Published on 19 martie 2017 by Soulwise

Salutare si bine v-am regasit pe TechView.ro!

Acesta este un video/articol neplanificat dar pe care am simtit ca trebuie sa il fac ca prim follow-up la prima parte a review-ului publicat despre AMD Ryzen pentru ca deja timpul trece si indiferent de raceala care m-a luat prin surprindere la finalul saptamanii asteia sau alte task-uri pe care le am de realizat pe langa TechView, voi cei care ati ales sa va alaturati acestui canal de youtube meritati cu varf si indesat acest update.

Si … ca sa nu fiti nevoiti sa va uitati la mine tot timpul in cazul in care urmariti doar clipul video, ca doar nu-s vreun fotomodel… am sa va invit sa urmariti alaturi de mine un replay ce l-am inregistrat special pentru aceasta ocazie al jocului Ghost Recon Wildlands, un titlu foarte interesant si mai ales extins pe care il recomand.

Gameplay-ul este inregistrat pe un procesor AMD Ryzen R7 1700 si o placa video Nvidia GTX 980 Ti, ca sa puteti sa va dati si voi cu parerea daca ne putem sau nu juca pe un Ryzen R7 si o placa video de top dar , foarte adevarat de o generatie mai veche… Asta ca un preview la cele ce urmeaza.

Daca aveti timp putin la dispozitie, va avertizez ca acest clip va dura destul de mult pentru ca pe canalul/site-ul  asta nu am nici o restrictie lagata de timp si trebuie sa detaliez unele lucruri asa ca va indemn sa urmariti episodul de astazi atunci cand aveti timpul necesar sau sa il ascultati doar in timp ce faceti altceva.

Daca acest clip va primi un strike ca urmare a continutului, a jocului destul de recent aratat astazi voi reuploada clipul in formatul normal desi repet este vorba despre un joc ce m-a prins in ultima perioada si care il recomand cu caldura tuturor dar hai sa nu ne facem griji despre asta acum si haideti sa incepem …

In primul rand, ca prim update trebuie sa spun ca deja am vandut intreaga platforma Intel pe care o aveam inainte si care era motorizata ca sa zic asa de un Intel Core I7 6700K pentru ca in testele preliminare bazate pe workflow-ul meu cu suita Adobe CC pe care o utilizez de obicei atat la serviciu cat si acasa, randarea este pur si simplu la alt nivel mai ales in efectele ce pot fi randate doar cu ajutorul procesorului cum ar fi Warp Stabilizer in Premiere sau diferite tranzitii in After Effects. Acolo nucleele si firele de executie in plus chiar isi spun cuvantul.

Am trecut asa cum spuneam, foarte rapid si fara prea multe remuscari la noua platforma devenind asa cum spuneam pentru prima data in viata AMD-ist pentru ca, pentru mine este exact ceea ce imi trebuia. Cu cat pot edita si randa mai repede, cu atat timpul meu este eliberat pentru a realiza clipurile de la serviciu sau pe cele realizate aici pentru proiectul meu personal, TechView dar pana acum trebuie sa spun ca desi pot vedea castiguri semnificative de performanta calatoria pana in acest punct se dovedeste a fi nu foarte usoara, desi devine din ce in ce mai usoara pe zi ce trece si am sa va zic si de ce.

Placa de baza pe care am utilizat-o in primul review cu AMD Ryzen R7 1800X, ASUS-ul Crosshair VI Hero este retrasa ca sa zic asa pentru moment, pentru ca am trimis-o lui Alex, overclocker-ul rezident al TechView.ro ca sa vedem ce poate scoate din ea din punct de vedere al overclocking-ului.

A doua mare schimbare care a intervenit de la ultimul clip dedicat AMD Ryzen este schimbarea procesorului. AMD Ryzen R7 1800X a parasit studioul TechView.ro fiind inlocuit de un AMD R7 1700 care este fara indoiala procesorul cu cel mai bun raport intre pret si performanta dintre cele trei procesoare Ryzen 7 lansate de curand de AMD.

Spun asta pentru ca, fara indoiala cele trei modele de procesor sunt fabricate pe aceeasi linie, pe aceeasi felie de silicon si doar binning-ul sau alegerea cipurilor perfecte sau aproape de perfectiune rezulta in branding-ul unui procesor ca un R7 1800X, al altuia, poate chiar cel de langa el ca R7 1700X sau al celui de peste trei randuri ca fiind un AMD Ryzen R7 1700.

Ca urmare al acestui proces de fabricatie, de selectare a cipurilor si a microcode-ului implementat ne alegem pentru moment cu aceste trei modele AMD Ryzen iar daca ai norocul de a achizitiona un R7 1700 „golden sample” ca sa zic asa si nu numai , chiar si unul mai prost ales atunci transformarea lui in cel putin un AMD Ryzen 1800X stock, (adica overclock-ul procesorului cu inca 600 Mhz per core pentru a atinge nivelul de performanta al unui procesor de 2500 de lei cu unul de 1500-1600 aproximativ la data realizarii acestui material) este atat de usor de realizat incat oricine ar trebui sa mearga pe aceasta solutie cu ajutorul utilitarului Ryzen Master. Voi detalia procesul in clipul/aricolul urmator, cel dedicat AMD Ryzen R7-ului 1700 pe care il am in pregatire.

O alta schimbare este ca am montat cel putin pentru moment AMD Ryzen R7 1700-le curent pe o placa de baza pe care am ptrimit-o de curand ce apartine Gigabyte, modelul fiind AX370 Gaming 5 aflata initial la revizia de BIOS F3, si am adus-o la zi , la revizia curenta de bios denumita F5D, cu mult mai stabila ce a adus ventilatoarele sistemului la turatii rezonabile fata de prima versiune de care dispunea, respectiv F3 si mi-a permis in sfarsit montarea tuturor celor 4 stick-uri de memorie la 2400 Mhz din kit-ul de 32 Gb pe care il am la dispozitie, initial placa de baza refuzand sa booteze cu mai mult de 2 stick-uri de ram adica 16 GB la 2133 MHZ in cazul kit-ului meu care este unul mai mult decat exotic.

Nu este in nici un caz vina placii de baza, nici a procesorului AMD Ryzen desi unora li se poate parea asa ci a faptului ca pare-se lansarea procesoarelor a fost devansata iar specificatiile noului procesor precum si numarul acestora au fost dezvaluite catre producatori cu doar doua saptamani inaintea lansarii oficiale, de aici si problemele de BIOS, de compatibilitate a memoriilor si alte probleme conexe.

In aceasta problema am luat legatura cu reprezentantul in Romania al unui foarte mare producator de placi de baza, nu am sa spun ce producator pentru ca nu stiu daca am voie sa il dezvalui iar acesta mi-a spus ca se lucreaza intens la asigurarea compatibilitatii pentru cat mai multe kit-uri de memorie si inclusiv pentru asigurarea compatibilitatii cu profilele XMP continute de obicei de kit-urile de memorie DDR4 din gamele superioare insa nu se stie cu exactitate cand se vor atinge aceste target-uri, insa ma asigura ca pana la rezolvarea acestor probleme se lucreaza zi si noapte impreuna chiar cu ingineri din partea AMD.

Cele spuse de acest reprezentant se confirma atat prin punerea laolalta a aceleasi concluzii adunate de mine din diverse surse credibile atat de la noi din tara cat si prin faptul ca fiecare dintre placile de baza ce a luat parte la primul val de lansari, primesc aproape saptamanal revizii de BIOS care, desi nu pot fi regasite intotdeauna pe cale oficiala fiind revizii beta oferite pe diverse forumuri cum ar fi Reddit-ul pentru testare inainte de publicare, rezolva pas cu pas toate problemele.

Dintre toate aceste probleme se iveste insa si o solutie pentru cei ce doresc sa isi construiasca o noua platforma cu AMD Ryzen. Atat din informatiile primite din afara cat si cele de de la noi, exista zvonul cum ca singurele memorii certificate pentru moment, la data realizarii acestui video-clip si disponibila in Romania sunt cele Corsair din gama Corsair LPX. Asa ca, daca va doriti o platforma Ryzen in curand sfatul meu este sa cumparati un astfel de kit de memorie, sunt din cate se pae cele mai compatibile. Desigur, se poate achizitiona si alt tip sau alt brand insa nu vor functiona cel putin acum sau in saptamanile urmatoare la frecventa maxima. Acum ca am lamurit treaba cu memoria, sa trecem mai departe.

Trecand peste lipsa de maturitate momentana a bios-urilor placilor de baza si peste faptul ca windows-ul nu este optimizat deloc pentru noua tehnologie a AMD necesitand tweak-uri speciale ca trecerea pe profilul high performance in windows pentru o stabilitate absoluta a platformei, totusi, chiar si asa, pentru mine, sporul de performanta in editare video si randare deja este foarte mare fata de vechea platforma pe care o aveam la dispozitie asa ca asta ma face sa uit de durerile de crestere prin care trec acum ca „Early Adopter” impreuna cu AMD-ul, producatorii de placi de baza si chiar sistemul de operare si ma bucura faptul ca in 2-3 saptamani, poate o luna aceste probleme caracteristice intr-un fel fiecarei noi arhitecturi indiferent ca discutam despre oricare dintre cei doi mari producatori de procesoare vor fi fara indoiala rezolvate, spre binele tuturor.

Bun, tot la capitolul probleme, am vazut in priopriile teste, mi s-a semnalat si am vazut si eu urmarind diferite review-uri ca AMD Ryzen pierde cateva frame-uri in gaming asa cum va spuneam si eu initial in unele titluri in fata contracandidatilor Intel, in special in fata 7700K-ului dar si in fata unor Intel Core I5 mai rasarite iar in fata acestor rezultate nu pot sa spun decat ca este normal, procesoarele din seria R7 au fost gandite sa se ia la tranta ca sa zic asa cu platforma Intel 2011 V3 a Intel, sa ii inlocuiasca ca si campioni ai productiivitatii.

Nu cred ca au fost gandite in nici un caz ca procesoare dedicate gaming-ului. A te uita la linia de procesoare AMD R7 si a stramba din nas ca nu sunt bune la Gaming este o prostie, poate folosesc un cuvand prea dur dar asta este adevarul.

Chiar daca nu sunt acolo la varf langa Intel-uri cand vine vorba de Gaming, AMD-urile R7 si fara indoiala si cele R5 ce urmeaza sa apara sunt totusi cam la fel de bune pentru gaming. Cu ce te doare faptul ca pierzi sa zicem 10 cadre per secunda in Full HD adica te afli sa zicem la 90 de fps cu un AMD octa core fata de 100 cat scoti cu un Intel quad core ?? Este diferenta asta atat de importanta incat sa provoace dezamagire asa cum propovaduiesc multe site-uri din afara? Eu zic ca nu! si am sa explic si aici de ce.

Ca si contra-scenariu va propun urmatoarele: Incercati sa rulati un joc si apoi sa faceti streaming simultan pe un Intel Core I7 7700K. Nu prea se poate fara a pierde frame-uri.. pe cand pe un Ryzen, fiind gandit pentru multitasking se poate fara probleme.

Al doilea scanriu cu care m-am jucat nitel chiar pe AMD Ryzen R7 1700-le pe care il detin acum, dati drumul la randarea unui clip in Adobe Premiere de exemplu , apoi porniti in paralel un joc. In mod normal un astfel de insarcinare este blasfemie pe un Intel Core I7 6700K sau pe un Intel Core I7 7700K, procesoarele ce bat Ryzen-ul in gaming insa chiar si pe un R7 1700 asa ceva este posibil si am sa detaliez asta asa cum spuneam in review-ul pentru R7 1700 in curand.

Pot sa vin eu sau oricine altcineva in cazul asta si sa ma prefac dezamagit, sa stramb din nas si sa spun ca Intel-urile nu sunt bune de nimic pentru ca nu pot face mai nimic intr-un astfel de scenariu… insa nu o sa o fac, pentru ca stiu ca nu asa merg lucrurile.

Fiecare procesor are optimizarile sale, arhitectura sa, softurile sale de care este favorizat si asa mai departe, de aceea a judeca procesoarele ca AMD Ryzen R7 octa-core cu 16 fire de executie in Gaming la 1080 p este o greseala si pe cele Intel quad core cu 8 fire de executie in productivitate este din nou o greseala, o tactica de a trage perdeaua peste ochii consumatorului neavizat si a-i induce simpatii fata de un brand sau altul asa ca , dragii mei, cei care va uitati acum si care o sa vedeti poate acest material in viitor, stati deoparte de aceste comparatii goale si fara sens si cumparati procesorul ideal pentru ce aveti voi de facut.

Vreti doar Gaming? Foarte bine, luati un I5-I7 sau daca vreti neeaparat un AMD mai asteptati pana la lansarea procesoarelor din linia AMD Ryzen R5 ca sa vedem cum stau ca performanta in gaming, iar daca vreti productivitate, randare , etc puneti-va intrebarea .. imi permit (de exemplu) un procesor Hexa sau Octa-Core de la Intel ?

Daca da, felicitari, mergeti pe solutia respectiva, daca nu, (si majoritatea ca si mine nu si-au putut permite niciodata un astfel de procesor) veti fi cred eu mai mult decat multumiti cu un AMD Ryzen R7, mult mai ieftin, mai rece ( si am sa ezplic si de ce zic ca merge mai rece putin mai tarziu) si cu un consum mult mai mic decat variantele Intel ce la finalul ziclei fac acelasi lucru. Este atat de simplu…

Aveti in vedere in primul rand buzunarul vostru si bunastarea voastra, in nici un caz simpatiile fata de un brand sau altul. Este o capcana in care toti cadem la un moment dat fara greseala.

Ca sa termin cu „problema” Gaming-ului in 1080p pe procesoarele AMD Ryzen R7 despre care multi vorbesc, avem pe site, si voi introduce si in descrierea acestui clip declaratia lui John Taylor VP of Product and Technology Marketing AMD cu privire la performanta in jocuri la rezolutii 1080p a AMD Ryzen in care se spune practic ce am spus si eu aici sau in clipul anterior despre AMD Ryzen, nu exista momentan nici nu fel de optimizare, nici un joc nu este momentan optimizat pentru AMD Ryzen, si nici un alt program dealtfel insa ca se lucreaza intens la asta, pentru a permite jocurilor si programelor sa profite de puterea de calcul in paralel a noilor procesoare iar ca fapt divers nici suita Adobe pentru 2017 nu utilizeaza la maxim un Ryzen R7 1800X sau chiar un Ryzen R7 1700, gradul maxim de ocupare simultana al celor 16 fire de executie al unui 1800 X fiind in testele mele de pana acum de maxim 70-80 la suta, procentaj identic pentru un R7 1700.

Este clar ca pana si Adobe cu puternica sa suita de softuri utilizata de multi profesionisti in ale creeatiei trebuie sa faca optimizari…

Desi hardware-ul simt ca e gata, e clar ca suntem inca in beta cu softul si firmware-ul, insa interesul este mare si din partea consumamtorilor cat si din partea producatorilor de componente sau de soft, inclusiv cei ce produc jocuri.

Alta problema ce s-a clarificat de curand este cea a temperaturilor. Se pare ca cele doua procesoare AMD Ryzen din varf, R7 1800X si R7 1700X raporteaza temperaturile adaugand in plus 20 de grade pentru a mentine turatia ventilataorelor coolerelor cat mai ridicata din cate se pare insa modelul mai slab daca il putem numi asa, desi nu este deloc mai slab, R7 1700 raporteaza temperaturile corecte care sunt in cazul meu chiar in momentul in care scriam acest material 45 de grade cu un vechi cooler Noctua C14 racorit ca sa zic asa de un singur ventilator tot din partea Noctua ce nu depaseste cu siguranta in load 1000 RPM, deci este practic silentios.

Am ales ca deocamdata sa merg pe vechiul C14 adaptat desigur prin kit-ul Noctua de adaptare la socket-ul AMD AM4 pe care l-am achizitionat separat pentru a vedea daca placa de baza si ramii beneficiaza de pe urma curentului de aer directionat direct catre ele de acest tip de cooler dar in curand cred ca o sa trec pe noul NH-D15 care era pana acum cateva zile cooler-ul meu de capatai. Dar asta este un subiect poate pentru un alt clip.

Asa ca, v-am expus problemele pe care eu personal le-am intampinat si pe care le-am vazut a fi mentionate din surse in care am incredere pe Internet, atat de la noi cat si din afara. Imi este mai mult decat clar ca AMD Ryzen ca platforma, de la Bios pana la softuri inca nu nu este optimizat suta la suta in aceste momente desi ajungem acolo rapid, dn ce in ce mai rapid si am confirmari din indusatrie ca producatorii placilor de baza au perceput importanta noii platforme, productia de placi este in crestere si se lucreaza la fel de intens la partea de firmware.

Din pacate ca si consuamtori si beta-testeri in cazul celor care, ca mine au sarit din prima zi pe noile procesoare AMD fiind impinsi de nevoia de mai multe nuclee de procesare, suntem obisnuiti deja cu astfel de probleme asa cum a fost cazul si la unele lansari ale Intel cand existau aceleasi probleme cu bios-urile, cu RAM-ii si cate si mai cate insa daca in ciuda acestor probleme de inceput perforamnta in task-urile pentru cate au fost gandite aceste prime procesoare este atat de promitatoare incat nimeni indiferent de apartentenenta sau simpatii catre un brand sau altul nu poate nega asta.

Ganditi-va de ce va fi in stare platforma asta din punct de vedere al multitasking-ului, al editarii, al gaming-ului cu tot cu streaming simultan si alte scenarii, acolo unde multi core-ul va straluci cu adevarat. De asta cred eu ca in ciuda tuturor dificultatilor de la lansare, AMD Ryzen se va imbunatati semnificativ odata cu trecerea timpului. Avem nevoie si noi ca si consumatori dar si cei din industrie de suflul nou pe care noua tehnologie AMD a adus-o pe piata in sectorul consumer si, din cate se pare conform ultimelor zvonuri urmeaza sa o aduca si in sectorul serverelor.

Am vorbit mult si am acoperit putin, prea putin din cate ar fi de zis in acesta prime saptamani dar m-am straduit si sper cu cea mai mare sinceritate ca informatiile oferite de mine v-au fost de folos intr-un fel sau altul. Eu unul am simtit ca trebuie sa fac acest clip atat pentru a va aduce un update asupra sistemului Techview pe care spuneam ca o sa il trecem pe AMD cat ai asupra starii curente a noii platforme in general, in experienta mea.

In curand reveiw-ul la AMD Ryzen R7 1700 si alte update-uri daca mai apar asa ca, pana data viitoare, ca de obicei, toate cele bnune!

Categorie

nu sunt comentarii

Adauga un comentariu

Email-ul nu va fi facut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.