Prezentare Netgear Nighthawk X4 WiFi Range Extender cu teste si poveste…

Din nou ma intorc la scris pentru un produs care cred ca merita sa fie tinut minte in aceasta forma decat sa fie trecut cu vederea intr-un video de cateva minute pe Youtube. Este vorba despre nn simplu Range Extender de la Netgear (Netgear Nighthawk X4 WiFi Range Extender) de care am avut nevoie pentru ca un mai vechi (decat mine) membru al familiei mele s-a decis ca in sfarsit este timpul sa se modernizeze, sa puna mana pe laptop-ul dedicat persoanei sale care strangea praf de ani de zile si sa se apuce de cautat retete pe Internet. Cred ca deja banuiti despre cine este vorba…

Toate bune si frumoase, dupa ce am descoperit ca vechiul Windows XP ce zacea pe respectiva masinarie ( new old stock la vremea achizitiei ) nu mai era deloc potrivit pentru cerintele Internetului din zilele noastre si dupa instalarea ultimei versiuni de UBUNTU plus upgrade-ul cipului wireless de pe respectivul laptop a venit vremea unei noi piedici care a cazut tot pe mine ca si rezolvare.. lipsa semnalului satisfacator pentru antica solutie wireless de pe respectivul laptop.

Zis si facut, am pus mana pe telefon si la prima strigare au raspuns cel mai raipd la solicitarea mea baietii de la Netgear care mi-ai livrat rapid pentru testare un Netgear Nighthawk X4 WiFi Range Extender despre care spuneau ei ca este unul foarte rapid. Sincer, m-am cam indoit pentru ca de obicei jucariile astea comunica in general mai incet decat scrie pe eticheta cu router-ul principal asa ca nu am bagat in seama prea mult ce spuneau ei luand respectivele vorba ca „marketing talk” si am plecat fericit acasa cu jucaria, aveam din nou cu ce sa ma joc…

Ca specificatii, avem din partea lui Netgear Nighthawk X4 WiFi Range Extender avem antene interne, multiple amlificatoare de semnal, doua benzi de comunicare (una de 450 Mbps pe banda de 2,4 GHZ si inca una de maxim 1.733 Mbps pe cea de 5 GHZ) si tehnologie beamforming care zice-se detecteaza directia din care ii este solicitata informatia si o trimite inapi, concentrat oarecum in respectiva directie.

Nu stiu exact daca beamforming-ul functioenaza ca nu am ochelarii encesari sa vad fluxul de date stand frumos insirat intr-o singura directie insa stiu care sunt testele ( destul de rapide, trebuie sa recunosc ) pe care le-am intreprins, si aici totul devine destul de interesant as zice (de asta am si ales sa scriu despre expereinta mea) , dar inainte trebuie sa va zic ceva si despre modalitatea de instalare in priza si in retea a extender-ului.

De instalat este simplu, trebuie doar sa il bagi in priza, partea proasta este ca va trebui sa uiti de al doilea port al respectivei prize acolo unde exista pentru ca extender-ul este ceva mai maricel si blocheaza nitel portul alaturat cel putin in experienta mea.

De conectat la retea este din nou simplu, dupa ce l-ai bagat in priza, nu trebuie decat sa apesi pe butonul WPS pana incepe sa palpaie, apoi apesi butonul cu aceeasi functie de pe Router si legatura este stabilita. Nu am mai utilizat pana acum functia WPS in conectarea a doua dispozitive wireless insa cum ideea unui astfel de range extender este sa faca totul cat mai simplu sisa te scape de cabluri am zis sa incerc si uite ca a functionat fara sa intru in nici un alt soft sau pe vreo pagina interna de configurare a Range Externder-ului.

In aceeasi camera cu router-ul testul pe 2,4 GHZ banda care ma interesa pe mine a inregistrat un transfer de 49,8 Mbps si la capatul celalalt al apartamentului acolo unde avea sa traiasca pana la finalul testului un solid 44,3 Mbps, cifre imbucuratoare dealtfel pentru mine, aveam o priza cu wireless cum s-ar spune suficient de buna cam pentru orice laptop sa ii zicem dedicat uzului casnic web-based insa … stiind ca puterea cea mare era rezervata de fapt benzii de 5 GHZ curiozitatea m-a impins sa o testez si pe aceea cu ajutorul laptop-ului meu.

Din nou, cifre solide, daca nu dintre cele mai bune pe care le-am vazut din partea unui astfel de dispozitiv, respectiv 286 Mbps in aceeasi camera cu router-ul principal si de aproape FIX 150 Mbps la celalalt capat al apartamentului cu linie directa de vedere intre router si extender ca de, banda de 5 GHZ este mai mofturoasa.

Dupa realizarea testelor am utilizat ( de fapt, nu eu, maica-mea ) range extender-ul asta mai mult de o luna pana cand am fost nevoit sa il returnez celor de la Netgear nu cu oarecare parere de rau pentru ca ma obisnuisem cu el si acum nu am nici unul in locul lui :)) ) dar ma descurc eu ca-s baiat mare.

Ideea este alta, nu s-a intrerupt nimic la el, nu s-a incins, nu a explodat, ci a mers exact asa cum ma asteptam din partea unui produs de la Netgear, brand cu greutate in ale retelisticii. Era de asteptat, desigur dar cred ca merita mentinat totusi pentru cei ce se intreaba de durabilitate, desi la astfel de dispozitive daca sunt facute bine si Netgear Nighthawk X4 Range Extender este un astfel de produs, durabilitatea se masoara in ani pana il pui la pastrare pentru ca a devenit prea incet :).

Este un produs bun, solid, bine realizat si performant, fara indoiala! Problema este ca nu prea se gaseste la noi iar daca s-ar gasi cred ca ar costa ceva leuti, poate cat un router intreg din gama low cost didin partea producatorilor destinati in general acestui segment. Dar, in momentul ala trebuie sa ne intrebam: Preferi cablurile inca unui router sau o solutie eleganta cum este Netgear Nighthawk X4 Range Extender care intra intr-o priza si pur si simplu merge ??? Eu prefer ultima varianta. Gold pentru Netgear-ul de astazi!