Published on 2 martie 2017 by Soulwise

Salutare si bine v-am regasit pe Techview.ro la review-ul AMD R7 1800x, mult asteptatul procesor varf de gama al sectorului Consumer de la AMD. Acest clip este inregistrat cu cateva zile inaintea finalului perioadei de NDA ( adica, pe romaneste, am primit kit-urile media si nu avem voie sa publicam rezultatele pana pe 2 martie atunci cand rezultatele din partea tuturor vor inunda Internetul.)

Dar, cel putin pentru inceput pot sa impartasesc cu voi experienta unboxing-ului kit-ului trimis de catre cei de la AMD si apoi constructia platformei de testare, moment in care voi intrerupe inregistrarea si voi porni platforma de teste urmand sa revin probabil dupa realizare testelor pentru mine si imediat pentru voi cu rezultatele si impresiile dupa testare, eventual si una sau doua recomandari.

Asa ca, haideti sa vedem ce contine kit-ul de review, desi probabil stiti daca sunteti la fel de pasionati ca si mine.

Cutia in care este ambalat kit-ul pare a fi realizata din lemn iar dimensiunile sunt potrivite pentru realizarea unui sistem M-itx la interior ( cred ca mi-a venit o idee ) … la deschidereea careia avem inainte de toate procesorul AMD Ryzen R7 1800X (imediat o sa na uitam si la pinii sai.. pun pariu ca sunt o grmada)

Apoi, avem un kit de memorie Corsair DDR4 la 3000 Mhz din seria de buget, foarte buni dealtfel pe care ii vom utiliza in teste, insa vom folosi si alt kit-ul de RAM de 32 GB de la Kingston , DDR4 tot la 3000 Mhz pe care le-am pastrat special pentru aceasta ocazia ca sa vedem cum stam cu suportul ram-ului pe toate cele 4 sloturi si, daca pe placa asta de baza sunt acceptati fara probleme rami la 3000 MHZ pe toate sloturile, atunci avem pregatit si un kit de 3200 MHZ, maximul pe care il detin ca sa continuam testele de compatibilitate, dar atat cu ram-ul …

Cea de-a treia componenta a kit-ului este placa de baza ASUS Crosshair 6 Hero, din seria ROG, sau Republic of Gamers construita asa cum ii sta bine unei placi de baza ROG, absolut „bulletproof” cum spune americanul, cu radiatoare de racire pentru mosfeti usor stilizate, componente de cea mai buna calitate in special pe etajul de alimentare si … se pare cu mai multe porturi USB decat putem utiliza, ceea ce este un lucru bun iar daca experienta cu produsele Asus ma ajuta, atunci sunt convins ca placa de baza se va descurca mai mult decat onorabil .

In kit-ul de teste, in afara cutiei pe care sta scris frumos RYZEN, ne-a fost trimis si un cooler Noctua NH-U12S SE-AM4 ce poarta eticheta „Press Kit Edition”. Este practic acelasi cooler pe care il puteti achizitiona si voi din magazine insa cu ventilatorul schimbat, aparent cu unul tot Noctua dar din seria industriala (adica muta nitel mai mult aer si face mult mai mult zgomot dar na, ce sa ii faci)…

Ultima dar nu cea de pe urma, pentru ca procesoarele Ryzen lansate oficial pe 2 Martie nu dispun de un cip video integrat este o placa video ASUS RX480 in varianta de racire STRIX ca vorba aceea, e pacat parca sa pui pe platforma de teste AMD alta placa video , nu ?

Am „vorbit” cam mult pentru o simpla introducere (va rog sa ma scuzati pentru asta) e timpul sa ma pun pe asamblat toate jucariile astea si sa ma apuc de treaba, revin imediat cu restul clipului/articolului, stati pe faza!

———————————————————————————————–

Bun, am realizat testele iar ce am vazut m-a cam „lasat cu gura cascata”. Am pornit la testare instaland o copie proaspata de Windows 10 pe un SSD, apoi am instalat doar driverele pentru chipset-ul placii de baza, cele pentru placa video si utilitarul Ryzen Master aflat inca in varianta BETA, ce se ocupa de frecventele procesorului si ale RAM-ului chiar din Windows permitand un overclock mult mai facil pentru cele doua componente de baza.

De obicei nu sunt adeptul overclock-ului, performanta standard a componentelor imi este suficienta de cele mai multe ori insa utilitarul Ryzen Master este atat de fusor de utilizat si cu o interfata atat de simpla incat nu am putut rezista si ca am crescut voltajul procesorului cu 0,25 volti iar frecventa de la 3,6 la 4 GHZ si in cateva zeci de secunde aveam AMD Ryzen R7 1800X -ul stabil la 4 GHZ frecventa la care m-am hotarat sa il las pe toata perioada testelor pentru ca este o frecventa deos3ebit de usor de atins pentru oricine il va achizitiona iar asta implica un boost de performanta semnificativ de 400 MHZ pe toate cele 8 nuclee de procesare, boost foarte util pentru scenariile de lucru la care va fi supus un astfel de procesor.

Bun, acum testele, pe care de data asta am sa le si explic putin insa inainte de asta as vrea sa va avertizez ca platforma ca intreg, inclusiv procesorul, chipset-ul, driverele ba chiar si utilitarul de overclock sunt in primele zile de adoptare pe scara larga la data redactarii acestui material, nu ca ar fi instabile in nici un fel insa simt ca mai sunt rezerve de performanta substantiale ce pot fi stoarse dincolo de rezultatele pe care le veti vedea azi odata cu maturizarea softului platformei Ryzen in general.

Sa trecem intai la clasicul benchmark CPU-Z cel care m-a suprins cel mai tare. Conform acestui utilitar procesorul AMD Ryzen R7 1800X depaseste in performanta single-core overclockat la 4 GHZ varful de gama curent de pe socket-ul 1151, respectiv Intel Core I7 7700K, desi foarte probabil la frecventa standard de 3,6 GHZ ar fi imediat in spatele acestuia sau la egalitate iar in testul multi-thread la acelasi overclock de 4 GHZ depaseste cu cele 8 nuclee ale sale si cele 16 fire de executie performanta unui procesor ilustru pana acum, Intel Core I7 6950X cu tot cu ale sale 10 nuclee si 20 de fire de executie.

Am repetat testul de 10 ori pe putin, am lasat memoria la cea mai mica frecventa la care putea rula adica 2133 MHZ insa rezultatele s-au mentinut aceleasi iar dovada o aveti pe ecran clara ca buna ziua. AMD Ryzen R7 1800X , un procesor ce se lanseaza la pretul de 2500 de lei , bate in acest test un procesor al concurentei care pana mai ieri costa nu mai putin de 8500 de lei. Cred ca aici castiga clar AMD-ul, pentru moment cel putin. Sa trecem mai departe …

Geekbench ne arata acelasi rezultat, de aceasta data diferenta intre cele doua procesoare fiind mai mica, AMD Ryzen R7 1800X nostru a ramas la 4 Ghz asa cum l-am setat la inceput, frecventa ram-ului este tot la 2133 MHZ insa tot reuseste cumva in medie 1000 si ceva de puncte in fata Intel Core I7 6950X conform datelor puse la dispozitie chiar de catre banca de date ale testului (aflat este adevarat la frecventa standard de 3 GHZ).

Din nou, trebuie sa recunosc ca, daca as fi lasat frecventa standard pentru Ryzen 1800X la 3,6 GHZ asa cum vine din fabrica probabil s-ar fi aflat un pic in spate sau la egalitate insa overclock-ul asta despre care va spuneam cel putin pe sample-ul meu de review a fost atat de usor de realizat si de stabil incat nici unul dintre cei care il vor achizitiona nu are motive valide sa nu aplice aceleasi setari. Pot spune ca practic de fapt frecventa normala pentru AMD Ryzen R7 1800X este 4 GHZ chiar si cu un cooler single tower asa cum veti vedea si in testul de temperatura. Sa trecem din nou mai departe…

Cinebench ne spune o alta istorie, Ryzen-ul nostru ajunge la o cifra medie de 1689 puncte in testul asta la aceiasi 4 GHZ iar daca o sa faceti o mica cautare pe Internet o sa vedeti ca acest rezultat se afla putin peste cel al unui Intel Core i7 6900K, procesorul cu care cred eu ca ar trebui sa fie comparat direct insa la o diferenta in medie de aproximativ 150 puncte sau mai mult de varful de gama pe care l-a batut in testele anterioare.

Este normal, nu toate testele sunt la fel iar in Cinebench R15 chiar ma asteptam ca 1800X-ul de azi sa nu poata sa bata varful de gama al Intel dar, a batut concurentul direct octa core-ul Intel 6900K si cel mai important pentru mine, a reusit un scor dublu decat Intel Core I7 6700K-ul meu din sistemul personal ceea ce imi semnalizeaza ca un Ryzen R7 1800X s-ar descurca mult mai bine in ceea ce fac eu normal in mare parte din zi, adica editare si randare.

Ultimul test este cel de temperatura in conditii de stress pentru ca am vrut sa ma asigur ca rezultatele, frecventele si performantele obtinute de mine sunt stabile si pot fi reproduse de oricine ar vrea sa le repete asa ca am lasat AMD Ryzen R7 1800X -ul la aceeasi frecventa la care am desfasurat si testele, adica 4 GHZ, memoria am urcat-o din utilitarul Ryzen Master la 2400 MHZ si am aplicat o tura de stress test utilizand programul OCCT pentru putin peste 30 de minute, durata standard al unui astfel de test de stress. Totul a ramas perfect stabil iar asta mi-a validat rezultatele obtinute astazi asa ca, in articolul de pe site am sa includ si o mica arhiva pe care o veti putea descarca, in care puteti verifica rezultatele obtinute de mine si setarile in caz ce vreti sa le repetati.

Am pus apoi AMD Ryzen R7 1800X impotriva „batranului” de pe acum Intel Core I7 6700K ce ruleaza de obicei pe la 4-4,2 GHZ in testele de gaming pentru ca este singurul alt procesor disponibil momentan pentru mine iar rezultatele au fost exact asa cum ma asteptam. Diferentele in Gaming sunt infime.

Aici avemd iferente de un frame in plus sau in minus pentru oricare dintre ele in functie de titlu asa ca nici nu m-am mai obosit cu rezultate, grafice si altele ..e suficient sa spunem ca se descurca cat se poate de bine si in gaming insa adevarata sa putere, cea multicore, cele 8 nuclee de care dispune nu sunt cu adevarat utilizate de nici un joc din cele testate de mine, puterea 1800X-ului stand in rularea programelor ce pot face uz de intreaga sa putere de calcul ce pare cel putin din testele de azi nici mai mult nici mai putin decat, impresionanta… un procesor AMD de 2500 de lei cu un TDP de 95 W poate tine piept modelelor Intel de 2-3 ori mai scumpe cu un TDP de 140 W fara prea mari probleme… asa ca am hotarat sa nu inchei aici testele pe noul AMD Ryzen R7 1800X ci sa sap mai departe.

Bazandu-ma pe ce am vazut in cele cateva ore de testare preliminara cu AMD Ryzen R7 1800X am decis ca sa fac un nou upgrade la „masinaria” mea personala si sa schimb barca cum s-ar spune pentru prima oara in viata pe partea AMD in special pentru performanta bruta multicore necesara in editarea si randarea video, principalele mele indeletniciri ceea ce mi-ar salva saptamanal foarte multe ore.

Prin urmare, in cateva zile PC-ul meu personal va rula cu ajutorul 1800X-ului si voi putea incepe testarea in scenarii reale in productia proprie urmand ca imediat ce strang date care merita sa fie prezentate sa realizez un nou clip, al doilea apisod daca vreti in care vom detalia cum se descurca la treaba Ryzen R7 1800X-ul . Nu stiu daca are rost sa mai facem sau nu repetam testele de gaming. 1800X-ul NU este utilizat la valoarea sa reala in jocurile disponibila la data realizariia acestui material si in plus, oricum acolo conteaza mai degraba placa video.

Bun, stiu ca este cel mai lung episod/articol al meu probabil pe TevhView insa cred ca toate explicatiile au fost necesare. Fara indoiala multi vor gasi utile informatiile oferite de mine, altii nu …si asta este ok. Ne revedem in urmatorul episod/articol insa nu inainte de a-mi pleca caciula in fata celor de la AMD. Well done! Cum ar zice americanul. Stati pe aproape, in cateva zile testele in performanta in scenarii de editare si randare video de la Full HD pana la 4K.

Categorie Tag

nu sunt comentarii

Adauga un comentariu

Email-ul nu va fi facut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.