Published on 11 august 2016 by Soulwise

Am discutat de ceva timp incoace doar despre placi video de top, scumpe, capabile de aproape orice insa cu preturi pe masura pe care nu foarte multi si le vor putea permite. Acum, a venit timpul sa discutam despre modele mai ieftine, cele destinate celor cu buzunare mai putin adanci care se multumesc cu ecrane cu rezolutii mai mici de tipul celor Full HD.

Intro——————————————————–

Una dintre primele placi video din aceasta generatie care promite realizarea acestor dorinte este AMD RX-ul 470 care, avand onboard procesorul grafic al 480-ului cu cateva bucatele dezactivate permite atingerea unor performante serioase ce personal ma pun pe ganduri cu privire la necesitatea existentei pe piata a RX-ului 480, varianta cu 4 GB dar despre asta, putin mai incolo.

Asa cum am procedar in cazul 480-ului Strix din clipul anterior, si 470-ul din cel de astazi este pus sa se masoare cu varianta AMD a RX-ului 480 pentru a va da o imagine cat mai buna despre adevaratele performantele ale unui AMD RX 470, o varianta de baza pentru RX 470 nefiind disponibila oficial din partea AMD-ului.

ASUS Radeon RX 470 STRIX Gaming 4GB pe numele sau complet este prima varianta de placa video din linia ASUS Strix 2016 ce aduce in atentie un al doilea design al solutiei de racire respectiv cel dual-fan cu radiator de mai mici dimensiuni, fara backplate si cu sistem de iluminare redus la minim, pe placa fiind vizibil in timpul functionarii doar un logo rosu al Republic of Gamers, logo ce poate fi insa la randul sau controlat cu ajutorul software-ului AURA pentru placile video ASUS si a carei culoare sau metoda de afisare se poate modifica cu ajutorul acestui program.

Altfel, din punct de vedere al performantelor sistemului de racire, Strix-ul ramane silentios ca bufnita ce i-a imprumutat numele si ofera o temperatura minima de 40 de grade in idle, sau cel putin aceasta a fost temperatura placii in noaptea in care am testat-o si un maxim de 65 de grade in timpul testului de stress de 30 de minute realizat cu ajutorul programului Furmark mentinandu-se sub limita audibilului mai ales intr-o carcasa inchisa asa cum este In Win 303-ul ce ne gazduieste cel putin momentan configuratia de teste.

Cea mai mare lipsa a sistemului de racire este bineinteles, backplate-ul insa cum dimensiunile si greutatea placii sunt reduse semnificativ fata de varianta de RX 480 Strix, atunci aceasta lipsa este explicabila si este de fapt o lipsa binevenita pentru ca asta inseamna ca pretul modelului va fi mai scazut fara aceasta componenta in plus.

O alta componenta interesanta care intregeste sistemul de racire este conectorul de 4 pini de pe placa video cu ajutorul caruia se poate conecta si controla unul sau mai multe ventilatoare ( daca aveti un splitter dedicat ) montat in zona placii video ce va avea in acest caz rolul de a aduce sau de a suplimenta fluxul de aer proaspet din zona placii video. Personal recomand conectarea ventilatorului din fata sau din podeaua carcasei pentru a indeplini aceasta sarcina vitala mai ales in zilele foarte calduroase de vara.

Fata de RX-ul 480 Strix de exemplu, atat frecventele principalelor componente cat si cantitatea de ram sunt mai scazute asa cum era de asteptat. Astfel avem 1270 Mhz in modul OC fata de 1330 Mhz pentru RX-ul 480, 8 GB de memorie RAM ce opereaza la 8 GHZ pentru RX-ul 480 si doar 4 GB ce opereaza la 6,6 GHZ pentru RX 470 Strix. Acestea fiind zise, haideti sa vedem cele cateva teste pe care vi le-am pregatit, oponentul modelului de astazi fiind varianta de baza produsa de AMD a RX-ului 480.

Teste: https://youtu.be/UNNrOZRmrm4?t=3m35s

Sample-ul de RX 470 testat astazi a performat nesperat de bine din punctul meu de vedere in intreaga baterie de teste la care a fost supusa in special daca ne gandim la gama de pret din care ar trebui sa faca parte.

Asa cum ma asteptam, unele teste vad diferente destul de mici , altele mai mari insa in general 470-ul este cu 10-15%, in spatele RX 480-ului in varianta AMD ceea ce este o performanta excelenta de care acest model poate fi foarte mandru iar momentan in clasa sa de performanta noua serie 1000 a verzilor de la NVIDIA nu are nici un contracandidat, vechile GTX 960 si 950 fiind clar depasite daca ar fi sa ne luam dupa rezultatele benchmark-urilor deci cel putin pentru moment ne putem bucura pentru cei de la AMD.

Parerea mea este ca RX-ul 470 a fost si este o placa video necesara, decisa mai degraba din varful creionului de catre inginerii AMD avand in vedere ca este de fapt un 480 castrat pentru a putea oferi celor cu bani mai putini o alternativa in segmentul de rezolutie 1080p. La aceasta rezolutie, in toate jocurile cu care a fost testata AMD RX 470 a aratat o performanta foarte buna in special al rezolutia la care a fost gandita si chiar si la 2560×1440 pixeli este suficient de puternica pentru a oferi o exerienta mai mult decat placuta odata ce se renunta sau se scad cateva setari de calitate.

In acest moment, in segmentul sau, placa de fata nu are concurent pana la iesirea pe piata a unui eventual GTX 1050 care va nivela poate campul de bataie dintre cele doua tabere iar odata cu umplerea cererilor si o intrare mai puternica pe piata a acestui model inspre toamna lui 2016 cred ca vom avea de-a face cu un adevarat campion, un best seller al sectorului de buget iar dintre toate variantele va recomand sa aruncati un ochi si catre RX-ul 470 Strix a celor de la ASUS ce primeste astazi din partea noastra premiul nostru de top, respectiv cel Platinum pentru calitatea constructiei si performanta foarte buna de care a dat dovada.

platinum-rating-techview

Categorie Tag

nu sunt comentarii

Adauga un comentariu

Email-ul nu va fi facut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.