Published on 14 aprilie 2024 by Soulwise

Un laptop dedicat creatorilor de continut este un laptop conceput în primul rând pentru editare, randare indiferent de aplicația preferata în condiții inalte de fidelitate vizuala și stabilitate pe perioade lungi în care principalele componente sunt supuse unor incarcari grele, de multe ori aproape de 100% din capacitatea acestora.

Asta se întâmpla pentru ca utilizarea smartphone-urilor și a serviciilor de streaming video genereaza o cerere tot mai mare de conținut ce este din ce în ce mai puternică și de ce sa nu recunoaștem, tot mai mulți oameni se dedică creării de conținut la nivel personal sau profesional.

Atunci când se confruntă cu cerințele sarcinilor de creare de conținut de înaltă calitate, un laptop obișnuit dedicat mai degrabă mediului office și multimedia pur și simplu nu se potrivește de multe ori cu aceste scenarii de utilizare, de aceea, de câțiva ani încoace a fost introdusă categoria de laptop-uri pentru creatori ce promit o eficiență mai bună în acest spațiu.

Ce este un laptop dedicat creatorilor de continut?

Dacă sunteți la început, creați conținut pentru platformele de socializare și nu aveți sa zicem un laptop sau PC mai puternic, atunci veți avea nevoie cu siguranță la un moment dat de cel puțin un laptop care să aibă puterea să se descurce cât mai repede cu cerintele acestui mediu de activitate, cum ar fi editarea video/audio, randarea 3D, designul grafic, sau de ce nu dezvoltarea de jocuri și aplicatii.

Aceste laptopuri de creație nu numai că posedă performanțe mai puternice decât laptop-urile din categoria de larg consum, dar includ și diverse funcții care de multe ori imbunatatesc eficiența fluxului de lucru, performanta și stabilitatea fiind de multe ori principalul focus al unui laptop dedicat creatorilor.

 

Recomandări generale, RAM, SSD

Performanța necesara vine în principal de la procesor și placa video împreuna cu o cantitate de ram respectabila și cel puțin un SSD ultra-rapid, așa că atunci când alegeți ce laptop să cumpărați, este sugerat să alegeți un model cu procesor cat mai puternic, ideal din seria Intel Core i7-I9, gama mobila sau AMD Ryzen 7 sau 9, la fel din gama mobila.

Alegerea placii video este și ea relativ simpla, o placa video NVIDIA RTX cu un minim de 4-8 GB memorie video dedicata dacă lucrați în principal cu suita Adobe ori AMD Radeon care de obicei sunt ceva mai ieftine dacă programele utilizate de voi pot beneficia de puterea de calcul integrate în acestea iar aici aș da ca exemplu DaVinci Resolve . De obicei programele de editare și creație specifica exact cu ce placi video sunt compatibile.

RAM-ul – aici necesarul pentru o experiența fluida începe de la 16 GB pentru editarea foto și video la nivel de incepator, cu un sweet spot de 32 de GB sau 64 GB la nivel de avansat sau chiar 128 GB pentru profesionisti, în funcție de aplicație ori aplicatii.

SSD-ul, cum spuneam și cu alte ocazii cat mai rapid și incapator și cel puțin încă un slot liber pe placa de baza pentru creșterea în viitor a capacitatii de stocare pentru ca multe din aceste proiecte aduna repede zeci, chiar sute de giga de materiale ce trebuiesc prelucrate.

Sistemul de răcire

Pentru a vă asigura că nu există o scădere a performanței atunci când utilizați laptop-ul pentru perioade lungi, sistemul de racire este cu atât mai important în acest caz decât la alte categorii de laptop-uri pentru ca o performanta slab la acest capitol poate duce la scaderea performantelor intregului sistem, scăzând performanta si cescand șansele de blocare a laptop-ului – un dezastru pentru orice creator de conținut mai ales atunci când te propii de finalizarea proiectului. Credeți-mă, știu asta din experiența.

Deci, atunci când alegeți un laptop de acest tip, va recomans sa cautati un model cu, cat mai mai multe conducte de căldură ce duc de la procesor sau placa grafica către ventilatoare, cel puțin doua ventilatoare puternice și cat mai multe orificii de aerisire. De asemenea, va recomand sa asezati laptop-ul pe un birou ce beneficiaza de o suprafața dreapta, fără alte straturi cum ar fi o carpa uitata dedesubt sau chiar un mouse pad ce pot obtura răcirea în timpul utilizarii.

Ecranul

Există trei factori cheie după care trebuie sa va ghidati: acuratețea culorilor, gama de culori și rezoluția. Printre acești factori fidelitatea culorii as zice ca joacă un rol hoatarator pentru un laptop dedicat creatorilor.

Dacă culoarea prezentată pe ecran nu este suficient de precisă, poate aduce unele probleme serioase produsului finit, așa că este bine să alegeți un laptop cu un ecran care este pre-calibrat din fabrica pentru a va asigura ca veți avea cea mai buna acuratete a culorilor posibila în timpul editarii.

Aici și un calibrator de culoare dedicat, pe USB va poate aduce multe beneficii în general, mai ales profesionistilor.

În ceea ce privește gama de culori, este mai bine să alegeți modelul cu o gamă de culori cat mai largă cuprinsa în specificatii, cum ar fi AdobeRGB 100% sau DCI-P3 100% pentru mai multe opțiuni de culoare în timp ce editati.

În ceea ce privește rezoluția, optarea pentru un model cu o rezolutie minima Full HD sau mai bine 2K sau 2560 x 1440 pixeli pentru ca de multe ori laptop-urile cu monitoare cu o rezolutie mai mare decât atât sunt nejustificat de scumpe de multe ori iar rezolutia mare cere resurse multe fără sa ofere cu adevărat avantaje notabile la o diagonala de 15 sau chiar 17 inchi pe un laptop

Conectivitatea

Conectivitatea este adesea trecută cu vederea la un laptop desi, este extrem de importanta pentru un laptop de tip Creator, deoarece în timpul procesului de creatie, utilizatorii vor atașa adesea o serie de dispozitive, cum ar fi un monitor extern, o unitate SSD externa sau o placă grafică externă pe lângă alte componente și periferice.

Daca vom avea de-a face cu o conectivitate limitată, asta va duce nu doar la frustrari, ci și la costuri suplimentare necesare achizitionarii diverselor adaptoare iar cei cu mac-uri din generațiile prevedente știu la ce ma refer.

Prin urmare, este sugerat să alegeți un model care oferă conexiuni versatile și cat mai multe posibil, cum ar fi USB – C, USB A, HDMI 2.0, DP 1.4, RJ-45 sau chiar Thunderbolt 4.

Portabilitatea

Specificatiile menționate mai devreme sunt destul de importante pentru un laptop dedicat creearii de continut desi, un motiv important pentru creatori în alegerea laptopurilor în locul unui desktop este mobilitatea sau portabilitatea.

Portabilitatea excelentă vine de obicei la o greutate mai mică pentru ca astfel de laptop-uri sunt utilizate de cele mai multe ori ca desktop replacements fără mari considerente în ceea ce privește durata de viața a bateriei.

As merge pe astfel de laptop-uri de 15 sau maximum 16 inchi, cele mai mari aducând greutati semnificativ crescute de fac astfel de laptop-uri sa nu fie foarte portabile.

Un exemplu de astfel de laptop

Un astfel de laptop dedicat creatorilor care beneficiaza de toate punctele necesare evidentiate mai devreme este de exemplu MSI Creator 16 pe care ați avut ocazia sa îl vedeți încă de la începutul acestui material.

Procesorul unui astfel de laptop este un Intel Core I7 de ultima generație, placa video merge pana la un RTX 4060 cu 8 GB de memorie RAM, buna și pentru gaming în pauzele de creatie, cantitatea de memorie RAM la exemplarul din acest video este de 32 GB DDR5 , o cantitate optima as zice pentru incepatori dar și pentru avansati și un ecran înalt cu un aspect de 16/10 calibrat și verificat din fabrica cu o rezolutie de 1920 x 1200 pixeli, ideal as spune eu pentru un astfel de laptop fără sa coste în același timp prea mulți bani.

Se adauga o placa de rețea wireless rapida Wi-fi 6, o ieșire de monitor HDMI 2.1 ce suporta rezolutia 4K la 60 de hertzi, USB Tip C cu ieșire Display Port, 2 porturi USB normale ce suporta standardul 3.2 Gen 1 și un slot de rețea RJ 45. Demna de menționat ar fi și disponibilitatea tastaturii iluminate în alb pe toate modelele de MSI Creator 16.

MSI Creator 16 se găsește în mai multe variante de dotare insa toate cântăresc un maximum de 1.6 Kg ceea ce îl face cat se poate de portabil la nevoie.

Categorie Tag

nu sunt comentarii

Adauga un comentariu

Email-ul nu va fi facut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.