Router Portabil Netgear Nighthawk M1 – Mic Review

 

Cu putin inainte de plecarea in concediu am avut ocazia sa imprumut un router mobil produs de Netgear, pe numele sau Netgear Nighthawk M1. Promitea sa aiba o viteza mult mai mare decat stick-ul meu RDS-RCS si cum laptop-ul meu, Lenovo X260 inca nu are montat un modem 4G am zis ca aceasta ar fi cea mai bune solutie.

Doresc sa multumesc pe aceasta cale reprezentantilor Netgear in Romania pentru acest review sample pe care l-am returnat, trebuie sa recunosc cu greu si colegului catre care a plecat acest dispozitiv, dupa mine, care mi-a furnizat aceste fotografii pentru ca eu unul, imprastiat cum sunt am ratacit fotografiile pe care le facusem pentru acest articol. Multumesc baieti pentru ajutor si sper sa intorc favorul imediat ce am aceasta posibilitate.

Netgear Nighthawk M1 este un router mobil compact, unul dintre daca nu cel mai avansat model de router mobil din lume, cu urmatoarele specificatii:

Chipset: Qualcomm MDM9x50

Antene interne cu posibilitatea atasarii de antene externe

Conectivitate: Port RJ 45, USB, Usb Tip C, slot Micro SIM, Slot Micro SD

Frecvente de operare: 2,4 si 5 GHZ

Conexiune wireless Wi-Fi AC cu viteza maxima de 1 Gbps

Conexiune 3G si 4G

Ecran LCD circular

Baterie cu capacitatea maxima de 5040 miliamperi

Dimensiuni: 106x106x20,5 mm

Greutate: 245 grame

Dpdv estetic si al materialelor utilizate Netgear Nighthawk M1 este foarte bine realizat, in maniera tipica Netgear, nu degeaba sunt printre cei mai bine vazuti producatori de echipamente de retea din lume. Nu in ultimul rand, pe tot parcursul perioadei de utilizare/testare am privit acest produs (intr-un mod ciudat dealtfel, ca am ajuns a ma satur repede de orice device) ca fiind unul de lux sau mai bine zis de cea mai buna calitate.

Nu am sa va plictisesc cu foarte multe detalii pentru ca review-uri extinse (unele mult mai mult decat este necesar) chiar si la noi ci am sa va povestesc putin doar despre rezultatele brute pe care le-am obtinut cu ajutorul acestui dispozitiv pentru ca cei ce vor cauta sa il achizitioneze au nevoie sa stie exact performantele router-ului.

Ecranul aparatului este foarte util, la prima apasare scurta a butonului de “power” iti arata cati MB ai utilizat din conexiunea mobila la Internet iar la a doua apasare scurta iti arata numele retelei formate cu ajutorul Netgear Nighthawk M1 precum si parola retelei, optiune care poate fi editata in interfata de administrare astfel incat sa ascunda aceste informatii vitale.

In practica aceste doua functii ale ecranului mi s-au parut deosebit de utile iar la fel de util mi s-a parut faptul ca ecranul se stinge automat dupa cateva zeci de secunde lasand semnalizarea status-ului router-ului pe seama unul LED multicolor salvand astfel pretioasa energie stocata in baterie.

Sa zicem ca l-am testat in Brasov, in timpul concediului si am avut ocazia sa utilizez trei carduri GSM impreuna cu Netgear Nighthawk M1, una de la Orange, una de la Vodafone si ultima, si cea mai performanta de la Digi. Viteza primelor doua retele pe Netgear Nighthawk M1 mi s-a parut anemica variind dramatic intre 2 si 12 Mb/s.

Cu, cartele Digi am avut ceva mai mult noroc obtinand cu ajutorul telefonului, conectat la Internet prin Netgear Nighthawk M1 atingand viteza maxima de acces la internet de 35.34 Mb/s la descarcare si 44.33 Mb/s la upload. Cred ca in ziua respectiva zeul internetului mobil le zambea celor de la Digi, altfel nu imi explic…

Desigur, Netgear Nighthawk M1 este cu mult mai puternic decat atat, fiind fara indoiala capabil sa duca la maxim latimea de banda a oricarei cartele de Internet disponibila pe piata noastra.

Un alt test destul de dificil de pus la punct in reteaua interna pusa la punct cu ajutorul Netgear Nighthawk M1 si a unui alt router a fost cel de transfer de fisiere de pe telefon/laptop pe serverul meu de fisiere Freenas, Netgear Nighthawk M1 “prinzand” viteza maxima de 300 Mb/s fara probleme pe banda de 5 GHZ, aceasta fiind limita superioara a celui mai bun chipset wireless pe care il aveam eu la dispozitie si avand in vedere ca Netgear Nighthawk M1 a saturat fara probleme aceasta conexiune, nu am nici o indoiala ca poate mai mult insa trebuie sa fie pus la treaba utilizand hardware mai puternic.

Ca sa inchei sec, poate sa duca, sa avem noi ce sa ii dam de lucru…

Cam asta este ce am avut de spus despre Netgear Nighthawk M1, sper scurt si la obiect. Absolut recomandabil celor care chiar pleaca des in deplasari si au nevoia ( si bugetul, desigur ) pentru un astfel de dispozitiv as considera eu ultra high-end absolut plin de functii si facilitati.