Range Extender Tenda A18 – Wireless pentru aproape „Dummies”

Cu ceva mai mult de o luna in urma primeam din partea reprezentantului Tenda in Romania unul dintre cele mai ieftine si poate cel mai simplu range extender din gama lor, Tenda A18 cu rugamintea de a-l testa si a-mi exprima parerea asupra lui.

Zis si facut, am luat micul aparat, i-am facut repede cateva fotografii si in aceeasi zi l-am infipt in priza, langa baie ( ca in baie vorba aceea, niciodata nu stai bine cu semnalul ), am apasat butonul WPS marcat clar pe fata produsului, acelasi buton WPS de pe router-ul meu iar imperecherea s-a facut ( pe ceas in 15 secunde ) rapid, timpul de punere la punct de la scoaterea in pachet si pana la conectarea telefonului la noul Acces Point Tenda A18 in putin peste doua minute.

Vedeti, asta consider eu simplitate si eficienta in utilizare. L-ai scos repede din pachet, l-ai infipt in priza si gata, merge pur si simplu, fara pasi complicati si explicatii sforaitoare iar Tenda, de cand testez eu aparatura de retelistica este brandul cu cele mai simple si rapide puneri in functiune din experienta mea.

Spuneam si in trecut, Tenda se concentreaza pe sectorul de buget si pe simplitate si asta si fac, mi se pare eficient si fara discutii, fara a incerca sa scoata aparatura care sa rupa gura targului cu te miri ce latimi de banda sau routere de mii de lei, inutile pana la adoptarea pe scara larga a acelorasi standarde.

In fine, destul cu starea pietii de retelistica si despre goana spre specificatii si preturi maxime, sa ne intoarcem la Tenda A18.

Imi cer scuze pentru cei care, citind acest material se asteapta la tutoriale extinse despre setari si interfete ale firmware-ului acestui Range Extender, nu am asa ceva pentru ei pentru ca incerc sa pun in lumina produsul asa cum va fi el utilizat de majoritatea celor care il vor achizitiona si cu un maximum de simplitate, asa cum cred ca majoritatea dintre noi il vor folosi, ca o metoda rapida de a intinde semnalul mai departe.

Ziceam ca am montat jucaria asta in priza de langa baie si l-am lasat acolo ceva mai mult de o luna. In tot acest timp, a picat o singura data, dupa ce a picat si curentul insa o simpla scoatere si reintroducere in priza a rezolvat “prtoblema”.

Ce vedeti mai jos sunt testele pe care le-am facut utilizand un laptop Lenovo X260 ce contine un destul de puternic chipset wireless Intel Wireless-AC 8260.

In medie, observam ceea ce ma asteptam, o injumatatire a ratei de transfer fata de router-ul principal, pentru ca astfel de range extender-e impart banda disponibila in doua, pe jumatate comunica cu router-ul, iar pe cealalta jumatate dau semnalul primit mai departe, este modul standard de operare a astfel de dispozitive.

Doar modele cu mult mai sofisticate si mai scumpe lansa benzile standard libere si comunica intre ele sau cu un router compatibil de obicei din partea aceluiasi producator prin alte metode, rezultand astfel o latime de banda aproape identica cu cea a router-ului principal insa asta este o poveste pentru alta data, nu este valabil in cazul lui Tenda A18 al carui pret variaza in functie de magazin intre 150 si 180 de lei la data scrierii acestui material.

Parca accept usor o jumatate de latime de banda fata de cea a router-ului principal dar cu un semnal puternic fata de o lipsa completa sau aproape completa de semnal in anumite locuri din domiciliu iar Tenda A18 te scapa rapid si eficient de astfel de probleme.

Mai mult decat atat, LED-urile de pe fata sa te ghideaza simplu. Daca cel care arata puterea semnalului clipeste rosu, e cazul sa muti aparatul mai aproape de router, daca este albastru solid, comunica optim cu router-ul si il poti lasa acolo unde este… Simplu si la obiect.

Ca sa recapitulam… Punere in functiune in 2 minute utilizand functia WPS a extender-ului si a router-ului, ghidare vizuala prin LED pentru o plasare optima, stabilitate ireprosabila si pret decent pentru ceea ce ofera. Mi se pare o combinatie optima pentru un astfel de dispozitiv iar din acest motiv primeste din partea Techview.ro premiul Gold.