Published on 18 martie 2015 by Soulwise

Thermaltake Frio Silent 14 este un cooler cu un design „single RAD” , subtire si destul de inalt gandit sa incapa chiar si peste socket-urile de procesor ale placilor de baza mai inghesuite fara a deranja regiunea sloturilor de RAM, un inconvenient din pacate des intalnit.

Initial am pornit la drum in testarea acestui cooler atasandu-l la placa de baza Biostar Gaming Z97X al carui review il puteti gasi chiar pe acest canal de Youtube ( am sa pun link-ul catre el in descrierea acestui video clip) insa din nefericire sistemul de prindere al cooler-ului a provocat un scurt atingand terminalele componentelor atasate in jurul socket-ului de procesor.

Acum, nu as vrea sa credeti ca intamplarea a fost din vina cooler-ului al carui sistem de prindere este foarte bine conceput ci a avut mai degraba ca si cauza sa-i zicem neglijenta producatorului placii de baza de a taia cat mai scurt terminalele componentelor , ceea ce a dus intr-un final la provocarea scurt circuitului care nu m-a lasat sa testez cooler-ul pe respectiva placa de baza. Nu, placa nu a avut de suferit fiind bine echipata impotriva unei astfel de intamplari ci doar a afisat o eroare, necontinuand secventa de boot.

Acum, dezamagit fiind de aceasta intamplare si dupa ce m-am chinuit cam doua ore sa descopar cauza am fost pus in fata unei alegeri dificile, aceea de a anula testul in asteptarea unei alte placi de baza potrivite insa mi-am amintit ca printre placile de baza primite in curand de catre TechView.ro se afla si un model low-end tot de la Biostar, model H81MGP2 destinat mai degraba PC-urilor office sau multimedia.

Cum nu aveam foarte mult de ales in acel moment si nici foarte mult de pierdut, am pus procesorul nostru de teste, un Core I5 4690K pe placa, am atasat cooler-ul Thermaltake Frio Silent 14, RAM-ul Hyper X Fury si am conectat totul la sursa FSP Aurum CM de 650 W , bootand pentru prima oara placa de baza.

Din acest punct este suficient sa zicem ca jucaria asta de placa de baza s-a comportat admirabil , chiar neasteptat pentru o placa de baza pe Chipset H81 si, cu un pic de indemanare si lucru pe la voltaje si racire a dus admirabil, din nou pentru clasa de placi de baza din care face parte proceosrul de teste inspre frecventa maxima de 4.4 Ghz de la standard-ul de 3.5. Va spun, am ramas pur si simplu uimit.

Bineinteles am fost nevoit sa suplimentez racirea placii de baza cu un ventilator puternic de la ID Cooling al carui model este afisat acum pe ecranul vostru , (Model HA1425L12F-Z ) si care sufla peste aproape toata suprafata placii de baza dar asta mi-a permis continuarea testelor astfel incat iata rezultatele :

——– vezi video ———

Acum concluziile micii noastre aventuri:

1. Ori de cate ori atasati componente noi sistemului si acestea nu functioneaza din prima, cercetati cu rabdare cauzele iar in cele din urma veti gasi inevitabil o solutie
2. Spre surprinderea mea, placile de baza low end pot fi platforme bune pentru a-ti face mana cum se spune in ale overclocking-ului asa ca folositi-le daca aveti aceasta pasiune dar nu foarte multi bani
3. Thermaltake Frio Silent 14 are performante deosebit de bune avand in vedere grosimea radiatorului iar ventilatorul inclus in pachet de catre producator este foarte silentios avand in vedere performantele, generand in acelasi timp o presiune foarte mare pentru un ventilator de dimensiunea sa. Fara indoiala , design-ul acestor ventilatoare si curentul de aer puternic generat de ele sunt punctul forte al acestei noi linii de coolere Thermaltake.

Astfel incat, daca aveti o placa de baza inghesuita cu sloturile de RAM foarte apropiate de socket-ul procesorului sau RAM cu radiatoare inalte ce interfereaza cu radiatorul cooler-ului, una dintre cele mai bune solutii pe care le-am vazut in ultima perioada este chiar achizitionarea si montarea unui Cooler Thermaltake Frio Silent 14. Pare ca in sfarsit , cu noua linie de coolere Frio, Thermaltake este pregatit sa isi reia locul printre producatorii de top de solutii de racire. Daca acest lucru este adevarat, vom vedea si intr-unul din episoadele urmatoare atunci cand vom testa performantele fratelui mai mare a cooler-ului de astazi , adica Thermaltake Frio Extreme Silent 14 care isi asteapta randul sa fie testat aici pe TechView.ro.

Categorie Tag

nu sunt comentarii

Adauga un comentariu

Email-ul nu va fi facut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.