Published on 11 martie 2024 by Soulwise

ASUS TUF Gaming A16 Advantage Edition este numele dat de către producător acestui laptop neobisnuit.

Spun neobisnuit pentru ca este dotat cu un procesor Octa core de la AMD, respectiv AMD Ryzen™ 9 7940HS cu 8 nuclee și 16 fire de execuție în paralel și o placa video AMD Radeon™ RX 7600S cu 8 GB de memorie dedicata și un TDP de pana la 95 de wati, ceea ce înseamnă pentru moment ca, partea de Gaming cel puțin ne va oferi zic eu o experiența foarte buna .

Avem prin urmare o configuratie completa AMD, un tip de sistem pe care nu l-am mai văzut în ultimii ani pe nicăieri și trebuie sa spun ca, sunt foarte curios despre ce știe sa facă.

Alte specificatii demne de notat în ceea ce privește acest laptop al carui indicativ este FA617XS ar fi: un ecran IPS de 2560 x 1600 pixeli cu o reproducere foarte buna a culorilor, un refresh de 240 cadre per secunda și certificare FreeSync Premium, 16 GB de memorie RAM dispusa într-o configuratie de 2×8 , 1 SSD de 1TB PCIe 4.0, tastatura iluminata, Wireless Dual-Band, Bluetooth și o sumedenie de porturi.

Dintre acestea, amintesc un port HDMI 2.1, un Port USB 4.0 ce suporta ieșire Display port, jack pentru căști de 3,5 mm, port de rețea RJ45 dar și porturi USB normale pentru o sumedenie de alte periferice.

Am primit acest laptop pentru review acum aproape o luna și l-am supus unei serii întregi de teste de la gaming la browsing și editare video ale caror rezultate le veți vedea în ceea ce urmează insa înainte de toate vreau sa va spun ca îmi place foarte mult design-ul ales pentru acest model.

Culoarea bej-argintiu a acestei variante de ASUS TUF Gaming A16 Advantage Edition se numește Sandstorm în specificatiile ASUS și aduce ceea ce eu cred ca este o gura de aer proaspăt în spațiul aglomerat de negru și gri al laptop-urilor de gaming.

Alte doua puncte pe care le vad ca binevenite este tastatura extensiva cu butoane specializate ( pentru care trebuie neeaparat sa instalati softurile ajutătoare ASUS pentru ca sunt de un real folos ), ce este iluminata în alb, pe mai multe trepte fără ca iluminarea să se extinda în spațiul RGB ceea ce ar fi adus un plus semnificativ la capitolul preț pentru acest model.

Ecranul ocupa 90% din spațiul total dedicat lui, este foarte luminos și frumos colorat, numai bun pentru gaming fiind și ultra-rapid la un maxim de 240 Hz dar și cu o înălțime mai mare decât normal ( nu uitați ca aspectul este de 16/10 ) pentru a servi cat mai bine browsing-ului web dar și lucrului în mediul office pentru ca, foarte probabil veți face și așa ceva pe acest model.

Am forjat daca îmi permiteți expresia acest laptop la maxim și am găsit ca indiferent ce grad de încărcare pui asupra lui, sistemul de răcire este bine gândit și reușește sa mentina toarte componentele laptop-ului bine racite indiferent daca încărcarea este sintetica de tip benchmark fie sa zicem naturala de tip gaming sau editare video.

În general, materialele și construcția laptop-ului sunt solide, chiar mai bune decât la celelalte modele TUF pe care le-am avut în mana de-a lungul anilor. Capacul se simte premium la atingere și este robust, plasticul neted folosit pentru interior este de calitate, iar tastatura confortabila cu o distanța de apasare satisfacatoare de 1,7 mm o veti simți plăcut în utilizarea zilnica.

Laptopul se așează bine pe birou datorită picioarelor sale de cauciuc, iar ecranul poate fi ridicat și reglat cu o singură mână pana la un unghi de 140-145 de grade.

Se văd pe dedesubt mai multe fante de admisie a aerului plasate strategic ce aduc aerul rece de sub laptop și îl evacueaza prin cele doua mari deschideri din spate iar circulatia aerului este mult intensificata în timpul gaming-ului.

Va trebui sa va asigurați prin urmare ca, în timpul utilizarii veți folosi modelul pe cât posibil pe un birou neted, fără un mousepad, sau husa ce poate împiedica acest flux de aer, altfel veți avea parte de o performanța scazuta și o imbatranire prematura a componentelor interne.

Am vrut sa văd ce autonomie pot scoate din acest laptop așa ca am setat luminozitatea ecranului la aproximativ 35-40%, am dezactivat setarea ce permite ecranului să se închidă după câteva minute de inacivitate și am început sa scult muzica, să mă uit pe youtube și schiar sa încep sa scriu textul pentru acest episod ( dar fără nici un pic de gaming ) , cu alte cuvinte am încercat sa îmi văd de treaba așa cum aș face cu oricare alt laptop pe care îl utilizez.

Surprinzător pentru un laptop de gaming de asemenea dimensiuni și dotari pe care ma așteptam sa îl văd ca renunța după maxim 3 ore de activitate, bateria a ținut în testul meu nu mai puțin de 9 ore și 45 de minute de utilizare mixta, ceea ce sugerează faptul ca în unele cazuri, dacă doar faci un pic de browsing pe web și eventual te arunci în documente office pentru o întreaga zi, modelul asta poate sa își facă treaba departe de o priza pentru o zi întreaga.

Iată ce înseamnă o baterie de 90w și drivere bine optimizate așa ca nu uitați sa le instalati și sa le țineți la zi ori de câte ori este necesar.

Am de semnalat o mica pproblema pe care trebuie sa v-o aduc în atenție, și anume faptul ca la începutul unei sesiuni de gaming sau editare atunci când se face trecerea de la cipul video integrat în procesor la cel dedicat, driverul AMD pare ca are un LAG de de o secunda, moment în care laptop-ul pare ca îngheață pentru secunda respectiva.

Pentru prima sau a doua oara am cam intrat în panica vazand acest comportament crezand ca ceva este în neregula dar voi nu trebuie sa nu va speriați, este din câte se pare un comportament normal pentru moment la aceste sisteme motorizate intre ghilimele în totalitate de AMD.

Problema tine de felul în care se face trecerea de la un cip video la altul în driver. Nu este de vina nici AMD-ul și în nici un caz producătorul laptop-ului, respectiv ASUS.

În gaming, comportamentul este mai mult decât bun și pentru a putea ilustra cele spuse de mine am pregătit o serie întreaga de teste sintetice foarte ușor de reprodus de către oricare dintre voi.

Am mers pe aceasta metoda pentru ca arareori cei ce privesc aceste materiale dispun de versiuni complete, la zi a jocurilor utilizate pentru testare, unii chiar nu joaca multe dintre aceste titluri așa ca, pentru a va permite sa faceți o comparație sper eu cât mai corecta, am folosit clasicul 3D Mark și PC Mark 10 alături de alte teste uzuale sintetice.

Rezultatele urmează imediat iar eu va invit sa revenim imediat după pentru finalul acestui material.

Pe final nu pot decât sa spun ca ma impresioneaza plăcut ASUS TUF Gaming A16 Advantage Edition ( FA617XS ).

Nu incape nici o îndoială în ceea ce ma privește ca modelul de astăzi a învățat multe din trecut venind cu un set mai mult decât convingător de funcții și facilitati pentru oricine are nevoie de un laptop puternic care sa nu coste cât o mașina.

Ecranul este foarte bun, autonomia bateriei neasteptat de mare atât timp cât laptop-ul este utilizat în browsing și office, tastatura bine iluminata și confortabila, sistemul de răcire mult imbunatatit fata de generațiile anterioare și parca și un pic mai silentios în unele scenarii iar combinatia dintre procesorul puternic, placa video dedicata capabila sa duca orice joc curent la setari inalte și foarte inalte de calitate la rezolutia reala a ecranului, ram-ul și SSD-ul ușor de upgradat la nevoie fac parte dintr-un pachet cât se poate de convingător.

Mie unuia mi-a plăcut și culoarea neobișnuita dar și felul în care se simte în mana și în utilizarea de zi cu zi acest model de laptop precum și sumedenia de porturi de la HDMI la USB, USB-C, USB-A, USB 4.0 cu ieșire Display port, efectiv nu am avut suficiente periferice ca sa umplu aceste porturi ceea ce înseamnă ca este foarte bine pregătit pentru viitor.

Este un model robust, performant, care arata bine așa ca nu am nici un motiv sa nu recomand sa îl pune-ți pe lista de posibilități în cazul în care sunteți în căutarea unui laptop all-around bun la toate.

 

Categorie Tag

nu sunt comentarii

Adauga un comentariu

Email-ul nu va fi facut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.