Published on 19 aprilie 2015 by Soulwise

A doua din seria de review-uri dedicate placilor de baza Micro ITX este BIOSTAR NM70I-1037U, ce ne propune un procesor mai slab ( adica dual core ) decat cel prezent pe placa de baza ASRock Q1900TM-ITX si al sau quad core revizuita in precedentul video …. dar care pare a avea parte de un cip video mai potent si de aceea mai potrivit pentru gaming.

Placa de baza Biostar NM70I-1037U integreaza un procesor Intel Celeron dual core la 1.8 GHZ, suport pentru RAM DDR 3 Dual Channel la 1333 sau chiar 1600 MHZ, un slot pci express 2.0 la viteza X8, tocmai potrivit pentru o placa video discreta care sa poata ridica puterea de procesare video a sistemului in caz ca vreti sa il transformati intr-un sistem multimedia si ceea ce in general este pentur mine cel mai mare mister al acestor tipuri de placi de baza adica cipul grafic intitulat generic Intel HD Video cu suport Direct X 11.

Dotarile sunt completate de 4 porturi S-ata, 4 porturi USB 2.0 si o solutie gigabit lan de la Realtek , foarte comuna dar dealtfel foarte bine suportata de multitudinea de distributii linux ce permit constructia unui server personal fie ca vorbim despre unul de fisiere, de mail sau chiar multimedia.

Si, iata cum mi-am dat de gol, nu fara intentie planurile de viitor in ceea ce priveste aceasta placa de baza. Ne-a fost trimisa de catre reprezentantii Biostar pentru a realiza cu ajutorul ei si a altor cateva piese un server de fisiere personal, alegerea in ceea ce priveste softul ramanand la latitudinea noastra, a celor de la TechView.ro.

Vom demara deci in curand o scurta serie ce va acoperi motivele pentru care am ales hardware-ul ce va compune serverul nostru, in al doilea vom acoperi modalitatea de asamblare a serverului si in al treilea vom vedea cum facem sa instalam si sa setam sloftul astfel incat sa avem un server functional, propriul nostru Cloud departe de ochii nepoftitilor, asa ca, daca sunteti curiosi, stati pe aproape.

In fine, am spus ce avem de gand in viitor, acum hai sa trecem la performantele acestei placi de baza care ne-au surprins placut fiind capabila de o periformanta mai buna in jocuri decat precedenta placa de tipul asta. Acum cele cateva teste si imediat revenim cu cateva concluzii.

Credem despre Biostar NM70I-1037U ca este o placa cu o performanta foarte buna, extrem de ieftina pentru ceea ce ofera. Bios-ul in ciuda aparentei simplitati acopera toate setarile necesare unui sistem de aceasta dimensiune si se constituie asa cum spuneam si mai devreme inttr-o baza solida pentru un HTPC dedicat unui copil, unei persoane care nu are nevoie de foarta multa putere de procesare ci doar doreste sa faca web surfing, sa ruleze cateva joculete online si ocazional titluri putin solicitante si ceva mai vechi asa cum este de exemplu Torchlignt 2 ce a rulat foarte bine pe aceasta placa de baza chiar si fara o placa video dedicata.

Poate o sa va intrebati de ce insistam aici, pe TechView.ro asupra acestui format de placi de baza si mai ales asupra unor componente cu performante aparent atat de scazute. Pai, poate pentru ca in experienta mea cel putin, care se intinde pe cativa ani ani bunicei deja, foarte multi cumpara sisteme mari, ce consuma mult chiar si stand degeaba pentru cunoscuti, rude sau scenarii de uz office ce nu reusesc sa utilizeze niciodata resursele intregului sistem. Astfel cheltuiala initiala este mare, consumul este mare, sau chiar costurile de mententanta sunt mari, totul din cauza faptului ca informatiile despre acest gen de produse lipsesc cateodata cu desavarsire.

Noi incercam prin aceasta serie de clipuri sa incercam sa indreptam aceasta greseala si sa aducem la lumina cat mai multe scenarii de utilizare a acestor placi de baza ieftine, ce ocupa foarte putin spatiu si au in general un consum foarte scazut… consumul tipic al unui astfel de sistem nedepasind de multe ori 50 de wati in scenarii de incarcare maxime in timp ce un PC normal poate consuma doar stand degeaba usor peste 100 de wati.

Categorie Tag

nu sunt comentarii

Adauga un comentariu

Email-ul nu va fi facut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.