Published on 30 iunie 2015 by Soulwise

Asa cum spuneam si cu alte ocazii varianta de racire Strix sau Strix Gaming utilizata incepand cu anul trecut la multe dintre placile video ASUS aduce cateva plusuri importante mai ales unei placi video de maxima performanta asa cum este cea revizuita de noi astazi.

Inainte de a incepe cu specificatiile si functiile sale vreau sa atrag atentia celor care doresc sa o achizitioneze ca noul sistem de racire Strix Gaming implementat pe GTX 980 Ti-ul de astazi este pur si simplu urias cu cele trei ventilatoare ale sale si cu radiatorul ce depaseste destul de mult chiar si marginea PCB-ului.

Mai exact, recomandam instalarea ei intr-o carcasa spatioasa pentru a-i oferi fluxul de aer necesar in timpul gaming-ului serios, de tipul umui Middlle Tower spatios sau chiar un Full Tower insa pe de alta parte avantajul unui astfel de sistem de racire supradimensionat si performant este ca va fi pe deplin capabil sa mentina procesorul grafic si memoria de 6 GB DDR 5 a placii in limite normale de temperatura chiar si la frecvente de overclock, dar despre asta ceva mai tarziu.

Si pentru ca frecventele placii sunt destul de mult urcate inca din fabrica, in softul Gpu Tweak 2 utilizat impreuna cu placa video fiind evidentiat in modul OC un spor de performanta de 122% fata de varianta de referinta gandita de NVIDIA , era asa cum spuneam necesar un sistem de racire performant cu o suprafata mare de disipare a caldurii pentru a mentine placa in limite normale de temperatura chiar si in modul pasiv al sistemului de racire, mod in care cele trei ventilatoare ale placii video nu pornesc pana aceasta nu atinge o anumita temperatura.

Asta inseamna in practica lipsa oricarui zgomot din partea placii video atunci cand calculatorul este in repaos sau idle ori se pun pe ea incarcari nesemnificative de gaming cum ar fi de exemplu Counter Strike Global Offensive care la setari maxime pe un monitor full HD, intr-o carcasa bine racita nu genereaza sufiicenta incarcare incat sa determine pornirea sistemului de racire al placii.

Alte specificatii care merita sa fie mentionate despre ASUS Strix GTX 980 Ti sunt:

-2816 cuda cores si o cantitate de memorie de 6 GB DDR 5

-Alimentare pe doua mufe de 8 pini, deci atentie la sursa pentru cei care o vor achizitiona

-Gpu boost maxim fara un overclock suplimentar peste cel deja setat din fabrica de 1317 Mhz

-Interfata de memorie pe 384 de biti

-Interfata video pentru monitor pe standard HDMI 2.0, DVI-I Dual Link si trei porturi Display Port 1.2

-Dimensiuni de 305 x 152 x 40 milimetri

Dar, suficient despre sistemul de racire si specificatii, stiu ca cei mai multi dintre voi urmaresc acest clip in cautarea rezultatelor obtinute in teste asa ca va retin doar pentru a va spune ca, specificatiile configuratiei de teste vor fi prezente la finalul acestui clip. Si acum, testele:

Teste AICI.

Nu raman foarte multe de spus dupa vizualizarea acestor teste. Overclock-ul placii se poate face foarte usor de catre oricine prin intermediul utilitarului GPU Tweak 2 oferit tot de catre ASUS si, desi in materialele furnizate de ei este evidentiat un spor de performanta de pana la 137% fata de varianta standard de GTX 980 Ti , in practica am intalnit un spor de performanta de „doar” 122% folosind acelasi utilitar la un TDP maxim al placii situat putin sub 80% si o incarcare a ventilatoarelor de doar 53% deci cei absolut interesati de overclock au o rezerva importanta de putere la dispozitie daca vor sa scoata si ultimul strop de performanta din aceasta placa.

Noi am preferat sa ramanem in limitele de siguranta, am acceptat foarte multumiti presetul de overclock de 122% oferit automat in Gpu Tweak 2 si am realizat absolut toate testele cu ajutorul acestei setari. Suntem astfel primii care recunoastem posibilitatea ca in setarea de Gaming sau de silentiozitate maxima, temperaturile maxime ale placii video aflate sub stress test sa fie ceva mai scazute.

Pentru noi, Gamerii un rezultat este foarte clar daca este sa comparam rezultatele obtinute azi cu cele ale unui GTX Titan X varful de gama absolut si curent al N-vidia, si anume faptul ca placa de fata reuseste sa o egaleze in performanta la un pret substantial mai scazut, ceea ce face din Titan X un rege fara coroana daca imi permiteti expresia si din GTX 980Ti si mai ales ASUS GTX 980 Ti Strix Gaming cea mai recomandabila placa video ultra high-end a momentului datorita posibilitatilor de overclock foarte evidente inca de la instalarea sa in PC si a sistemului de racire performant cu mult peste cel standard Nvidia care reuseste sa raceasca foarte bine placa mentinandu-se in limite foarte acceptabile de zgomot.

Acestea fiind zise si dupa realizarea tuturor acestor teste este parerea mea ca ASUS GTX 980 Ti Strix Gaming nu este o placa video care sa se potriveasca doar cu un singur monitor de rezolutie Full HD 1920×1080 pixeli, ci mai degraba cu unul de rezolutie 2560×1440 Pixeli sau chiar cu un setup de trei monitoare full HD pentru a oferi experienta vizuala maxima. Abia atunci cei 6 GB de RAM onboard impreuna cu procesorul grafic vor putea fi utilizati la adevarata valoare. Pentru Gaming pe 4K la detalii inalte asa dupa cum bine stiti, inca mai avem de asteptat una sau doua generatii.

Categorie Tag

nu sunt comentarii

Adauga un comentariu

Email-ul nu va fi facut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.