Published on 9 februarie 2018 by Soulwise

Sursa de astazi , de format SFX pe care vreau sa v-o prezint ca un bun candidat pentru alimentarea unui sistem mic dar puternic, apartine de producatorul FSP si este numita Dagger ( sau pumnal in engleza ), fiind produsa cel putin momentan in doua nivele de putere, respectiv 500 si 600 de wati, ultima, FSP Dagger 600 W fiind si versiunea din clipul de astazi.

Cui ii este adresata aceasta sursa ? Oricui isi doreste un PC mic dar puternic, oricui vrea sa reduca amprenta sistemului si se gandeste sa isi construiasca un PC cat mai compact.

De obicei aici se incepe cu o placa de baza mica de format ITX sau Mini ATX si o carcasa cat mai compacta care, de multe ori necesita o sursa speciala de format SFX.

Capacitatile sursei FSP Dagger sunt in mod evident, excelente chiar de la o prima vedere luand fin considerare ca este foarte robusta si nu in ultimul rand complet modulara, reducand la minim dezordinea din intertiorul carcasei de PC, aspect cu atat mai vital cu cat carcasa sistemului este mai mica.

Vedem intai la FSP Dagger o finisare fara cusur, un pachet complet si foarte frumos prezentat, produsul fiind foarte bine protejat in timpul transportului.

Avem de-a face cu o intreaga suita de cabluri plate, modulare, suruburile de prindere pe carcasa sau pe placa adaptoare si o placa de metal care adapteaza la nevoie aceasta sursa la formate mai mari de PC-uri sau carcase mici insa care suporta formatul de sursa ATX desi, nu recomand adaptarea acestei surse pentru un PC full-size ca sa zic asa datorita lungimii reduse ale cablurilor modulare ale sursei aceasta fiind in cele din urma facuta sa serveaasca sisteme de mici dimensiuni.

Eu am fost nevoit sa o gazduiesc in sistem sau mai bine zis in mijlocul carcasei in timpul perioadei de testare, legata fiind direct la componente, fara a avea posibilitatea unui wire management in carcasa ATX Fractal Design Define R5 in care este gazduit sistemul meu cal putin momentan.

Un pic intrigat de calitatea pachetului si a prezentarii (desi intre noi fie vorba stiu de mult ca FSP este un producator de surse demn de incredere) am luat decizia de a deschide cutiuta sursei FSP Dagger, sa vad si eu cu ochii mei cum au putut inghesui intr-o cutie atat de mica toate componentele necesare unui rating de eficienta Gold la puterea maxima de 600 de wati.

Pai, e relativ simplu, sa zicem. Componentele in primul rand sunt de cea mai buna calitate, o conditie absolut necesara mentinerii stabilitatii si a performantei in conditii de utilizare intensa inre-un format atat de compact.

Condensatorii utilizati sunt in totalitate japonezi capabili sa reziste pana la o temperatura de 105 grade.

Principalul condensator al sursei este special protejat impotriva accidentelor iar componentele critice din jurul sau dar si mai departe de acesta sunt integrate intr-un asamblu de racire impreuna cu radiatoare de aluminiu deasupra carora sufla de la doar cativa milimetri departare un ventilator de 80 controlat si alimentat chiar de catre sursa.

Un alt factor important este calitatea PCB-ului si cat de bine este gandit si asigurat traseulcurentului electric in sursa, si, asa cum probabil puteti vedea calitatea lipiturilor, calitatea stratului de fibra de sticla pe care sunt asezate componentele si traseele, ordinea deplina in care sunt aranjate si design-ul curat si aerisit al sistemului este un semn care confirma inca o data calitatea produsului.

Despre test…. nu pot spune decat ca a fost unul cat se poate de empiric, destinat sa vada daca ventilatorul sursei se face auzit intr-un mod deranjant sau daca sursa in sine se incalzeste semnificativ la un grad mai mare de incarcare asa ca am pus-o pentru 3 sau 4 zile sau alimenteze sistemul meu de editare care, in mod curent se bazeaza pe platforma AMD Threadripper si pe procesorul 1950x cu un TDP de 180 W combinat cu alte componente pe care le voi expune in detaliu in descrierea acestui episod ca sa va puteti da seama de consum.

Personal, estimez consumul acestui sistem la un maxim de 450 – 500 w in mod real la incarcare maxima ( poate chiar putin peste ) si pot spune ca am rulat utilizand pentru cateva zile sursa FSP Dagger multiple sesiuni de editare, randare si gaming in conditii serioase de incarcare a sistemului pe durate medii care au ajuns la 4-5 ore in cazul unor proiecte mai incarcate.

Desi in aceste conditii serioase de stress pentru micul FSP Dagger, uneori ventilatorul a inceput sa mearga un pic mai turat, mentinandu-se in limite totusi foarte rezonabile, nu pot spune ca am observat temperaturi mari in functionarea sursei sau alte probleme legate de stabilitate, zgomote, tiuituri sau alte neplaceri , ceea ce chiar si pe mine ma surprinde avand in vedere dimensiunile liliputane ale jucariei si faptul ca foarte probabil am impins-o catre limita sa superioara, asa ca, pentru un sistem de performante normale sa zicem nici nu se pune problema sa nu fie sursa potrivita daca va doriti o configuratie mai compacta.

Ar mai fi de spus multe despre sursa FSP Dagger daca ar fi sa o analizam in amanunt insa cum acest episod se vrea a fi unul relativ scurt, destinat doar prezentarii a ceea ce eu cred a fi o solutie buna de sursa de format SFX am sa ma opresc aici indemnandu-va daca vreti sa aflati mai multe specificatii sa urmariti linkul din descriere (vezi Youtube) care va duce pe pagina produsului de pe site-ul producatorului.

Pentru ca acesta nu este un review complet ci doar o prezentare, nu putem oferi sursei FSP Dagger alt premiu decat recomandarea noastra pentru ca sunt de parere ca este cu adevarat o propunere foarte valida in spatiul PC-urilor SFF sau Small Form Factor, unde mai pui ca in general la data publicarii acestui material este in medie cu 90-100 de lei mai ieftina fata de surse de acelasi format si putere dar care apartin unor branduri prezente de mai mult timp pe piata noastra.

 

Categorie Tag

nu sunt comentarii

Adauga un comentariu

Email-ul nu va fi facut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.