Published on 30 martie 2017 by Soulwise

Astazi avem ca sa zic asa un invitat special in studioul TechView, si anume prima varianta de placa video GTX 1080 Ti, alta decat varianta celor de la Nvidia, adica ASUS ROG Strix GeForce GTX 1080 Ti OC, foarte probabil una dintre primele bucati, daca nu primul exemplar al unei astfel de placi video in tara noastra asa ca ne-am strans astazi aici ca sa unim aceasta placa cu platforma de testare si sa vedem ce poate sa ne aduca, noua gamerilor pe ecranele sper cat mai pline de pixeli pe care le avem in fata.

Asa cum sta bine fiecarui integrator, ASUS include inASUS ROG Strix GeForce GTX 1080 Ti OC cateva imbunatatiri vizibile fata de varianta de baza. Frecventele ar fi primele cele care ne intereseaza cel mai mult pe noi astia obsedati de cifre si performante cat mai ridicate dar pe al doilea loc, poate la egalitate ramane sistemul de racire impresionant ca forma, performanta si nu in ultimul rand greutate.

Placa video din testul de astazi este cea mai grea placa video pe care am pus mana in ultimul timp. Nu, nu este un lucru rau, desi unii ditnre voi ati putea crede asta pentru ca pe langa dimensiunile oarecum impresionante ale noului radiator STRIX al ASUS, si structura de suport si rigidizare a placii este si ea imbunatatita astfel incat asezata in pozitia normala intr-un pc, ASUS ROG Strix GeForce GTX 1080 Ti OC sta la fel de batoasa ca si in cutia in care soseste.

Daca ar fi sa vorbim despre asemanarile cu varianta anterioara de placa video de top adica GTX-ul 1080 cu aceeasi varianta de racire de la ASUS, asemanarile sunt atat de multe incat fara a compara cele doua placi fata in fata ne-am putea insela foarte usor. In plus, si de aceasta data suntem vizitati de iluminarea ASUS Aura dar si de softul corespunzator ce ne permite sincronizarea schemei de iluminare cu restul componentelor sistemului atat timp cat sunt si ele din partea ASUS si suporta aceeasi tehnologie.

Cea mai benefica, de departe mi se pare din punct de vedere a schemei de iluminare posibilitatea de seta placa video ASUS ROG Strix GeForce GTX 1080 Ti OC sa ilumineze logo-ul de pe spate in trei culori distincte in functie de temperaturi desi sincer sa fiu, pentru mine este greu de suportat verdele afisat de o temperatura scazuta de acest sistem de iluminare intr-un sistem dealtfel iluminat in rosu, motiv pentru care am setat beculetele ( sau mai bine zis LED-urile ) placii pe culoarea rosie asa cum sper puteti vedea si am trecut la o sesiune extensiva de teste.

Testele s-au desfasurat pe doua sisteme distincte pentru ca stiam inca de la inceput ca Ryzen-ul meu R7 1700 la frecvente stock cu memorii la 2400 Mhz nu va putea face fata bestiei de astazi asa ca m-am dat peste cap de trei ori ca Fat-Frumos si am facut rost rapid de o platforma Intel, ce mai buna pe care o puteam pune laolalta intr-un timp extrem de scurt pentru ca placa trebuie sa sa ma paraseasca la primele ore ale diminetii, deci peste 5-6 ore. Principalele componente ale platformei Intel pe care am pus-o laolalta cum spuneam intr-un timp extrem de scurt au fost un procesor Intel Core I5 6600K overclockat la 4,5 GHZ si un kit de RAM HyperX Savage DDR 4 la 3000 Mhz. Inarmat in felul acesta am plecat la lupta cu benchmark-urile si cu jocurile si ce am descoperit trebuie sa va spun ca m-a cam lasat cu gura cascata. Se pare ca mi se intampla des chestia asta in ultima perioada….

In unele teste diferentele sunt relativ mici intre cele doua platforme insa in cele mai multe, diferentele dintre frecventele procesoarelor si ramii acestora deschid cu o astfel de placa video, ce mai performanta a momentului gauri enorme de performanta pe care cred eu ca AMD-ul ar trebui sa se grabeasca sa le inchida cat mai repede cu revizii proaspete de BIOS care sa rezolve problema vasta a incompatibilitatii kit-urilor de ram existente pe piata. Veti vedea imediat de ce zic asta insa nu inainte de a trece peste cateva specificatii cheie ale ASUS ROG Strix GeForce GTX 1080 Ti OC.

Daca varianta stock cum s-ar spune a GTX-ului 1080 Ti are frecventa de baza de 1480 Mhz si cea de boost de 1582 mhz, atunci varianta ASUS Strix de astazi beneficiaza de 1695 mhz pentru frecventa de baza si de 1709 Mhz pentru maxima de boost, frecventa la care poate ajunge fara probleme plus sau minus cativa megahertzi atat timp cat sistemul ruleaza intr-o carcasa bine aerisita si este alimentat corespunzator.

Avem desigur 11 GB de memorie RAM GDDR 5X si o latime a bus-ului de memorie de 352 de biti, cantitate de memorie ce nu ajunge nici la jumatate ca si incarcare pe un monitor 2K asa cum am avut eu la dispozitie nici in cele mai curente jocuri sau teste deci este cu siguranta bine pregatita pentru a lua cu asalt display-urile 4k pe care cei ce o vor achizitiona ar trebui sa le aiba deja pregatite pe birou.

Asus include de aceasta data in cooler-ul sau Strix o noua tehnologie denumita MAXCONTACT care dubleaza conform specificatiilor suprafata de contact a cooler-ului cu procesorul grafic pentru o racire imbunatatita ceea ce personal pot sa confirm. Cu motoarele turate la maxim, ASUS ROG Strix GeForce GTX 1080 Ti OC nu a ajuns la o temperatura mai ridicata de 64 Grade celsius plecand la o temperatura in idle de aproximativ 40 de grade celsius in testul nostru standard de stress de 30 de minute in programul Furmark, pana la pragul de temperatura de 55 de grade ramanand la pragul de 0 decibeli ca si zgomot emis si chiar si asa, dupa ce ventilatoarele speciale si imbunatatie ale acestei versiuni de cooler au inceput sa se invarta, zgomotul epis de ele nu a fost niciodata mai mare decat cel al celorlalte ventilatoare din carcasa, semn ca, capacitatea de racire este mai mult decat suficienta chiar si in cele mai ridicate solicitari, desigur, atat timp cat sistemul ca intreg este racit corespunzator.

DAR, suficient cu specificatiile, haideti sa trecem la teste si sa vedeti ce nu a vazut Parisul, diferentele mari de performanta pe care placa de fata le inregistreaza pe o platforma AMD fata de una Intel. Este cat se poate de clar ca in jocuri si unele teste o frecventa mai mare a procesorului si a RAM-ului ajuta foarte mult in special cand placa video este atat de puternica. In testele care urmeaza voi marca corespunzator platforma AMD si cea Intel ca sa nu existe confuzii.

Ce spuneti? Cred ca este cat se poate de clar! Cu cat urcam mai sus in performanta bruta a placii video cu atat frecventele scazute ale procesoarelor curente ale AMD comparativ cu cele Intel si problemele legate de memoria RAM si compatibilitatea scazuta pentru moment a acesteia cauzeaza diferente de performanta din ce in ce mai mari chiar si in cazul in care concureaza impotriva unui Quad Core i5 din generatie trecuta. Este adevarat si sunt primul care recunosc, ca sa scot la lumina adevarata putere a placii video, dupa ce am realizat testele pe Ryzen-ul meu 1700 la frecventele stock si vazand cifrele slabe in comparatie cu asteptarile mele am aruncat rapid peste I5-ul 6600K un cooler dual tower si i-am crescut frecventa la 4,5 GHZ, maximul pe care il puteam atinge pe respectiva placa de baza, adica i-am dat intentionat Intel-ului un avantaj de aproximativ 30 la suta in plus ca si numar de megahertzi ceea ce a mai indulcit rezultatele reusind astfel sa ies cat de cat la liman insa din nou trebuie sa recunosc, cu un I7 7700K la 5 GHZ de exemplu rezultatele ar fi fost si mai ridicate.

Asta ne spune ca ASUS ROG Strix GeForce GTX 1080 Ti OC este o placa atat de performanta incat doar cei ce detin cele mai noi si mai puternice procesoare curente Intel si poate cei ce detin un AMD Ryzen R7 1800X vor putea sa se apropie de performanta maxima de care placa video de astazi este capabila in gaming, altfel cei cu procesoare mai putin puternice ar face bine sa se indrepte catre un GTX 1080 sau un GTX 1070 pentru ca un procesor mai slab decat modelele mentionate mai devreme va gatui rapid potentuialul unui GTX 1080Ti, in special unul imbunatatit asa cum este ASUS ROG Strix GeForce GTX 1080 Ti OC.

Asta este tot pentru astazi, sper ca am reusit sa va ofer o cat mai reusita privire de ansamblu asupra acestui nou monstru al performantei grafice si, inainte de a incheia nu pot spune decat ca din nou ASUS ma surprinde placut a nu stiu cata oara cu modelul lor de palca video de top, ASUS ROG Strix GeForce GTX 1080 Ti OC. Este rece in comparatie cu puterea bruta e calcul pe care o detine, cu un design potrivit si nuin ultimul rand plina pana la refuz de performante aducatoare de bucurii gamerilor. Nu poti in fata unui astfel de produs decat sa ii oferi cel mai mare premiu, deci primeste din partea noastra premiul Platinum si Recomandarea TechView.

Categorie Tag

nu sunt comentarii

Adauga un comentariu

Email-ul nu va fi facut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.