poate si datorita cerintelor hardware mai scazute ale sistemului VR propus de Microsoft ceea ce face in cele din urma ca headset-ul sa fie usor si confortabil, ceea ce permite in experienta mea sesiuni de gaming limitate doar de dorinta utilizatorului de a continua sau nu o anumita sesiune de gaming.

Cum sta vizorul setului pe fata ? Pai cat se poate de bine. De jur imprejurul ochilor, cel putin pe mutra mea nu am avut parte de lumina ratacita, adica nici o raza de lumina parazita din exterior nu a intrat inauntru cum ar veni ceea ce in scenariul asta este din nou, foarte bine.

Ce e drept am simtit lipsa unor casti integrate desi in colet aveti optiunea la aceasta a doua versiune de headset VR Acer de a atasa un set de casti ciudate oferite in pachetul standard de accesorii.

Acestea pot fi atasate headset-ului insa intr-un fel lipsa asta a unor casti totusi cate de cat serioase, care sa te izoleze de zgomotul ambiental mi-a si eliberat optiunile ca sa zic asa, combinand setul VR Acer AH 501 cu un set de casti Wireless de la Trust, model GXT 393 Magna ce au reusit sa faca o pereche foarte buna cu setul VR Acer AH 501.

Este adevarat ca la o prima incercare cablurile setului VR Acer AH 501 au trebuit rutate ceva mai bine pentru a da voie castilor wireless audio sa se aseze mai bine pe urechi insa nu am considerat asta a fi o problema, sunt mici inconveniente sau perioade de adaptare prin care trecem in adoptarea oricarei tehnologii.

Controllerele in sine sunt usoare cu toate butoanele asezate la locul lor astfel incat inveti sa le utilizezi pe deplin in doar cateva zeci de minute de utilizare singurul inconvenient pe care l-am gasit fiind cele doua cercuri de tracking ( din cate am inteles sunt folosite la tracking ) care mi se par destul de mari si de predispuse la a fi lovite in functie desigur si de spatiul pe care il ai la dispozitie.

Prima instalare a setului VR Acer AH 501 este joaca de copii cum s-ar spune.. Nu cred ca a durat mai mult de 5 minute pentru ca suportul este nativ in Windows 10 asa ca imediat ce conectezi setul VR totul este pur si simplu detectat si instalat. Mare avantaj fata de alte genuri de headset-uri VR as zice eu.

Un set de casti fara multe cabluri, fara senzori externi fara software de instalat. Doar il conectezi si totul se rezolva de la sine, nu vi se pare ideal pentru orice periferic ? Darami-te pentru un set de casti VR!

Felul in care functioneaza setul asta VR mi se pare sincer a fi cel mai inteligent si simplu gandit ceea ce imi spune ca s-au bagat bani seriosi in design-ul intregului sistem. Cele doua camere montate pe exteriorul setului VR Acer AH 501 fac tracking-ul celor doua controllere din fiecare mana si o fac precis si fara a pierde pozitia acestora in afara de cazurile in care respectivele controllere ies din campul vizual al camerelor iar legatura se restabileste foarte facil atunci cand readuci controller-ul in campul vizual al camerelor. Simplu si la obiect!

Este adevarat, controllerele au la interior senzori care le permit acestora sa raporteze pozitia relativa a fiecaruia in spatiu insa nu cred ca senzorii respectivi sunt extrem de performanti deoarece performanta pare a avea de suferit destul de multicel cand nu se beneficiaza de tracking-ul camerelor de pe ochelari insa cum zicea, imediat ce revin in campul vizual al headset-ului VR totul revine la un tracking aproape perfect in opinia mea.

Mi-am petrecut destul de mult timp in Windows Cliff House, centrul multor activitati ce fac parte din experienta Windows VR fiind incluse aici aplicatii desktop combinate cu destul de multe aplicatii VR ale caror iconite 3D pot fi plasate cam oriunde iti vine.

Grafica in sine al acestui prim stagiu a experientei 3D propuse de Microsoft mi se pare ca are nevoie de un polish serios pana cand va reusi sa ofere mediul VR perfect insa acestea fiind zise, utilizarea acestui Cliff House ca un spatiu central din care poti lansa alte aplicatii VR sau chiar desktop mi se pare ideala, confortabila chiar.

Nu mai este necesar sa incarci aplicatia X, apoi sa iesi din ea , sa dai ochelarii jos si sa lansezi alta aplicatie, sa pui din nou ochelarii pe figura pentru a te lansa in alta aventura daca imi permiteti expresia.

Acum, odata intrat in Windows Cliff House totul se intampla in acest spatiu virtual. De acolo lansezi aplicatia desktop sau poate pe cea VR pe care o doresti ,tot acolo te intorci ( daca vreti intr-o anticamera in spatiul virtual ) dupa ce ai terminat cu respectiva aplicatie, joc, etc. Mi se pare un mod foarte potrivit de a manageria socul pe care creierele noastre de primate le primesc in mediul VR.

Ca sa inchei…

Am participat in tururi virtuale Holo Tour, chiar m-am jucat cateva joculete printre care cel mai bine polishat mi s-a parut Halo Recruit, am consumat continut multimedia in Tubecast VR, si cate si mai cate timp de cateva zile si am ramas cu o parere buna.

 

Hardware-ul din fericire evolueaza si o face foarte bine, castile sunt usor de purtat, nu ai decat un fir atasat de tine si totul se intampla mai mult static, nu trebuie sa te deplasezi foarte mult. Ce mai are nevoie de finisare sunt fara indoiala in primul rand hub-ul central, acel Cliff House care are nevoie sa arate mai realist si nu in ultimul rand aplicatiile si jocurile care nu par mai mult decat incercari stangace, low cost de a arata ce este posibil in mediul 3D.

Hardware-ul este acolo, si se imbunatateste intr-un ritm destul de alert, calea pe care a pornit Microsoft in dezvoltarea VR-ului si modul in care o face mi se pare cea mai potrivita pana acum, cea mai bine gandita insa intregul pachet software trebuie sa devina mult mai bine pus la punct si mult mai bine integrat cu ceea ce noi percepem zilnic cu propriile simturi in viata de zi cu zi ca sa inceapa sa prinda cu adevarat.

Despre headset-ul VR Acer AH 501 numai de bine, constructia este solida, headset-ul se regleaza deosebit de repede si de ferm pe cap fiind bine sustinut dpdv ergonomic si nu trebuie sa ii dai jos intre sesiunile de joaca in spatiul virtual, pur si simplu poti inclina partea ce contine ecranele in sus daca vrei sa arunci o privire la monitor. Singurul punct ce ar trebui sa fie imbunatatit ar fi situatia audio ori renuntarea la castile acelea ciudate.

Nu mi se pare deloc ca optiunile audio din pachet sunt cele mai bune solutii ci mai degraba un addon la design-ul initial parca prea putin inspirat insa macar sunt detasabile spre deosebire de alte seturi de casti VR si ai optiunea de a utiliza propriile casti iar daca acestea sunt wireless sau bluetooth, cu atat mai bine.

In ceea ce ma priveste, acest headset VR AH 501 de a doua generatie al ACER pare o solutie foarte buna, la indemana si cu un mix intre tehnologie si calitate, pretul pentru mine fiind in acest moment un mister, prin urmare, din pacate nu prea pot face recomandari de achizitie. Nu i-am gasit la noi in mediul online iar in afara acolo unde poate fi regfasit in oferte pe ici pe colo, din cate am vazut pretul variaza dramatic de la o regiune la alta din cauze necunoscute mie deci cred ca vom mai avea cate ceva de asteptat pana ii vom vedea si pe meleagurile noastre.

 

Ti-a fost util/ti-a placut acest review? Daca vrei sa sustii autorul acestui material o poti face folosind codul de voucher 2A53MJ7X in comenzile tale la PC Garage, eu primesc cativa lei iar tu vei primi discount 1%!