Published on 23 aprilie 2024 by Soulwise

Au trecut doua luni de cand nu am mai asamblat un PC pentru TechView TV, asa ca va propun astazi un sistem fara cabluri bazat în parte pe cateva componente ce vin din partea MSI, Kingston și AMD.

Bine, este impropriu PC zis fara cabluri, ele exista insa sunt in cea mai mare parte ascunse in spatele placii de baza denumita MSI Project 0 ce are un un atu, pentru ca spre deosebire de alte modele de placi de baza are toate conexiunile de alimentare, de date si de control al ventilatoarelor sau a iluminarii RGB pe spate.

Acest tip de placa de baza necesita o carcasa speciala capabila sa ofere gauri de acces pentru conexiunile de care un astfel de sistem are nevoie pe care o gasim sub denumirea MAG PANO M100R PZ ce apartine tot de MSI.

Alte componente importante demne de a fi mentionate pentru acest sistem este placa video, o MSI 4070 Ti Super in varianta Gaming X Slim, mult mai subtire si in acelasi timp ceva mai performanta decat generatia precedenta, un cooler interesant de 240 mm tot de la MSI, modelul fiind Coreliquid D240 iar de stocare se ocupa un SSD MSI Spatium M480 de 1 TB.

Memoriile, un set de 32 de GB de Kingston Fury Renegade sunt surprinzatoare prin aspect dar și prin performanta fiind capabile sa ruleze la nu mai puțin de 7200 Mhz pe chipset-ul B650 al placii de baza, performanta deloc de neglijat și de luat la cunoștința de către cei care au probleme cu setarea unei frecvente înalte pentru RAM pe placile cu Chipset AMD.

Procesorul, de fapt un APU (Accelerated Processing Unit ) este un suprinzator de performant as zice AMD Ryzen 7 8700G relativ recent lansat cu 8 nuclee, 16 fire de execuție în paralel și o frecventa maxima de 5.1 GHZ la un TDP maxim de 65 de wati, foarte asemănător ca și specificatii cu Ryzen 7 7800X3D unul dintre cele mai bune procesoare pentru gaming la data realizarii acestui material și, din acest motiv consider ca testele ce urmează devin chiar mai interesante pentru pasionati.

Înainte de teste insa, va propun sa urmărim în mare ( vezi video ) cam cum a stat treaba cu asamblarea sistemului, care este rezultatul final pentru ca întregul sistem ( ce poate fi în cele din urma denumit în întregime Project 0) a ieșit în opinia mea foarte bine atât pe partea de performanta cat mai ales pe cea estetica și revenim spre final cu câteva detalii și teste.

Asamblarea sistemului pe care tocmai l-ați văzut în forma sa finala se realizeaza relativ ușor și este foate asemănătoare cu asamblarea unui sistem normal insa în cazul Project 0 este mai mult decât necesara rabdarea, experiența și subliniez, un wire management cat mai bun.

Spațiul dintre spatele placii de baza la aceasta carcasa și panoul lateral este mic și toate cablurile trebuiesc să fie rutate astfel încât sa nu depaseasca în nici un punct grosimea spațiului dintre placa de baza și panoul lateral pentru ca sistemul să poate fi închis.

Mie unuia mi-a luat punerea laolaltă a componentelor nu mai mult de 15 minute și o oră și jumatate aranjarea cablurilor dar și conectarea lor în poziții convenabile astfel încât sa pot optimiza traseele cablurilor și maximiza aspectul final al sistemului.

Aici este inclusa și iluminarea RGB care, acum este conectata și controlata direct din placa de baza obtinandu-se efecte vizuale mai bune decât daca as fi utilizat controller-ul integrat pe care l-am demontat de pe carcasa dar pe care voi îl puteți utiliza fără probleme daca veți folosi aceasta carcasa la build-ul vostru.

Am ales sa nu utilizez pasta termica împreuna cu care a venit cooler-ul pentru ca era ușor uscata folosind prin urmare o pasta termoconductoare Arctic Cooling MX 4 pe care o consider a fi una dintre cele mai bune ca raport preț performanta, utilizand-o și pe plan profesional și am plasat radiatorul și ventilatoarele solutiei de răcire cat mai aproape de fata carcasei pentru a-i da un boost sa zicem cu ajutorul ventilatoarelor din lateralul carcasei, a nu lasa conductele de lichid sa atingă placa video și a ascunde mai bine cablurile capului de răcire al cooler-ului.

Singurul fir pe care în aceasta varianta de build nu l-am putut ascunde prea bine a fost alimentarea placii video dar cred ca în acest caz, având în vedere aspectul sistemului final cred ca putem ierta un singur cablul la vedere având la cunoștința faptul ca deocamdată cel puțin, MSI nu are încă placi video cu, conectori de alimentare ascunsi ce ar fi adus întregul sistem cu adevărat la target-ul de 0 cabluri la vedere.

În fine, rezultatul l-ați văzut și voi așa ca este vremea sa trecem la testele de performanta ce vor fi pur sintetice pentru ca voi sa le puteți reproduce fidel și sa puteți compara astfel direct, 1 la 1 rezultatele sistemului asamblat astăzi cu sistemul vostru actual sau viitor.

 

Sper ca materialul de astăzi sa va fie de folos, sa va inspire și sper sincer ca v-ați bucurat fie și un pic de el pentru ca mie unuia mi-a făcut mare plăcere sa îl realizez. Ca pasionat sper ca astfel de sisteme sa devină standard în viitorul nu foarte îndepărtat.

 

Mai multe detalii despre Project 0 AICI < click

Categorie Tag

nu sunt comentarii

Adauga un comentariu

Email-ul nu va fi facut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.