Published on 18 februarie 2020 by Soulwise

Cu cateva luni in urma, cei de la Noctua anuntau ca intr-un sfarsit s-au gandit sa renunte la vechea schema de culori marou-cacaniu si dupa ani intregi de dezvoltare au pus pe piata trei dintre cele mai reusite coolere ale lor in varianta neagra.

Cum eu unul sunt inca mare fan al acestui brand si consider ca orice s-ar spune racirea pe aer este cea mai rezistenta in timp pentru ca de obicei nu necesita decat o schimbare de pasta termoconductoare pe an si schimbarea unui ventilator daca se strica, cand se strica, m-am decis ca ar cam fi cazul sa imi intind antenele si sa vad daca pot obtine un review sample ca sa imi satisfac curiozitatea asupra noilor modele si sa va dau si voua raportul daca este cineva interesat.

Nu pot spune ca mi-a fost usor insa nici greu asa ca dupa ceva timp obtineam nu unul ci doua sample-uri ale Noctua NH-D15, unul normal ca sa zic asa, adica argintiu cu ventilatoare maro si unul complet negru de la piesele utilizate la montaj pana la ultima aripioara de racire, cu exceptia desigur a talpii cooler-ului care, din motive evidente de transfer de caldura a trebuit sa ramana lucioasa.

Pentru cei ce nu stiu prea multe despre acest cooler, Noctua NH-D15 este de cativa ani in fruntea liniei de coolere pe aer ale brandului Austriac si este un urmas al mai vechiului Noctua NH D14, la randul sau un fruntas al vremii pe care, fara indoiala multi dintre voi l-ati vazut in trecut sau inca il mai aveti prin calculatoare.

Eram curios in momentul in care au facut anuntul sa imi raspund la intrebarea : Care este diferenta dintre cele doua modele ?

La scurt timp, cei de la Noctua ne declarau ca diferenta este doar de culoare ( probabil) uitand sa mentioneze cresterea de pret , performanta fiind aceeasi ,ceea ce mi s-a parut contraintuitiv pentru ca orice suprafata vopsita, tratata sau a carei culoare naturala este schimbata sufera de obicei deteriorari ale performantelor, a capacitatii de transfer termic. Asta e principalul motiv care mi-a starnit curiozitatea.

In momentul inregistrarii si implicit publicarii acestui material am cele doua coolere in posesie de peste 3 luni, ambele ruland pe platforma mea ce include un Procesor Ryzen 9 3900X si principalele componente de la Gigabyte, placa de baza fiind un X570 Aorus PRO putin modificata pentru ca cele doua Noctua NH-D15 sa poata intra in carcasa IN-WIN 309 pe care o detin de ceva vreme si al carui review il veti vedea in curand in timp ce placa video este un GeForce RTX 2080 Ti Windforce Gaming OC.

Va dau aceste detalii pentru a va da seama de mediul in care cele doua coolere au fost testate.

Cred eu ca au fost stresate suficient timp de trei luni cat sa ne dam seama de performantele lor intr-un sistem inchis asa cum este cel pe care il puteti vedea si de diferentele dintre cel normal, si cel negru, coolere despre care producatorul declara ca sunt identice ca si performante.

Bun, trebuie sa va spun ca testul foarte simplu ale carui rezultate urmeaza sa le vedeti au fost repetate saptamanal pe parcursul celor trei luni scurse de la obtinerea celor doua coolere si pana la publicarea acestui review, ultimul test fiind realizat chiar in ziua filmarii acestui material.

Astfel la temperatura ambientala de 26 grade celsius, cooler-ul “normal” montat pe pe un 3900X neoverclockat, intr-un sistem inchis, cu aceeasi pasta termoconductoare pe tot parcursul testelor, plus presetul Standard activat al softului Aorus System Information Viewer a tinut procesorul la temperatura maxima de 73 grade in timp ce varianta neagra, Noctua NH-D15 Black a reusit sa tina procesorul la 73 ,5 grade, ambele teste fiind realizate cu ajutorul Prime 95, testul uzual de 30 de minute, diferenta de temperatura de 0,5 grade cazand in marja de eroare a unor astfel de teste in opinia mea.

Pe tot parcursul testelor as zice eu destul de indelungate si cuprinzatoare pentru un cooler pe aer cea mai mare diferenta inregistrata cu ceva timp in urma, intre cele doua coolere a fost de doua grade insa dupa cum aveam sa descopar de abea la cateva zile cand schimbam cooler-ul ca sa repet testul, aplicarea pastei termoconductoare fusese defectuoasa , unul dintre colturile procesorului nefiind acoperit. Altfel, rezultatele au fost fie identice fie, la 0,5 pana la 1 grad diferenta asa cum avea sa imi raporteze softul de monitorizare Ryzen Master diferente pe care le pot pune cu usurinta fie pe seama diferentelor de temperatura din camera, fie pe alte posibile marunte diferente intre testele individuale.

Ca sa imi raspund si ca sa va raspund poate si voua pe scurt, Noctua NH-D15 Black se situeaza la egalitate cu fratele sau mai batran Noctua NH-D15 „normal”, nu incape nici o indoiala.

Cei de la Noctua au realizat ceea ce eu credeam ca nu este posibil insa, pe langa imbracamintea neagra pe care a primit-o noua varianta cred ca au schimbat cate ceva si pe la aliajele acestei variante, dar asta este doar o suspiciune a mea, nu am cum sa o verific cel putin pe moment.

In incheiere vreau sa multumesc reprezentantilor Noctua in Romania pentru ca mi-au pus la dispozitie cele doua coolere si bineinteles, reprezentatilor Gigabyte Romania.

Noctua NH-D15 ramane in opinia mea cel mai performant si titrat cooler pe aer de pe piata noastra eu unul recomandand macar varianta normala, mai ieftina celor ce isi doresc performante de top de la cooler-ul lor si nu vor sa isi bata capul cu solutiile de racire pe apa, cel negru ramanand dupa mine modder-ilor sau celorca care isi doresc o estetica aparte, ceva mai diferit fata de ceea ce deja destul de multi utilizatori au in PC.

In orice caz, parere mea este ca noul si in acelasi timp vechiul Noctua NH-D15 merita cu varf si indesat premiul Platinum si Recomandarea Editorului din partea noastra.


Ti-a fost util/ti-a placut acest review? Daca vrei sa sustii autorul acestui material o poti face folosind codul de voucher 2A53MJ7X in comenzile tale la PC Garage, eu primesc cativa lei iar tu vei primi discount 1%!

Tag

nu sunt comentarii

Adauga un comentariu

Email-ul nu va fi facut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.