Published on 26 octombrie 2015 by Soulwise

Daca placile de baza de format Micro ITX pe care le-am prezentat pana acum pe site-ul TechView.ro te-au facut sa te gandesti serios la realizarea unui sistem puternic de mici dimensiuni dar preturile variantelor anterioare ti s-au parut a fi cam mari, atunci cu siguranta cred ca produsul din clipul de astazi te va „coafa” de minune. Vorbim despre Fatal1ty Z170 Gaming-ITX/AC de la ASRock.

Fatal1ty Z170 Gaming-ITX/ac este o placa de baza de format ITX, adica are pe fiercare latura 170 milimetri si totusi reuseste sa livreze in acest pachet compact toate facilitatile si aproape toate porturile pe care le-ar oferi intr-un sistem normal chiar si o placa de baza Full Size ATX tinand cont de faptul ca de cele mai multe ori porturile de expansiune, in afara de cel pentru placa video nu sunt de cele mai multe ori utilizate.

Astfel, la fel ca si alte oferte mai scumpe de pe piata, Z170 Gaming-ITX/AC ofera toate tehnologiile curente cum ar fi etajul de alimentare cu 8 faze, Suport pentru memorii DDR4 de pana la si peste 4000 Mhz, sunet 7.1 cu un codec Realtek ALC 1150 si tehnologie Purity Sound 3, Solutie Wireless AC, port PCI Express 3.0, 2 porturi USB 3.1, unul de tip C si unul de tip A, 6 porturi S-ata 3 si un port Ultra M2 pentru montarea, pe spatele placii de baza a unui SSD compatibil. Deja, doar din aceste specificatii oferta celor de la ASROCK este deosebit de tentanta.

Principalele trei tehnologii ASRock care sunt implementate pe Fatal1ty Z170 Gaming-ITX/ac sunt:

Gaming Armor – O combinatie dintre specificatiile portului de alimentare a procesorului, placarea cu un strat de 15 microni a contactelor pentru memoria Ram si Placa video, Implementarea unei solutii de retea pe fir Intel si radiatoarele de racire destul de mari ca si dimensiuni pentru o placa de formatul acesta.

Luate laolalta, toate tehnologiile ce compun ASRock Gaming Armor vor sa ne transmita ca alimentarea nu va fi nici o problema, transferul datelor si a alimentarii catre componentele cheie se va face in cele mai bune conditiuni posibile iar legatura la Internet va fi una dintre cele mai bune, toate in timp ce sistemului sau cel putin placii de baza i se vor asigura temperaturi de functionare cat mai scazute posibil.

Sa-i credem? Eu zic ca da. Asrock are in opinia mea de ani de zile un foarte bun raport intre pret si performanta componentelor sale.

Avem apoi Digi Power, un etaj de alimentare digital bazat pe tehnologie PWM care alimenteaza procesorul in cel mai eficient mod cu putinta asigurandu-se astfel ca stabilitatea si durata de viata a placii de baza este astfel extinsa destul de mult.

Urmeaza la rand Fatality Mouse Port si Key master, doua tehnologii dezvoltate in software de catre ASRock pentru a maximiza si a aduce la zi chiar si un set de periferice obisnuit, fara capacitati de gaming pentru a oferi astfel o experienta cat mai placuta in timpul jocului. Astfel, introducerea conectorului de mouse in portul Fatal1ty permite setarea pooling rate-ului sau a numarului de raportari pe secunda de la 125 la 1000 pe secunda in cazul majoritatii modelelor.

Key master, ofera setarea a doua functii critice pentru gaming: Sniper Key care ajuta in stabilizarea armelor in timpul jocului si Macro Key care permite transformarea unei simple tastaturi office intr-una de gaming prin adaugarea posibilitatii de inregistrarea a macro-urilor sau mai bine zis a unor functii sau actiuni complexe activate cu ajutorul unei singure apasari de tasta.

Am avut cateva zile sa ma joc cu Fatal1ty Z170 Gaming ITX AC a celor de la ASRock si pot aprecia foarte mult tehnologiile incluse precum si calitatea constructiei acestei placi ceea ce ma face sa o iau foarte serios in consideratie pentur upgrade-ul sistemului MICRO ITX pe care il detin si care momentan inca ruleaza pe platforma INTEL Z77.

Alte specificatii care merita sa fie mentionate pentru cei interesati de aceasta placa de baza sunt:

6 porturi USB 3.0 + doua porturi USB 3.1 pe panoul din spate al placii , impreuna cu un conector usb 3.0 si inca unul USB 2.0 pe placa de baza

Iesire HDMI ce suporta rezolutia 4 K la 60 hertzi sau 60 cadre per secunda pentru cei care doresc sa utilizeze placa la contruirea unui HTPC

Doi conectori aditionali pentru ventilatoare cu functie PWM pentru o racire buna a unei configuratii de aceasta dimensiune si

Buton de reset al BIOS-ului plasat pe panoul din spatele placii de baza pentru a evita deschiderea carcasei in cazul unui overclock nereusit

Capacitatea de overclock precum si functiile extinse sunt prezentate pe larg si in UEFI-ul placii de baza si sunt usor accesibile chiar si celor mai putin experimentati prin setarile automate disponibile. Astfel. In cazul procesorului Intel Core I5 6600K folosit de mine in testarea rapida a acestei placi am observat prezenta unor presetari ce faceau posibila ridicarea automata a frecventelor procesorului de la cei 3.5 GHZ la 4,2. 4,4 sau chiar 4,6 GHZ.

Sunt prezente si posibilitatile manuale de overclock, posibilitatile de oveclock sau de setare a profilului XMP a Ram-ului precum si posibilitatea de setare automata a latimii de banza a slotului PCI Express , toate semne clare ca Fatal1ty Z170 Gaming-ITX/ac este inclinata puternica catre Gaming si de ce nu chiar si spre putin overclock.

Acestea fiind zise, inchid aici prezentarea uneia dintre cele mai bine rotunjite placi de baza micro ITX pe care am vazut-o pana la aceasta data si sper ca voi reusi intr-unul dintre clipurile viitoare si un set de benchmark-uri sau cine, stie poate chiar asamblarea unui sistem intreg cu aceasta placa de baza.

Categorie Tag

nu sunt comentarii

Adauga un comentariu

Email-ul nu va fi facut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.