Published on 19 noiembrie 2015 by Soulwise

Desi nu ma asteptam ca pana la finalul anului sa mai avem vreo lansare semnificativa de produs in ceea ce priveste placile video, iata ca AMD ne surprinde si ne baga chiar sub nas inainte de sezonl sarbatorilor o propunere interesanta, o placa de baza menita sa se ia la tranta cu GTX-ul 960 verzilor si sa duca cele mai noi jocuri dincolo de bariera rezolutiei full hd la setari de calitate inalte.

Primul reprezentant al AMD-ului de astazi este AMD R9 380X din partea Sapphire in varianta de racire NITRO, varianta pe care reusim sa o vedem pentru prima data in carne si oase aici pe TechView.ro. Placa este admirabil construita cu o placa de contact si heatpipe-uri de cupru imbracate de un radiator masiv de aluminiu , intregul ansamblu fiind racit de doua ventilatoare de mari dimensiuni ce poarta logo-ul Nitro.

De admirat la solutia de racire Nitro a Sapphire AMD R9 380X schema de culori mai degraba pasnica fata de galbenul portocaliu sau albastrul turcoaz al altor linii de sisteme de racire din portofoliul lor. Parca solutia Nitro mi se pare mai usor de integratrat cam in orice schema de culoare al oricarui PC mai ales luand in considerare si excelentul backplate care ajuta la racirea componentelor si care inchide intr-o maniera atat de eleganta sistemul de racire incat imi doresc sa vedem backplate-uri pe absolut toate placile video de acum incolo.

Principalele specificatii standard ale noului AMD R9 380X sunt:

  • Proces de fabricatie pe 28 nanometri
  • 2048 stream processors
  • Frecventa a procesorului grafic peste sau egala cu 970 mhz
  • 4 GB GDDR5
  • 256 Biti latime de banda
  • Consum tipic 190 w, desi unele veriante overclockate vor depasi cu putin aceasta limita
  • Doua porturi de alimentare cu 6 pini
  • Interfata PCI-Express 3.0
  • Suport complet pentru Direct X12, Vulkan si Mantle
  • Suport pentru tehnologiile AMD FreeSync. Virtual Super Resolution si Frame Rate Targeting Control

Asa cum ii sta bine unei placi video de ultima generatie, ventilatoarele Sapphire Nitro 380X nu incep sa se invarta decat dupa ce se atinge un anumit prag de temperatura in solicitarea procesorului grafic , prag situat in jurul valorii de 55 grade celsius iar la setari joase de turatie ventilatoarele se pastreaza cat se poate de silentioase. La incarcare de suta la suta a procesorului grafic insa, acestea prind sa se auda intr-o mica masura insa asta pe configuratia noastra de teste in regim open air asa ca sunt sanse foarte mari ca imediat ce este asezata intr-o carcasa inchisa si bine aerisita placa sa devina subit extrem de silentioasa.

AMD spune despre aceasta placa video ca este gandita sa depaseasca in gaming modelul GTX 960 al celor de la Nvidia, sa depaseasca bariera rezolutiei full HD si sa duca multe dintre jocurile curente catre mai benefica rezolutie WQHD sau 2560×1440 pixeli. Nu va spun inca de la inceput daca reuseste sau nu ci va invit sa vizionati rezultatele testelor pe care vi le-am pregatit.

Teste aici: https://youtu.be/NOPo0tCTPiQ?t=3m7s

Asa dupa cum ati putut vedea, R9 380X reuseste sa atinga fiecare dintre cele trei scopuri pe care AMD le-a setat odata cu aceasta lansare. Placa se afla ca performanta pura in gaming, deasupra GTX 960 si reuseste sa ruleze in majoritatea jocurilor fie mai vechi sau mai noi la rezolutia Full HD si WQHD sau 2560 x 1440 pixeli la setari inalte si foarte inalte de calitate in timp ce benchmark-urile sintetice arata si ele o putere de calcul cat se poate de solida avand in vedere categoria din care placa de baza face parte.Personal nu pot decat sa salut aparitia acestui model pe piata chiar inaintea sarbatorilor pentru ca ofera o solutie foarte competitiva din toate punctele de vedere multor gameri pentru ca avem acum parte de o oferta tentanta in sectorul de mijloc al pietei acolo unde pana acum era un gol evident chiar intre intre R7 370 , placa AMD pe care o recomandam celor cu monitoare full HD si R9 390x , poate unul dintre cele mai targetate sectoare in ceea ce priveste industria placilor video de gaming.

Sapphire R9 380 in varianta Nitro prezentata astazi aduce pe masa o constructie foarte solida un pachet foarte convingator de performante la puterea bruta de procesare la solutia de racire foarte eficienta ce a atins in testele noastre de stress utilizand Furmark si o incarcare de suta la suta a procesorului grafic temperaturi maxime de 67 de grade celsius fara ca cele doua ventilatoare sa devina galagioase ceea ce denota o operare normala pentru oplaca video de acest calibru motiv pentru care primeste recomandarea noastra.

 

recommended-png-transparent

Categorie Tag

nu sunt comentarii

Adauga un comentariu

Email-ul nu va fi facut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.