In primul rand, pentru cei interesati de unboxing-ul acestui produs, AICI <-click me! aveti un Youtube short gata sa va lamureasca in sub un minut despre ce este vorba.
Synology DiskStation DS923+ este un dispozitiv cu un potential puternic de tip NAS cu patru locașuri, care oferă o soluție flexibilă ca server de backup, de sharing a fișierelor atât pentru utilizatorii casnici cât și pentru mediul office precum și o sumedenie de alte servicii pentru mai multe domenii de activitate.
DS923+ este inarmat cu un procesor AMD Ryzen R1600 dual-core (cu 4 fire de executie) la 3,1 GHz și 4 GB de memorie DDR4 ECC expandabila la un maxim de 32 GB, iar sistemul său de operare DSM este ușor de utilizat așa cum am arătat în atâtea episoade ale playlist-ului dedicat Nas-urilor Synology și a software-ului ce le acompaniaza AICI <-click me!.
Catalogul extins de aplicații îl fac ușor de configurat pentru o varietate de scopuri, inclusiv ca server multimedia, stație de supraveghere, sau un server de tip „cloud”.
Upgrade-ul la Ryzen și la memorie ECC mi se par pași importanti în ceea ce privește securitatea datelor pentru ca potențialul de coruptie în tranzit a datelor este cu mult redus, ceea ce înseamnă ca, dacă sunteți în mod special axati pe securitatea datelor, poate ca acum ar fi momentul sa luat în considerare oferta Synology.
Cele 4 locații din partea frontală pot găzdui unități HDD/SSD de 2,5″ și 3,5″, iar cele două sloturi M.2 2280 din partea de dedesubt, ca și la destul de multe modele anterioare, sunt rezervate pentru SSD-uri NVMe de format M.2 2280 în scopuri de cache.
Marele plus la acest model este faptul că sloturile M.2 vor putea fi fi utilizate atât pentru stocarea de tip cache, cât și pentru crearea unui „pool” de stocare.
Aceasta este o premieră pentru gama DS, dedicata casnicilor și celor cu birouri de mici dimensiuni. De asemenea, această caracteristică nu va fi compatibilă din câte aud cu modelele anterioare ( probabil din pricina procesoarelor, îmi dau și eu cu presupusul ), așa că DS 420+, DS920+ nu va accepta acest „feature” din informațiile pe care le am acum.
Această posibilitate a fost în topul dorințelor utilizatorilor Synology de mult timp, așa că vestea ca 923+ o va accepta în sfârșit mi se pare ca și entuziast al brandului ( trebuie sa recunosc ) chiar grozava. Bine, la data redactarii acestui material încă nu este activa aceasta posibilitate, urmând să poată fi pusa în valoare odată cu următorul update major al sistemului de operare, adică DSM 7.2.
În spate sunt două porturi LAN de 1 Gbps, un port USB 3.2 Gen 1 de tip A, un port eSATA pentru conectarea dispozitivelor de stocare externe, două ventilatoare de 92 mm, un buton de resetare și un slot de upgrade al retelei Lan ce accepta un adaptor proprietar Synology care face ca DS 923+ să fie gata chiar și pentru retele pe fir 10G.
Asta ii poate mari foarte mult utilitatea pentru editorii foto-video sau de ce nu pentru gameri pentru ca, pe el vor putea fi stocate odată cu upgrade-ul la reteaua 10G fisierele media utilizate la editare sau, de ce nu, libraria de jocuri făcând posibila utilizarea directa a datelor sa zicem la fel de bine ca și un „drive” intern al PC-ului.
Am testat acest model, pentru moment în configuratia standard, pe reateaua de 1G cu doua hdd-uri speciale, model Synology HAT5300 4TB SATA-III 7200RPM 256MB, ce ruleaza de obicei pe NAS-ul meu, un DS420+ care, deși nu se compara cu DS923+ ca putere de calcul și feature-uri, pentru 2023 încă mi se pare super ok mai ales pentru ca îl folosesc în principal ca și dispozitiv de backup și de inmagazinare a datelor brute de pe cardurile SD ale camerei și ale recorder-ului de sunet.
Testul, a fost unul standard pentru ca nu am încă la dispoziție o placa de rețea 10G pentru a putea face upgrade-ul 923-ului ca sa văd cam la ce viteze ne putem aștepta odată upgradat la maxim așa ca testul de viteza a dat rezultatul așteptat, reusind un transfer susținut de date intre PC-ul meu și Synology DS923+ de 110 MB/s.
Synology DS923+ este un NAS flexibil care oferă o gamă largă de caracteristici pentru partajarea datelor, sincronizare, backup și supraveghere. DSM și biblioteca ampla de aplicații continuă să fie cele mai mari beneficii ale Synology iar trecerea la memoria ram ECC aduce un important plus de siguranța a datelor pe care, pana acum nu am avut-o în gama Disk Station.
De asemenea, au făcut progrese cu această unitate pentru a debloca beneficiile flash-ului, dar execuția este pentru moment incompletă. O placa de rețea 10GbE ar și trebuit să fie și ea on- bord, dar pentru a putea integra modelul într-o gama de preț mai joasa acesta lipsește „by defult” , Synology echilibrand raportul pret/performanța la această unitate.
DS923+ este o unitate NAS cu un potențial uriaș ce poate „crește” odată cu utilizatorul sau. Se poate upgrada sistemul de operare, cantitatea de RAM, placa de rețea poate fi upgradata la 10G în caz de nevoie iar posibilitatea de a stoca date chiar și pe SSD-urile NVME ce se pot monta pe sloturile onboard odată cu DSM 7.2 ii aduce un plus important.
Făcând parte din gama ce începe cu „9” suporta și upgrade-ul unitatilor de stocare de la 4 onboard la un maxim de 9 ( 4+5=9 ) cu ajutorul unui bay extern special vândut chiar de către Synology.
Așa ca, dacă sunteți un power user și vreți o unitate competenta Synology pe care o puteți upgrada în viitor și pe care planuiti sa o păstrați pentru 4-5 ani, DS923+ ar fi prima pe care aș recomanda-o având un potențial uriaș din acest punct de vedere, altfel puteți salva niște banuti achizitionand o unitate dintr-o generație mai veche sau cu mai puține sloturi de stocare.
Social media