Published on 1 mai 2015 by Soulwise

Laptopurile 2 in 1 produse de ASUS au evoluat foarte mult fata de acum cativa ani atunci cand sistemul de operare preferat era Android iar incercarile de a produce un ultraportabil ce merita cu adevarat denumirea de Transformer se aflau abea la inceput. De cativa ani incoace, focusul producatorului s-a mutat catre procesoare Intel si sistemul de operare Windows ceea ce a dat nastere unor notebook-uri Transformer cu adevarat folositoare, usor de transportat si care prin insasi conceptul ce sta in spatele lor au inceput incet dar sigur sa inlocuiasca cu succes Combo-ul de Laptop si Tableta pe care multi dintre noi il utilizam.

Conceptul a avansat semnificativ in ultimele luni odata cu lansarea ASUS Transformer Book T300 Chi, un 2 in 1 care in opinia noastra, a celor de la TechView.ro este unul dintre primele astfel de dispozitive care atat prin forma cat si prin puterea de procesare reuseste sa combine cu succes portabilitatea unei tablete cu puterea si capacitatile multimedia ale unui laptop, totul intr-un pachet compact, subtire si care da dovada de un design foarte bine gandit.

Pentru a intelege mai precis despre ce este vorba, cred ca ar fi cel mai bine sa intram putin in detaliu, in specificatii pentru a intelege cu ce ne confrumtam atunci cand vorbim despre vardul de gama a transformerilor 2 in 1 produsi de ASUS.

Astfel, asa cum spuneam mai devreme avem inghesuite in ceea ce este esential singura jumatate cu adevarat inteligenta a T300 Chi, adica partea superioara, cea a tabletei cateva componente importante dintre care amintim:

-Procesor Intel Core M 5Y71 Dual Core la 1.2 GHZ cu 4 Thread-uri de executie, 4 mega cache caruia in testele noastre de stress i-a placut mai degraba frecventa de lucru de 1.4-1.5 Ghz

-Cip Grafic Intel HD 5300 care a reusit sa ne surprinda placut la capitolul Gaming … dar despre asta mai tarziu …

-RAM 4 Gb pe versiunea testata de noi desi exista si modele cu 8 GB

-Display de 12.5 inchi la o rezolutie de 2560 x 1440 Pixeli cu ecran IPS Multi Touch

-Capacitate de stocare 128 GB

-Card wireless Intel Dual Band Wireless N 7265 cu Bluetooth 4.0 onboard

-Camera de 2 megapixeli ceu filmeaza la 720 p

-Totul intr-o greutate totala de doar 1.43 Kg cu tot cu tastatura

In aceasta configuratie Asus Transformer Book T300 Chi s-a descurcat admirabil cam cu orice task l-am pus sa indeplineasca. Chiar daca era vorba despre editarea catorva imagini in Gimp sau Lightroom, fie ca l-am utilizat la vizionarea de filme MKV sau chiar streaming 4K al unor clipuri de pe youtube ce m-au ajutat sa apreciez cu adevarat calitatea si numarul ridicat de pixeli ai display-ului sau.

Nici chiar Gaming-ul usor al unor titluri mai vechi cum ar fi Torchlight sau Torchlight 2 nu i-au dat foart mult de furca micului laptop acesta mentinandu-se admirabil si ruland perfect pe toata perioada utilizarii fara sa se incalzeasca si fara ca sistemul de racire sa devina foarte zgomotos si asta pentru ca… este complet pasiv.

Da, se pare ca in sfarsit s-au inventat procesoarele suficient de puternice incat sa ruleze fara probleme in aproape toate scenariile de utilizare fara sa aiba nevoie de ventilatoare sau sisteme de racire complicate iar T 300 Chi contine un astfel de procesor.

Mai mult decat atat, confguratia speciala 2 in 1 al ASUS T300 Chi mi-a permis sa trec de cateva ori rapid intre vizualizarea unor clipuri video, redactarea unor materiale scrise si raspunderea la cateva mail-uri pentru ca imediat dupa aceea sa inchei ziua luand doar portiunea de tableta a T300 Chi pe canapea pentru a termina cu serialele serii. Dar destul cu vorbaria, haideti sa vedem exact care sunt cifrele obtinute de micul 2 in 1 in testele noastre de performanta si stress.

——– Rezultate teste

Asa cum ati vazut, cifrele sunt cu adevarat respectabile pentru orice laptop de dimensiunea asta atat in ceea ce priveste performanta bruta cat si cea 3D sau chiar cea a solutiei de racire care, desi pasiva nu a lasat ca procesorul sa treaca de pragul de 62 de grade indiferent de scenariile de stress la care acesta a fost supus … ceea ce este de admirat pentru ca, asa cum spuneam toate componentele vitale sunt gazduite practic in spatele ecranului, in portiunea de tableta a combo-ului.

Un alt avantaj al T300 Chi fata de alte design-uri asemanatoare este acela ca tastatura este atasata magnetic de tableta iar conexiunea este wireless intre cele doua, pr bluetooth, ceea ce permite comunicarea la distanta intre cele doua, spre deosebire de modele anterioare ce necesitau o conexiune fizica dintre tableta si tastatura pentru ca cea din urma sa functioneze.

Desigur, nu totul este roz in ceea ce priveste T300 Chi, cele 8 ore de viata ale bateriei mentionata in specificatii sunt destul de greu de atins in viata reala, noi reusind sa scoatem din el doar 6 ore de utilizare continua intr-un scenariu de uz mixt la jumatate din luminozitatea ecranului iar porturile de date si semnal video , toate in versiunea mini , de la USB 3.0 la HDMI au pus probleme de comaptibilitate cu perifericele sau monitorul nostru, pentru utilizarea acestora la adevarata valoare fiind necesare cateva adaptoare.

Acestea fiind zise citeva zeci de lei platiti pentru cateva adaptoare si doua ore in minus fata de specificatiile producatorului pentru a ne bucura de un display atat de frumos colorat si de clar nu au insemnat pentru noi piedici reale mai ales pentru ca ASUS Transformer Book T300 Chi nu este un all in one ieftin si oricine si-ar putea permite aceasta achizitie nu se va uita cu siguranta la aceste mici costuri suplimentare necesare.

Pe scurt, ne-a placut ASUS Transformer Book T 300 Chi, si il consideram ca primul all in one capabil sa inlocuiasca cu adevarat si cu succes atat laptopurile cat si ultrabook-urile. Le uram succes celor de la ASUS in cercetarea si implementarea unor solutii mai puternice si mai ieftine in acest domeniu pentru ca, in opinia noastra aceste dispozitive reprezinta viitorul sistemelor mobile.

Categorie Tag

nu sunt comentarii

Adauga un comentariu

Email-ul nu va fi facut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.