Published on 13 iulie 2015 by Soulwise

Noua serie de placi video 300 a AMD sunt foarte asemanatoare cu cele din seria 200, utilizand aceeasi tehnologie maturizata cu ceva timp in urma si care se poate gasi atat in modelele R9 280 sau R9 290. Frecventa de baza a procesorului grafic a fost un pic imbunatatita cu 50-60 Mhz in functie de integrator si de versiune, TDP-ul este aproximativ acelasi , mufele necesare alimentarii sunt la fel daci diferentele pe partea de hardware nu sunt mari in afara de cantitatea de memorie RAM onboard care din 4 GB la R9 290 s-a dublat la 8 GB pentru R9 390.

AMD vede oficial tehnologia utilizata in noua serie de placi video 300 ca fiind una matura ce poate fi inca utilizata cu succes in generatia curenta de placi video si a indicat ca de aceasta data focus-ul pe care l-au avut odata cu aceasta lansare a fost optimizarea procesului de fabricatie dar si a driverelor, primul indiciu al noii directii fiind data la nivelul driverelor de noua functie Frame Rate Targeting Control care tinteste catre limitarea numarului de cadre per secunda produse de proceosrul grafic determinand astfel o scadere a consumului intregului PC.

Multi sunt cei care critica AMD pentru calea aleasa insa le reamintesc ca noua tehnologie HBM ce a fost dezvoltata de ei de curand, tehnologie pe care R9 Fury si R9 Fury X se bazeaza a cerut foarte probabil mult timp si multe resurse pentru a putea fi implementate in produse finite intr-o durata relativ scurta de la anuntarea lor oficiala asa ca din punctul meu de vedere readucerea in discutie si reintroducerea in line-up pentru segmentul mainstrem si low end a unor produse deja existente insa mai bine optimizate nu este un pas pe care ar trebui sa il condamnam avand in vedere ca noua tehnologie HBM a celor de la AMD nu este probabil inca pregatita sa fie implementata in respectivele segmente de piata. In plus, va reamintesc ca cativa alti mari producatori de hardware au acest obicei , amintindu-i aici pe cei de la Intel , deci nimic nou sub soare.

Acestea fiind zise, reamintesc in treacat excelenta solutie de racire STRIX Gaming a celor de la ASUS detaliata in episodul precedent …. unde o sa va rog sa mergeti daca vreti sa aflati mai multe despre caracteristicile sale pentru ca este in esenta identica cu cea de pe ASUS R9 Fury si ma grabesc sa trec peste specificatiile platformei de testare pentru ca ceva mai tarziu sa mergem direct catre rezultatele testelor. Astfel , platforma de testare a fost compusa din:

Procesor Intel I5 4690K la 4.5 GHZ

Cooler Procesor ID-Cooling FI-VC Twin

8 RAM Kingston HyperX Predator la 2400 Mhz

Placa de baza ASUS Maximus 7 Ranger

SSD de 120 GB Kingston 3K pentru sistemul de operare si softurile de testare

SSD de 240 GB PNY pentru librariile de jocuri , respectiv Steam, Origin si Uplay

Sursa de 650 w FSP Aurum CM 80 Plus Gold

Acum, TESTELE

Dupa rularea testelor permiteti-mi sa spun ca personal, mi se pare ca cei 8 GB de RAM implementati pe R9 390 sunt putin redundanti , incarcarea in gaming a ram-ului fiind destul de scazuta indiferent de titlul rulat INSA asta face ca placa video aici prezenta sa fie foarte recomandabila pentru un setup Crossfire acolo unde RAM-ul este factorul decisiv si limitarea cea mai frecventa de care ne lovim intr-un setup multi GPU.

In ceea ce priveste performanta R9 390, pot spune ca este un pas inainte, inspre directia cea buna, modelul depasind pe cel din generatia precedenta , respectiv R9 290 iar prin dublarea cantitatii de memorie de la 4 la 8 GB pare a fi mai bine pregatita inclusiv pentru jocurile mai solicitante care au nevoie de mai mult Video RAM, titluri ce vor aparea fara indoiala in lunile care urmeaza.

Categorie Tag

2 comentarii

  • Cristi acum 8 ani

    Faceti va rog un review la r9 380 sa vedem cum functioneaza in jocuri

    Raspunde
    • Soulwise acum 8 ani

      Cristi, vom incerca sa facem cat mai curand rost de un R9 380. Si noi suntem curiosi de performantele sale. Multumim pentru feedback. – Soulwise

      Raspunde

Adauga un comentariu

Email-ul nu va fi facut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.