Published on 30 ianuarie 2024 by Soulwise

Stiu ca multi dintre voi sunteti in cautarea unui laptop bun dar nu stiti ce anume sa alegeti iar selectia disponobila devine din ce in ce mai aglomerrata, facand alegerea din ce in ce mai grea.

Pentru a va salva de la recomandari daunatoare din partea a diversi specialisti, cu ghilimelele de rigoare sau mai rau, de la recomandarile angajatilor din magazinele fizice care de multe ori iau bonusuri daca vand anumite modele, de multe ori in defavoarea clientului m-am gandit sa ma folosesc de experienta stransa in anii de experienta in domeniu pentru a va da cateva idei sper eu cat mai folositoare.

Cum alegem specificatiile unui laptop cat mai bun, potrivit scopului nostru, presupunand ca nu avem nici un pic de experienta in domeniu?

Procesorul: Frecventa cat mai ridicata si cat mai multe nuclee indiferent de producator fie el Intel fie AMD. Cautati caracterele ce identifica procesorul ( de exemplu, sa zicem Intel Core I5 1335U ) si vedeti pe Google cate nuclee si fire de executie are si care este frecventa maxima la care poate ajunge. Scrieti intr-un document care sunt aceste caracteristici si cautati apoi caracteristicile respective la alt model de laptop din aceeasi gama de pret care v-a atras atentia. Faceti aceasta comparatie intre toate modelele ce intra in bugetul vostru si alegeti-l pe cel mai puternic, cu cele mai multe nuclee, cele mai multe fire de executie sau “threads: in engleza si frecventa maxima cea mai inalta.

Nu cadeti in capcana denumirilor simple cum este de exemplu Core I7 versus Core I5.

Pentru cei care nu se pricep, pot cadea foarte usor in capcana.

Este usor sa te pacalesti cu un I7 mai vechi cu doua nuclee in defavoarea unui I5 mai nou cu sa zicem 10 nuclee sau chiar a unui I3 de ultima generatie cu 4 nuclee, mai performant.

De asemenea, nu uitati si de AMD, de multe ori in sectorul de laptop-uri de gaming pentru buget, procesoarele AMD ofera o performanta grafica mai buna decat cele Intel in momentul de fata.

Ecranul trebuie sa aiba o rezolutie minima Full HD sau 1920 x 1080 pixeli si scaling-ul sa fie la 125 % ca sa vedeti bine ce se petrece pe ecran. De asemenea, daca putei gasi in bugetul vostru un ecran IPS ce beneficiaza in general de culori mai vii decat alte tehnologii atunci, cu atat mai bine.

Tastatura sa aiba taste cat mai mari cu o cursa satisfacatoare pentru un feedback tactil bun iar iluminarea tastelor nu poate fi decat un plus.

Porturile, as recomanda un minim de 2 porturi USB si unul HDMI pentru ca sa puteti sa va conectati un monitor extern si accesoriile necesare.

Daca unul dintre porturi este USB-C, cu atat mai bine, inseamna ca puteti atasa un dongle cu un cititor de carduri si conexiune de retea pe fir pentru ca in general laptop-urilor de acest tip le lipseste portul de retea pe fir.

Placa de retea wireless, cat mai noua posibil.

Daca vedeti in specificatii 802.11 AC sau Wi-Fi 6, cu atat mai bine.

Aici placile de retea de la Intel sau Realtek sunt de obicei cele cu o compatibilitate mai buna decat restul producatorilor. De multe ori, acestea sunt si cel mai repede recunoscute la instalarea de Windows ceea ce va salveaza de nevoia de a cauta drivere dupa instalarea de windows pe un alt PC care, de multe ori nu exista in locatie) .

Memoria RAM, cat mai rapida si cat mai multa , pe masura bugetului.

As recomanda la momentul lansarii acestui material un minim de 16 GB , DDR4 sau DDR5 cu optiunea de upgrade pe viitor ( adica macar un slot liber ) pentru ca asta este unul dintre cele mai frecvente si eficiente upgrade-uri cand laptop-ul incepe sa se simta mai greoi. Feriti-va de modele cu 4 sau 8 GB, desi 8 GB este inca o capacitate de memorie RAM care =inca este integrata pe scara larga chiar si in 2024. Veti vrea sa instalati un office, programe pentru scoala, poate si un joc – doua iar cei 8 GB initiali vor deveni rapid insuficienti.

Stocarea. La fel ca si in cazul RAM-ului cat mai mare permite bugetul si cat mai rapid posibil.

Din pacate ssd-urile cu care laptop-urile vin din fabrica nu sunt de cele mai multe ori tocmai grozave sau cele mai performante. Aici as face primul upgrade in ciclul de viata al laptop-ului.

Un 500 de GB ar fi cam minimul si 1 TB o cifra ok daca laptop-ul va fi singurul PC pe care il vei folosi in urmatorii ani si va avea nevoie sa stocheze toate datele tale.

Ultimul dar nu cel de pe urma, dimensiunea si greutatea alimentatorului.

Degeaba ai un laptop usor si portabil daca alimentatorul cantareste cat laptop-ul sau este incomod de carat, cum este cazul unor laptop-uri de 14 inch, de gaming.

Da, exista si sunt chiar foarte performante dar alimentatorul prin dimensiune si greutate cam scade mult din avantaje.

In experienta mea am ajuns la concluzia ca un laptop optim trebuie sa aiba un bun raport intre dimensiuni, greutate si puterea de calcul.

Am avut laptop-uri de la 6 inch pana la 17 inch, si cel mai bun raport intre dimensiuni, performanta si greutate o ofera clasa de laptop-uri de 14 inch care este in crestere in momentul de fata.

Nu este nici prea mic ca unul de 12,5 sa zicem sau chiar 13 si nici o balena greu de carat ca unul de 15,6 sau 17 inchi în timp ce ofera suficienta putere de calcul pentru majoritatea situatiilor la o greutate mai mult decat acceptabila de cele mai multe ori.

Daca ar fi sa va dau un exemplu concret, avem acest laptop, Acer Aspire 5 de 14 inch pe care il folosesc de destul de mult timp si care integreaza as zice perfect principiile pe care vi le-am spus mai devreme.

Procesorul este cel pe care vi l-am dat ca exemplu mai devreme, un Intel Core I5 1335U cu 10 nuclee si o frecventa maxima de 4,6 ghz, ecranul are o rezolutie de 1920 x 1200 pixeli, tastatura este spatioasa si iluminata, are 3 porturi Usb dintre care unul USB C, un port HDMI si unul audio pentru casti.

Cantitatea de memorie RAM este de 16 GB, Ssd-ul are 512 GB, suficienti pentru uzul meu pentru moment iar alimentatorul este foarte mic, usor, gata a fi luat in rucsac fara nici o problema. Am calatorit destul de mult avand acest laptop cu mine sau unul foarte asemanator si pot spune ca pentru scenariile mele de utilizare, acest nivel de echipare, dimensiune si performanta oferita sunt optime.

Tineti cont de faptul ca nu am nevoie de un laptop de gaming mare si greu pentru ca personal prioritizez portabilitatea si nu am nevoie de performante de gaming sau de editare video intr-un laptop deoarece am un desktop mai mult decat potrivit pentru acest caz iar anii in care am carat dupa mine laptop-uri de la 6 la 17 inch m-au facut sa ma opresc pentru moment la un model de 14 inch., mai mult decat portabil si suficient pentru nevoile mele.

Ar mai fi destul de multe de spus insa ma opresc acum aici pentru prima parte a acestui material. Sunt recomandari ce se aplica in general oricarui model de laptop pentru uz general Office si Multimedia. Vom lasa laptop-urile de gaming deoparte pentru moment pentru ca acelea au nevoie de propriul episod.

A doua parte a acestui material il vom construi sper impreuna, pe baza feedback-ului celor care au urmarit acest prim material.

Vreau sa stiu in sectiunea de comentarii a acestui episod care sunt nelamuririle voastre, cum v-ati alege voi un laptop, cum vi l-ati ales, care sunt nemultumirile voastre fata de alegerea facuta pentru vedea impreuna care sunt problemele intalnite de voi in alegerea unui laptop si a-i ajuta astfel si pe alti membri ai comunitatii noastre sa faca alegerea potrivita atunci cand va veni timpul.

Nu uitati sa va abonati pentru a ne ajuta sa devenim o comunitate cat mai puternica iar eu va spun pana data viitoare, ca de obicei, toate cele bune.

 

Categorie Tag

nu sunt comentarii

Adauga un comentariu

Email-ul nu va fi facut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.