Review SSD-uri NVME Gigabyte – AORUS NVMe Gen4 SSD 1TB + SSD AORUS RGB Gen3 M.2 NVMe SSD 512GB – F*&^%..ng FAST…

Un beneficiu oarecum ascuns pe care noul chipset AMD X570 l-a adus pe scena internationala sunt ssd-urile NVME de mare viteza ( Gen4) asa cum este AORUS NVMe Gen4 SSD 1TB prezent spre deliciul meu si sper si al vostru in acest material.

Si, pentru ca este 2019 iar toate componentele trebuie sa incorporeze intr-o oarecare masura si ceva led-uri RGB, il avem si pe fratele sau mai mic, mai “chipesul” AORUS RGB M.2 NVMe SSD 512GB care, nu este nici el vreun lenes, ba chiar mai mult decat atat, pe langa o estetica cu adevarat demna de branding-ul AORUS pe care il poarta, dispune si de vitezele care il vor face sa fie o componenta de baza a multor sisteme high end.

Sa incepem prin a spune ca testul celor doua SSD-uri a fost realizat pe o placa de baza Gigabyte X570 Aorus PRO avend montat pe ea 32 GB RAM DDR4 la 3200 Mhz si un procesor AMD Ryzen 9 3900 printre altele, combinatie de componente ce s-a asigurat ca cele doua SSD-uri au avut latimea de banda teoretica pentru a se desfasura corespunzator.

Dar, pentru ca mi-am dorit mai degraba sa arat ce pot face aceste doua SSD-uri in scenarii reale de utilizare, nu au fost testate intr-o configuratie open air care le-ar fi dat ocazia sa aiba parte de temperaturi ideale ci intr-un sistem inchis, dar destul de vine ventilat, carcasa utilizata fiind In Win 909 Full Tower cu toate porturile pentru ventilatoare populate.

Portul PCIe 4.0 x4 NVMe pe care ambele SSD-uri au fost montate este plasat pe placa de baza X570 AORUS PRO intre slotul procesorului, procesor R9 3900X racit la data realizarii testelor de un cooler pe aer si slotul primar PCIe 4.0 x16 in care placa video a sistemului, o Gigabyte GeForce RTX 2080 Ti GAMING OC 11G a rulat pe toata durata utilizarii celor doua ssd-uri, inclusiv pe durata realizarii testelor.

Scriu acestea a ca sa va dati seama ca, m-am asigurat de faptul ca cele doua SSD-uri pot sa se desfasoare asa cum trebuie insa ca vor rula in conditii reale pe care le-ar putea intalni intr-un sistem High-End conditii ce ar putea genera temperaturi inalte de functionare, nu foarte prietenoase cu astfel de componente. Cum spuneam, conditii cat am putut de reale.

AORUS NVMe Gen4 SSD 1TB a fost si este campionul aici ( ne-a oferit cei 5 GB/s la citire si cei ~ 4,3 GB/s la scriere la care ma asteptam din partea li in Crystal Disk Mark) , atat din punct de vedere al temperaturilor ( max 56 de grade Celsius ) cat si al rezultatelor in benchmark-urile sintetice pe care le-am rulat de cateva ori pentru fiecare test alegand rezultatul mediu pentru afisare.

 

Este important de stiut ca fiecare dintre cele doua SSD-uri au fost testate imediat dupa inchiderea unei sesiuni de Division 2 pentru a simula in sistem poate cele mai inalte conditii de temperatura pe care cele doua componente le vor intalni in viata reala, intr-un sistem inchis dar bine aerisit, pe timp de vara fara ca mediul inconjurator al sistemului sa beneficieze de temperatura controlata ( cu alte cuvinte in camera nu a mers aerul conditionat, au fost poate cu cateva grade sub temperatura torida de afara ).

Fratele sau mai mic, modelul AORUS RGB M.2 NVMe SSD 512GB nu este nici el vreun lenes, oferindu-ne nu mai putin de ~ 3,5 GB/s la citire si 2,1 GB/s la scriere in conditiile in care depasise recomandarea pentru un SSD NVME la o temperatura de 65 de grade, ceva mai mare decat modelul testat mai sus, temperatura cauzata foarte probabil de o combinatia intre temperatura radiata de placa video si de faptul ca radiatorul sau acopera doar o fateta a SSD-ului si este mult mai putin voluminos decat cel al modelului anterior.

 

Dupa realizarea acestor teste am mai avut ocazia sa ma “joc” cum s-ar spune cu aceste doua SSD-uri inca trei saptamani timp in care le-am utilizat cu foarte mare succes in sistemul meu pentru a edita video, pentru a ma juca si pentru a vedea cum este in general viata in special cu un SSD de mare viteza.

 

Ce pot sa va spun este ca in editarea in After Effects, Audition, Premiere PRO nu exista diferente intre cele doua in sensul ca nu simti o diferenta de viteza fie si in Timeline intre cel de “3,5” si cel de “5 GB/s”.

Acestea fiind zise, montarea celor doua SSD-uri in sistem a adus semnificante bonusuri de viteza in editare, cut-urile, aranjarea cut-urilor in timeline, aplicarea de efecte, scroll-ul in timeline si chiar si randarile parand ca sunt mult mai rapide decat orice am vazut personal pana la aceasta ora, deci, daca sunteti utilizatori profesionisti cu siguranta, mai ales un AORUS NVMe Gen4 SSD 1TB va aduce cu siguranta semnificative imbunatatiri fluxului de lucru in special in viitor cand noile versiuni ale Adobe Suite vor sti sa profite de viteza ametitoare de care este capabil.

In rest, la cold boot, browsing, office, gaming chiar, atat AORUS NVMe Gen4 SSD 1TB ( cel mai rapid, imbracat in cupru) cat si AORUS RGB M.2 NVMe SSD 512GB ( cel argintiu cu RGB ) s-au descurcat absolut exemplar, totul incarcandu-se instantaneu sau aproape instantaneu.

Pot spune ca am fost cel mai fericit utilizator de PC pe periaoda testarii acestor doua componente iar PC-ul meu a mers si datorita lor la capacitatea sa maxima orice as fi facut facand foarte trista reintoarcerea la cele doua SSD-uri S-ATA pe care le am in PC in acest moment.

Vitezele de care au dat dovada in luna asta de teste dar si sprinteneala in acesarea datelor, citirea, scrierea de pe cele doua SSD-uri Gigabyte ma face sa spun ca, in special AORUS NVMe Gen4 SSD 1TB este poate cel mai bun SSD NVME curent pe care ti-l poti monta in PC ca Editor Profesionist sau Entuziast avand potentialul sa aduca cele mai mari beneficii in ceea ce priveste Quality of Life al utilizatorului ( este f*&^..ing FAST) iar …

…AORUS RGB M.2 NVMe SSD 512GB este unul dintre cele mai ok SSd-uri NVME pe care ti le poti monta in PC daca vrei un mix intre rapiditate si estetica sa zicem de gaming, vitezele sale fiind foarte apropiate sau egale cu modelele oferite de nume mari ale industriei, un pic mai multa grija fiind necesara in amplasarea si racirea sa. Retineti insa ca eu l-am testat intr-un mediu as zice destul de incins deci, in sistemul vostru cred ca ar rula in peste 90% din cazuri la temperaturi mai joase.

Prin urmare, “roscatul” AORUS NVMe Gen4 SSD 1TB primeste din partea Techview.ro premiul Platinum si Recomandarea Editorului iar modelul AORUS RGB M.2 NVMe SSD 512GB premiul Gold.

Multumiri Gigabyte Romania si InWin Europe pentru furnizarea componentelor care au dus la realizarea acestui material.