Published on 11 iulie 2015 by Soulwise

Sistemul de racire ASUS Strix Gaming este semi-pasiv compus din doua componente.

1. Radiatorul foarte dens, destul de gros si cu heatpipe-uri de 10 milimetri destinate transportului rapid al caldurii dinspre procesorul grafic inspre restul radiatorului

2. A doua componenta foarte importanta a sistemului de racire este reprezentata de vele trei ventilatoare de mari dimensiuni cu o geometrie foarte agresiva a palelor care nu pornesc pana in momentul in care placa video nu atinge pragul de temperatura de 67 de grade.

Odata activate , ventilatoarele princ incetul cu incetul viteza incercand sa ajunga la o temperatura cat mai joasa insa fara a deveni foarte galagioase motiv pentru care in scenariul nostru de stress test desfasurat cu ajutorul utilitarului Furmark temperatura nu a trecut dincolo de 72 de grade la o incarcare de 100% fara ca sistemul de racire sa devina zgomotos nici chiar pe platforma noastra de testare open air.

Bun, acum ca am lamurit cum stam cu racirea, haideti sa vedem care sunt si cateva dintre specificatiile noului varf de gama in ceea ce priveste placile video racite pe aer ale AMD.

-Denumirea oficiala a cipului grafic este Fiji Pro cu o frecventa de 1000 Mhz

-Numarul de Stream Processors este de 3584

-Numarul de unitati GCN este de 56 spre deosebire de Fury X care are cu 8 in plus

-Numarul de unitati de texturare este de 224 , cu 32 mai putine decat Fury X

-Memoria onboard este de 4 GB si beneficiaza de arhitectura HBM

-Interfata de memorie este de 4096 biti , o reusita importanta a AMD care dupa cum stiti au bunul obicei sa inoveze foarte mult in domeniul placilor grafice

-Latime de banda de 512 GB per secunda

-Consum maxim conform specificatiilor AMD : 275 w

-Un numar de doi conectori pci express pe 8 Pini necesari pentru alimentare cel putin la versiunea prezenta aici.

Driver-ul este din nou un pas foarte important, iar daca achizitionati o astfel de placa de baza va rog sa nu uitati sa descarcati si sa instalati ultimele drivere de pe site-ul AMD pentru ca incepand de la versiunea 15.7 care este veche de o zi in momentul fimarii acestui clip contine cateva functii foarte benefice destinate sa imbunatateasca multe dintre aspectele gaming-ului pe PC mai ales incepend cu Windows 10 din cate se aude pe internet. Haideti sa enumeram trei dintre cele mai importante functii ale noilor drivere:

  • Framerate Target Control – care permite reglarea fina a parametrilor placii video pentru o performanta mai stabila si mai consistemta in jocuri limitand daca doriti si numarul maxim de cadre per secunda in timp ce va jucati pentru a permite un consum mai mic , temperaturi mai scazute si turatii mai joase ale sistemului de racire pentru reducerea zgomotului.
  • Virtual Super Resolution – ce imbunatateste calitatea video in timpul jocurilor randand practic frame-urile la o rezolutie mai mare decat este capabil monitorul pe care este afisata imaginea pentru ca imediat dupa aceea sa recurga la down-scaling pentru a afisa in acest fel o imagine mai clara decat daca cadrele ar fi fost randate la rezolutia nativa a monitorului. Functia este suportata incepand de la versiuea de driver 15,7 pentru toate placile video AMD R7 270 si peste ascestea precum si pentru APU-urile sau procesoarele cu cip grafic integrat AMD incepand de la 7400K si peste
  • A treia si ultima functie pe care doresc sa o evidentiez este AMD Free Sync care nu este o functie noua si probabil stiti pana acum destul de multe despre ea dar care isi continua bine mersi existenta. Speram sa avem pe mana in curand si un monitor care suporta oficial FreeSync ca sa va putem povesti mai pe larg cate ceva despre aceasta functie.

Bun, am acoperit conditiile de testare, sistemul de racire si driver-ul precum si cateva functii interesante ale acestuia asa ca .. haideti sa trecem la teste.

Teste ———- AICI ( click dreapta si „Open Link in a new Tab”, veti ajunge astfel direct la sectiunea de teste din clip )

Rezultatele cred ca sunt clare pentru toata lumea. AMD R9 Fury are onboard o tehnologie foate noua, cu un driver la momentul incheierii filmarii acestui episod foarte, foarte tanar. In ciuda acestor piedici demonstreaza atat la 1080p cat si la 2560 x 1440 pixeli ca poate tine capul sus in fata concurentei si ca poate duce la bun sfarsit orice task in ciuda faptului ca pentru maturizarea si rafinarea platformei si a driverelor mai sunt necesare inca una sau doua luni iar daca ar fi sa ma intrebati pe mine, daca as avea banutii necesari, cu siguranta AMD R9 Fury in varianta de racire ASUS Strix Gaming ar fi una dintre variantele de placi video AMD pe care as fi onorat si mandru sa o adaug unuia dintre PC-urile mele.

Nu este castigatoarea cursei procentelor in batalia pentru coroana celei mai cele placi video a momentului dar nici nu este deloc o placa la care poti stramba din nas si ma astept ca in viitorul apropiat platforma sa devina chiar mai buna decat atat. Vreau sa le urez din inima mea de gamer mult succes celor de la AMD, le doresc sa lupte in continuare lupta cea dreapta si le multumesc pentru tehnologia HBM incorporata pentru ca aceasta reprezinta urmatorul pas in dezvoltarea placilor video.

Categorie Tag

nu sunt comentarii

Adauga un comentariu

Email-ul nu va fi facut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.