Tenda MW3 Review – Reteaua Mesh Wireless pentru bugete reduse

Tenda MW3 este una dintre cele mai bine pozitionate kit-uri wireless de tip mesh din sectorul „buget” de pe piata, mentinand adresabilitatea catre utilizatorul normal, casnic pe care Tenda il tinteste cu consecventa atat prin pret cat si prin simplitatea design-ului dar si a interfetei de administrare.

Mai concret, ce sunt kit-urile wireless de tip mesh?

Discutam despre un tip de retea prescurtat WMN sau Wireless Mesh Network care este pe scurt o retea de comunicatii realizata cu ajutorul unor noduri radio (fiecare dintre dispozitivele unui kit wireless mesh fiind privite ca un nod radio) care se conecteaza intre ele direct, dinamic si fara a avea nevoie de o ierarhie cooperand astfel impreuna pentru a ruta cat mai eficient date dinspre si inspre clienti care sunt compusi de cel emai multe ori din tablete, laptop-uri, telefoane mobile si cam orice altceva care dispune de o functionalitate wireless integrata.

Un astfel de kit, destinat utilizatorilor casnici este si Tenda MW3 indiferent daca dati peste versiunile de 2, 3 sau mai multe astfel de dispozitive. Daca fac parte dintr-un kit MW3 atunci toate dispozitivele din pachet au aceleasi caracteristici si sunt interschimbabile.

 

Acum, ce trebuie sa stiti inca de la inceput despre kit-ul de fata este ca acopera cu deosebit succes si cu o eficienta maxima un apartament mediu de 2 sau 3 camere avand o raza de actiune specificata de producator de 200 metri patrati, atat timp cat cei doi sau trei sateliti ( in functie de versiunea achizitionata ) sunt plasati in mod ideal la capetele domiciliului, preferabil fiind conectati intre ei cu ajutorul unui cablu. Aceasta metoda de conectare nu este obligatorie, satelitii comunicand intre ei foarte bine si wireless insa in unele cazuri performanta maxima de care sunt capabili poate avea usor de suferit in cazu coneziunii fara fir intre cei doi sateliti.

Eu unul, spre exemplu pentru a testa viteza maxima de transfer a datelor si acoperirea kit-ului wireless Tenda MW3, am pozitionat cele doua dispozitive din kit-ul pe care l-am avut la dispozitie la capetele apartamentului in care locuiesc, le-am conectat la router-ul meu prin cablu, dezactivand in acelasi timp partea wireless a acestuia iar cei doi sateliti ai kitului au fost conectati intre ei la fel, tot prin cablu.

M-am asigurat astfel ca partea wireless a retelei pe care aveam sa o masor este realizata doar cu ajutorul setului Tenda MW3, ca cei doi sateliti comunica cat se poate de bine intre ei si ca reteaua wireless astfel formata nu va avea parte de penalizari de performanta. Rezultatul a fost un semnal wireless maxim, o acoperire perfecta in toti cei 70 de metri patrati ai „palatului”.

 

Viteza maxima masurata de mine in reteaua wireless formata din satelitii kit-ului Tenda MW3 si Internet sau micul NAS din retea cu ajutorul unui laptop prin placa de retea a acestuia fost cuprinsa intre 64 Mbps si 72 Mbps indiferent de pozitionarea laptop-ului la fiecare dintre cele doua capete ale retelei , cu toate liniutele de semnal pline ca sa zic asa ceea ce denota o acoperire ideala cu semnal Wireless a apartamentului in care locuiesc.

Viteza oferita de acest kit este una medie daca discutam despre retele wireless casnice iar o astfel de retea poate multumi marea majoritate a utilizatorilor casnici ce se conecteaza la Internet pentru a se uita la un film, a verifica facebook-ul si a-si verifica email-ul sau mai stiu eu ce activitati, ceea ce inseamna ca acest kit isi atinge bine target-ul pentru care a fost gandit.

O alta explicatie pentru aceasta viteza este data si de porturile de retea pe fir incluse in satelitii kit-ului Tenda MW3 a caror viteza maxima este de 100 Mb/secunda sau, in mod ideal 10 MB/secunda.

Prin urmare, reteaua formata cu ajutorul acestui kit, nu are cum, fizic vorbind sa aiba o viteza mai mare, insa, repet, avand in vedere publicut tinta si pretul scazut pentru un astfel de kit, produsul in sine este bine plasat daca ne gandim inclusiv la faptul ca se ofera conectivitate atat pentru banda comuna de 2,4 GHZ cat si pentru cea de 5 Ghz, de obicei mai libera si mai usor de accesat de dispozitivele compatibile.

Pe scurt.

In viziunea mea, Tenda MW3 nu este un kit wireless de tip mesh destinat power user-ilor care acceseaza fisiere mari de pe un NAS sau descarca cat e ziua de lunga torrenti ori mai stiu eu ce task-uri grele ( pentru care oricum, tot reteaua pe fir este inca rege). Pentru astfel de utilizatori este necesar un kit wireless din gama superioara a Tenda, si anume Tenda MW6 despre care sper ca vom avea ocazia sa discutam mai pe larg in viitorul apropiat.

DAR, pentru utilizatori casnici cu activitati normale care prioritizeaza simplitatea in utilizare data de interfata de administrare din aplicatia dedicata pentru Smartphone si isi doresc un semnal puternic si stabil pentru browsing, consum multimedia, gaming online usor, streaming de muzica si cate si mai cate Tenda MW3 este un kit cu un foarte bun raport calitate-pret care merita inclus pe lista de posibilitati daca va ganditi sa va imbunatatiti reteaua wireless sau „fara fir” fara a face o gaura mare in buget.