Published on 22 februarie 2017 by Soulwise

La finalul saptamanaii trecute am avut placerea sa iau parte la debutul oficial pe piata din Romania a cateva noi produse de top ale ASUS. Nu am sa va plictisesc prea tare cu detalii dar am sa spun ca acolo mi-au atras atentia in principal trei produse dinte toate cele care erau expuse.

Primul, ASUS Tinker Board-ul, un Micro PC foarte asemanator ca forma cu Rapsberry Pi dar pare-se mai puternic decat acesta, monitorul de gaming de 240 HZ, proaspat lansat si ceea ce cred ca este cel mai compact PC de Gaming pe care l-am vazut pana acum, ASUS ROG GR8 II, cu o carcasa cu un volum interior de 4 litri si o greutate de doar 4 KG, excluzand aici desigur adaptorul de alimentare.

Dintre toate cele trei , am reusit sa obtin pentru cateva zile ASUS GR8 II -ul impreuna cu care am trecut cateva zile prin gaming, editare si uz general incercand ca orice review-er cu vechime sa utilizez orice metoda posibila pentru a-i ii gasi punctele slabe.Producatorul descrie aceasta masinarie ca un sistem portabil numai bun pentru a inlocui un desktop Full-size si , chiar asa si este.

In cei 4 litri ai compactului ASUS GR8 II ce are dimensiunile de 88x299x281 mm incap un procesor de desktop Intel Core I7 7700 cu un Tdp de 65 W, o cantitate de ram variabila in functie de modelul ales, o placa video Nvidia GTX 1060 , un slot M.2 pentru Ssd-uri ultrarapide si un slot de 2,5 inchi numai bun pentru upgradarea solutiei de stocare cu un HDD de laptop sau un SSD normal.

In spate conectivitatea ASUS ROG GR8 II este as spune asemanatore mai degraba cu cea a unui Laptop datorita placii de baza atipice, mai mici decat o placa de baza Micro ATX standard insa suficienta pentru a atasa toate perifericele obisnuite, cablul de retea si, se pare gratie configuratiei iesirilor placii video, un monitor pe Display Port si doua pe HDMI, desi cred ca al doilea port HDMI este dedicat teoretic unui set de ochelari VR. Suplimentar, pe fata porturile sunt continuate prin adaugarea a inca doua sloturi USB si cele doua mufe audio, pentru casti si microfon deci suficiente puncte de conectare pentru toata lumea.

Am pus in functiune micutul ASUS GR8 II, si am fost placut surprins de cateva lucruri pe care nu ma asteptam sa le regasesc la un astfel de model ultra compact. Primul ar fi posibilitatea de integrare a PC-ului in ecosistemul ASUS AURA, adica poate fi sincronizat cu periferice si alte aparate de la ASUS care suporta iluminarea cu LED-uri RGB.

A doua este fara indoiala performanta si totusi silentiozitatea solutiei de racire al sistemului ce s-a descurcat foarte bine in toate situatiile, inclusiv in cele extreme, contrar asteptarilor mele.

Fata de generatiile anterioare de mini sisteme ASUS au mai aparut si alte diferente in cazul ASUS ROG GR8 II , schema de culoare s-a schimbat la un gri-portocaliu, design-ul a devenit parca mai rafinat, mai cuminte si dimensiunile au devenit chiar mai mici in timp ce unitatea optica a disparut complet atat pentru a salva spatiu cat si pentru a mai elimina din costurile de productie.Dimensiunile foarte compacte si hardware-ul customizat al ASUS GR8 II aduc insa si un dezavantaj pentru marea majoritate a celor carora le place sa isi bage degetele prin PC, ca sa mai optimizeze aici un cablu, acolo un surub sau un ventilator si asa mai departe.

Ar fi greu pentru marea majoritate a utilizatorilor casnici obisnuiti cu sisteme de dimensiuni normale sa-l desfaca si sa il puna inapoi fara ani de experienta solida. Se desface relativ usor laterala sistemului care te lasa sa faci upgrade ram-ului si unitatilor de stocare insa daca vine vorba sa va doriti sa umblati la placa de baza de exemplu, v-as sfatui sa va ganditi de doua ori. Nu poate fi schimbata cu un alt model pentru ca este special realizata pentru ASUS GR8 II iar componentele sunt montate pe ambele parti ale PCB-ului, deci riscul este cu atat mai mare pentru o persoana nefamiliarizata in special cu sisteme compacte.

Nu ca asta ar fi un lucru rau, toate aceste micsorari si customizari ale aparaturii interne pentru un ASUS ROG GR8 II au fost fara indoiala absolut necesare pentru a compacta cat mai mult un astfel de design foarte capabil de Gaming si nu numai, chiar si de editare video sau alte task-uri mari consumatoare de resurse.Am petrecut cateva zile foarte placute impreuna cu ASUS ROG GR8 II, utilizandu-l ca unic PC in activitatea mea de zi cu zi si pot spune ca in afara cazului in care l-am provocat sa isi tureze la maxim ventilatoarele in cadrul unui stress test simultan atat pe procesor cat si pe placa video nu m-a deranjat auditiv aproape deloc.

In ciuda dimensiunii foarte compacte, sistemul de racire al PC-ului se pastreaza in mare parte silentios desi sincer sa fiu mi-as fi dorit ca evacuarea pentru cooler-ul procesorului sa aiba cateva sloturi in plus desi cred ca aceste cateva sloturi ar fi adaugat cativa decibeli si pe partea de zgomot.

Procesorul ASUS ROG GR8 II este un Intel Core I7 7700 asa cum spuneam mai devreme si este maximul de putere de calcul si de caldura la incarcare maxima pe care sistemul de racire al ASUS GR8 II il poate prelua eficient. A fost ales probabil in varianta non-K, adica cea care care nu suporta OC pentru a mentine design-ul sistemului, solutia de racire cat mai cimpacta si cerintele de consum cat mai mici ( power brick-ul impreuna cu care vine in pachet avand doar 230W putere maxima ) iar in limitele acestui design procesorul nu numai ca se descurca excelent insa suporta cu stoicism chiar si incarcari greu de acceptat chiar si pentru sisteme full size.

ASUS ROG GR8 II suporta sarcini specifice mai degraba unui workstation, de 100% incarcare nu numai a procesorului cat si a placii video pe perioade lungi atat timp cat este plasat intr-un mediu bine aerisit, eu personal realizand unul dintre cele mai grele teste la care poate fi supus cu o combinatie dintre programele Furmark si Prime 95 ceea ce streseaza simultan la maxim atat procesorul cat si placa video.

In acest test de incarcare in care ASUS ROG GR8 II nu se va regasi in peste 99% din scenariile de utilizare normala, sistemul nu numai ca nu s-a blocat din pricina caldurii asa cum ma asteptam ci a reusit sa functioneze timp de peste o ora moment in care am inchis testul si am trecut la testele de performanta.Vis-s-vis de performanta sistemului de racire al acestui sistem ultracompact pot sa spun ca este una foarte buna urmand ca prim parametru silentiozitatea inaintea eficientei absolute, ceea ce pentru utilizatorul final este un lucru foarte bun.

Nu am nici o indoiala ca turbinele solutiei de racire a procesorului aveau in momentul realizarii testului de stress rezerve ample de capacitate de racire si turatie insa odata ce procesorul a inceput sa atinga pragul de 90 de grade celsius, ceea ce repet, nu se intampla in scenariile de utilizare normala, s-au stabilizat dpdv a turatiei.

Desigur ca se faceau destul de mult auzite in acel scenariu insa nu pot spune ca zgomotul emis tinand cont de dimensiunile ASUS ROG GR8 II -ului era unul de nesuportat ceea ce pentru dimensiunile astea adica 4 Kg si 4 Litri spatiu intern cu o asemenea putere de procesare la interior este o performanta cu totul admirabila..In restul situatiilor, chiar si in randare pe termen lung a unui proiect video 4K procesorul nu a depasit 80 de grade Celsius in timp ce in gaming in titluri ce utilizeaza destul de mult procesorul temperatura acestuia a depasit cu putin 70 de grade celsius, din nou rezultate admirabile pentru un astfel de form factor.

Bun, ziceam ca am pus la treaba sistemul ASUS ROG GR8 II si ca s-a comportat foarte ok pentru un sistem atat de compact si as spune, mult mai ok decat un laptop fie si de Gamning din pricina procesorului de Desktop insltalat si cred ca ar trebui sa impartasesc cu voi si cele cateva cifre obtinute prin benchmark-uri si Jocuri ca sa puteti sa va faceti o idee si asupra performantelor jucariei de fata.

Teste —— Pentru sectiunea de teste vezi Video!

ASUS ROG GR8 II este tot ce isi propune sa fie, un adevarat PC deghizat, capabil de aproape orice l-ai pune sa faca. Puterea de procesare a placii video impreuna cu ce a procesorului duc la bun sfarsit atat activitati office, consumul multimedia, gaming-ul cat si editarea foto-video fara nici o problema, aspectul fiind unul foarte placut si aliniat cu vremurile.

Gratie si optiunilor de dotare din punct de vedere al procesoarelor ce pleaca de la un Intel Core I5 6400 si se incheie cu Intel Core I7 7700, al ram-ului de la 8 la 32 Gb de RAM dar ai a altor specirficatii cheie pot spune ca este per total un sistem bine realizat si echilibrat din toate punctele de vedere in ciuda dimensiunilor, si pot spune ca as fi bucuros sa il pot utiliza atat ca sistem secundar cat si ca sistem principal sau ca un sistem dedicat jumatatii mele mai bune, si cred ca isi va gasi rapid un loc in dotarea pasionatilor sau a celor ce prefera acest form factor sau nu dispun de foarte mult spatiu insa isi doresc o performanta cat mai buna din partea unui sistem cat mai mic.

Primeste prin urmare din partea TechView.ro premiul Platinum si Recomandarea Editorului . Cu greu veti gasi un asemenea nivel de performanta intr-o forma atat de compacta cu un design atat de placut.

Categorie Tag

nu sunt comentarii

Adauga un comentariu

Email-ul nu va fi facut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.