Razer BlackWidow Chroma Review – TechView.ro

1. Introducere

Razer este un brand binecunoscut de periferice destinate gaming-ului pe care am mai avut ocazia sa le testez cu placere in trecutul nu foarte indepartat. Debutam si aici, pe www.techview.ro seria de review-uri destinate perifericelor de gaming si nu nuumai cu un model actual al tastaturii Razer BlackWidow, adica modelul CHROMA. Doresc ca, inainte de toate sa multumesc importatorului Razer din Romania care ne-a asigurat acest sample de review. BlackWidow Chroma este o tastatura cu switch-uri mecanice de culoare verde crud, specifica Razer si foarte usor de recunoscut de fanii brandului. Switch-urile sunt fabricate de producator-ul de switch-uri mecanice Kale dupa specificatiile stricte a celor de la Razer, fiecare switch primind prin urmare branding-ul Razer si fiind utilizate doar la constructia tastaturilor de gaming Razer.

2. Switch-urile mecanice Razer, cat de bune sunt ?

Razer mechanical switches

Principalele caracteristici ale switch-urilor folosite la aceasta tastatura sunt presiunea mica necesara apasarii adica 50 de grame, asemanatoare cu forta necesara apasarii unui switch Cherry Brown sau Red. Aditional fata de presiunea mica exercitata la apasare switch-urile Razer se reseteaza la jumatatea distantei necesare unui switch mecanic traditional ( a se citi Cherry ? ) permitand astfel un timp de raspuns redus fata de alte tastaturi mecanice ceea ce intr-un mediu de gaming competitiv ar putea face diferenta ditnre castig sau locul secund. Durabilitatea switch-urilor este si ea crescuta ( cel putin in specificatiile Razer ) de la tipicul de 50 de milioane de apasari la un 60 de milioane, adaugand probabil inca cativa ani la timpul mediu de folosire al produsului, asta pentru un utilizator mediu…

Experienta de typing dar si cea de Gaming pe Razer BlackWidow Chroma o urca in tipul preferintelor mele pentru ca switch-urile tastaturii ofera un feedback tactil si auditiv foarte pronuntat, asemanatoare cu switch-urile Cherry MX Blue eliminand nevoia de a privi catre tastatura sau de a apasa foarte tare, pana la capat pentru a inregistra o apasare de tasta astfel incat dupa cateva saptamani de utilizare se poate scrie fara probleme doar din varful degetelor daca imi permiteti expresia.

Design-ul switch-urilor, presiunea necesara inregistrarii unei apasari, distanta de resetare redusa ce permite transmiterea impulsului generat de apasarea tastei mai rapid decat l aun switch mecanic obisnuit, background-ul alb care ajuta la imprastierea placuta si eficienta a luminii generate de led-urile tastaturii ba chiar softul de control sunt inclinate puternic catre gaming, rol in care recomand a fi folosita cu precadere pentru obtinerea unor rezultate optime. Bun, acum ca veni vorba despre soft, sunt convins ca unii dintre voi il cunosc foarte bine sub numele de Synapse ajuns in momentul scrierii acestui review la versiunea 2.0. Sincer sa fiu nu m-am mai lovit de cativa ani buni de Synapse-ul celor de la Razer astfel incat am fost placut surprins sa aflu ca, in ciuda tuturor reviziilor si a facelift-ului suferit intre timp profilele stocate odinioara pe contul meu erau inca prezente. Bineinteles, am sters totul si am luat-o de la inceput cu setarile….

3. Software, cateva idei principale

Exista o mica intarziere de una sau doua secunde intre efectuarea setarilor in soft si preluarea de catre tastatura insa odata setata asa cum trebuie … oricum ati face si oricate setari, macro-uri sau scheme de iluminare ati aplica, Razer Synapse 2.0 salveaza profilul in serverele celor de la Razer si apoi oriunde in lume ati dori sa mutati tastatura nu aveti decat sa descarcati softul, sa va logati cu datele personale si foarte repede, in cateva zeci de secunde tastatura este setata exact dupa placul vostru. Ar trebui ca mai multi producatori de periferice high end sa ia exemplul Razer cel putin din acest punct de vedere. Desigur, ca orice tastatura de gaming curenta… pe langa inovatiile pe care le aduce, pe langa macro-uri si design era normal ca si Razer BlackWidow Chroma sa fie una dintre cele mai bine iluminate tastaturi de gaming de pe piata cu o putere a LED-urilor peste medie astfel incat intr-o camera slab iluminata sau de ce nu noaptea, led-urile trebuiesc date la o setare ceva mai joasa din software pentru a nu deranja.

Haideti sa vedem si care sunt modurile de iluminare standard :

Modul Breathing cu posibilitatea de alegere intre oricare doua culori precum si nivelul de iluminare tastatura urmand sa faca o tranzitie usoara si treptata pe parcursul a cateva zeci de secunde intre cele doua culori
Reactive care ilumineaza pe o durata determinata tasta care tocmai a fost apasata. Tasta se aprinde imediat dupa apasare si ramane aprinsa cateva secunde avand la final un fade-out treptat
Spectrum Cycling care trece prin toate culorile principale intocmai ca un mod Breathing extins
Static , adica led-urile afiseaza doar o singura culoare, in cazul meu .. verde pentru ca Razer se identifica des cu aceasta culoare
Modul Wave care afiseaza toate culorile secvential pe toate led-urile tastaturii iar ordinea poate fi schimbata de la standa la dreapta sau invers
Ripple este modul care pare a ilumina la intamplare tastele in culoarea aleasa de utilizator.

Pentru cei care isi doresc sa aplice scheme de iluminare mai complexe sau chiar unele creeate de alti utilizatori ale acestei tastaturi avem Chroma Configurator, un soft care permite alegerea unui profil prestabilit de la FPS la MOBA, setarea unei scheme personale de iluminare organizate intocmai ca straturile unei fotografii editate , unul peste altul pentru a creea un efect unic sau chiar aplicarea unor scheme custom care pot fi gasite pe forumurile Razer si care sunt puse gratuit la dispozitia celor care au achizitionat o astfel de tastatura. Cu alte cuvinte posibilitatile sunt multiple si foarte facil de setat din acest punct de vedere.

4. Inspectia vizuala

5. Ganduri de final

Ca si concluzie personala va pot spune ca cele doua saptamani pentrecute cu Razer BlackWidow Chroma mi-a readus aminte cu placere de design-ul specific Razer si de calitatea produselor lor. Prin materialul satinat si rigiditatea produsului dar si prin grija la detalii, finisari, switch-uri si software Black Widow Chroma se doreste si de dovedeste a fi o tastatura serioasa pe care orice gamer care se respecta si si-o poate permite ar trebui sa o incerce macar odata pentru ca tipul asta de switch-uri „clicky” sunt mai degraba un gust dobandit decat unul deja existent si care poate oferi o experienta placuta, in functie de gusturile fiecaruia. Am terminat cu placere utilizand tastatura Razer BlackWidow Chroma Far Cry 4 pentru a doua oara dovedindu-se extrem de confortabila in lungile ore de grind si de farming necesar pentru a strange resursele necesare achizitionarii unor arme decente ( nu ca m-as plange.. Far Cry 4 este un joc foarte bun si cu care il joc cu placere, spre deosebire de versiunile din anii trecuti ). Nici experienta in typing nu este una rea, ba chiar se dovedeste a fi ciudat de satisfacatoare, Razer BlackWidow Chroma ramanand pe biroul meu de la serviciu in ultimele trei saptamani tot ea ajutandu-ma la scrierea propriului sau review… frumos din partea ei. Zgomotul emis de tastele sale in timpul utilizarii la redactarea unui document text mediu sau lung mi se pare ciudat de satisfacator in combinatie cu click-ul emis de switch-uri la fiecare apasare… Trebuie sa recunosc insa ca, acasa prefer o tastatura mai silentioasa (despre care vom vorbi in curand tot aici pe TechView.ro) asa ca, celor mai … sensibili la zgomot le recomand inainte de toate sa o incerce daca au ocazia inaintea achizitiei.