Tenda F9 Review – Router de buget pentru abonamente de baza RDS

Indiferent de ce am putea crede, in special noi cei cu vechime in domeniu, piata de retelistica in special pentru uz domestic este dominata de echipamente ( Routere Wireless ) cu un pret ce se invarte in jurul sumei de 100-150 de lei.

Ocaziile cu care am vazut recomandari pentru astfel de echipamente sunt nenumarate nenumarate pentru mine atat online pe forumuri, bloguri cat si offline in special in magazinele in care in general se comercializeaza astfel de echipamente ( pe langa aere conditionate si hote de exemplu).

Astfel de magazine vand cantitati uriase de astfel de routere, multe dintre ele fiind prezente in numere covarsitoare pe rafturi, in cosurile de reduceri si in general oriunde exist aun pic de spatiu liber.

O linie de astfel de routere este reprezentata si de linia de routere Tenda F, in special F3-ul si F9-le fiind vazute de mine in numere foarte mari prin magazine.

Acum, F3-ul este chiar entry level cu specificatii despre care nu prea am ce sa povestesc nici chiar unui incepator insa F9-le mi s-a parut, cel putin citind pe cutie printre specificatii o optiune mult mai interesata in special atunci cand se lauda ca dispune de 4 antene de 6 decibeli, suport pentru pana la 25 de dispozitive, Beanforming, aplicatia de control de pe smartphone si suport PPPoE, atat de necesar celor mai puopulare conexiuni la Internet din Romania, respectiv cele din partea RDS-RCS.

Din acest motiv m-am adresat reprezentatilor Tenda in Romania pentru a face rost de un Tenda F9, ceea ce s-a si intamplat, si a-l putea testa, urmand ca, concluziile la care am ajuns sa fie expuse in cele ce urmeaza.

Dpdv al ambalajului, cutia unui Tenda F9 este uriasa iar continutul usor in comparatie cu dimensiunile astfel incat va puteti intreba daca aera necesara un ambalaj de aceste dimensiuni pentru un router pana la urma din categoria de buget iar raspunsul este DA, era necesar pentru ca cele 4 antene de 6 decibeli ale profusului sunt uriase in raport cu restul aparatului.

Interiorul ambalajului ascunde doar componentele absolut necesare pentru punerea in fuunctiune a router-ului adica aparatul in sine, un cablu scurt de net si un adaptor mic de alimentare de la retea de 9 V si 600 miliamperi cu un cablu lung de un metru si un pic.

Aparatul in sine este destul de usor, carcasa in sine fiind dominata de cele 4 antene uriase pentru un astfel de router care genereaza insa un semnal wireless puternic ce poate acoperi fara nici un fel de problema un apartament de 2-3-4 camre in special in cazul in care este amplasat in centrul acestuia.

Una dintre economiile facute de Tenda pentru a putea integra astfel de antene uriase care totusi costa ceva si un set de facilitati care includ o interfata simpla si la indemana toturor dar si o aplicatie de mobil usor de inteles si utilizat este lipsa unui port separat Wan , majoritatea routerelor utilizate de mine pana acum avand o configuratie de 1 port Wan separat + 4 porturi Lan pe cand Tenda F9 are 1 port Wan + 3 porturi Lan, lipsa unui port USB pentru atasarea unui Stick sau HDD extern dar si lipsa unor facilitati avansate cum ar fi DMZ, DDNS sau WOL sau wake on Lan.

Viteza maxima de transfer a datelor conform testelor mele se invarte in jurul valorii de 10 MB/s ca viteza maxima la ransferul pe fir si 8-9 MB/s la transferul datelor wireless, toate testele fiind repetate atat pe laptop-ul meu de zi cu zi, un ultrabook ASUS cat si pe sistemul meu principal cu placa de baza X399 ce include si un ultraperformant cip wireless Intel.

Atentie, a nu se confunda cu viteza maxima pe care router-ul o poate avea in reteaua RDS care difera iar cifrele le puteti vedea in printscreen-ul de mai jos.

La prima conectare pe fir a unui laptop sau desktop suntem introdusi vrand-nevrand in interfata de control si setare a Tenda F9 une observam suportul pentru PPPoE a router-ului und eputem introduce user-ul si parola oferita de obicei de catre cei de la RDS-RCS dar si suport pentru DHCP ceea ce inseamna ca un alt router din retea poate oferi adresa IP pentru Tenda F9 ( ceea ce am si facut legandu-l la router-ul meu principal ) dar si alte optiuni mai rar folosite.

Avem tot acolo panourile de control pentru toate setarile posibile la Tenda F9 cat si posibilitatea aducerii la zi a softului acestuia care, de cele mai multe ori se face automat in unele conditii. Atasez mai jos toate panourile centrului de control pentru Tenda F9 cat si cele ale aplicatiei de mobil oferite gratuit. Acestea fiind oferite in lb romana si foarte simple credca vor fi si autoexplicative.

Per total Tenda F9 este un aparat extrem de simplu, ceea ce este foarte bine pentru un utilizator avansat ale caror puncte forte se bazeaza pe acoperirea wireless exclenta, pe usurinta in utilizare si pe faclul facil de control pe care il ofera, aplicatia mobila pusa la dispozitie fiind mai mult decat suficienta pentru controlul celor cateva functii mai des accesata.

Recomandat pentru utilizatorii la inceput de drum in ale retelisticii care vor sa puna pe picioare o retea la domiciliu si care nu cer neeaparat cea mai mare viteza de acces d ela router-ul lor ci mai degraba o legatura wireless stabila si puternica pentru un telefon, tableta sau laptop, ultilizatorilor ceva mai avansati fiindu-le recomandat un model superior ca performante cu legaturi Gigabit si un cip wireless capabil de viteze mai mari, daca, bineinteles legatura la Internet pe care o au la dispozitie este alta decat cea de baza oferita de RDS-RCS.