Published on 29 august 2017 by Soulwise

Am primit de curand doua produse ce vor fi utilizate intr-unul dintre build-urile noastre viitoare pe care vreau sa vi le prezint din partea prietenilor nostri de la FSP, brand care se ocupa in special cu productia si comercializarea surselor pentru PC fiind un brand bine stabilit pe piata si de mare succes in special in sectorul de buget prin gama extinsa de puteri si certificari de care dispun.

De curand, asa cum ii sta bine fiecarui mare producator de hardware, in efortul de a largi gama de produse comercializate am vazut din partea lor o incercare timida de a pune un picior de pod chiar si pe piata de carcase dar, mai ales un efort mai consistent in ceea ce priveste coolerele pentru PC prin lansarea a doua modele, Windale 4 si Windale 6.

Vorbim in continuare despre un produs traditional FSP in cazul sursei FSP Raider 750W cu certificare de eficienta 80 Plus Silver la un pret in magazine la data difuzarii acestui episod de putin peste 300 de lei, un pret excelent as spune eu pentru o sursa certificata si atat de puternica.

Al doilea produs de astazi este unul dintre primele coolere scoase de ei pe piata, adica cooler-ul Windale 4, unul dintre putinele modele cu suport pentru socket-ul AMD AM4 de indata ce este scos din cutie si un TDP de 180 de wati ceea ce cred eu va fi suficient pentru a raci chiar si un Ryzen R7 1800x.

Incepem cu, cooler-ul FSP Windale 4.

Pachetul acestuia ne pune la dispozitie cateva informatii esentiale cum ar fi tehnologia utilizata in cazul constructiei cooler-ului adica cea Direct Contact pentru heatpipe-uri sau componentele ce duc caldura produsa de procesor catre sectiunea radiatorului, compatibilitatea cu procesoarele Intel dar si cele AMD inclusiv socket-ul AM4, cel utilizat pentru procesoarele AMD Ryzen, sistemul de montare al ventilatorului ce utilizeaza asa zisele suruburi de cauciuc pentru a elimina vibratiile produse de acesta si nu in ultimul rand ventilatorul de 120 mm silentios inclus in pachet.

Haideti sa deschidem si cutia sa vedem exact despre ce este vorba.

Avem deasupra ghidul de instalare si o protectie din spuma poliuretanica pe care inalturand-o descoperim componentele cooler-ului nostru adica radiatorul in sine cu heatpipe-uri de cupru si o baza solida urmata de aripioare de aluminiu cu branding FSP pe ultimul element .

Urmatorul este ventilatorul ce poarta acelasi branding FSP cu 9 pale destul de agresive destinate racirii radiatorului si conector de 4 pini pentru a putea controla turatia acestuia in functie de gradul de incarcare al procesorului.

Ultimul element din pachetul cooler-ului FSP Windale 4 este cutia ce contine toate elementele necesare pentru fixarea acestuia pe placa de baza, adica:

bracket-ul ce se va monta pe spatele placii de baza,

placutele metalice dedicate fiecarui socket in parte fie AMD, fie Intel ce vor forma baza pentru ansamblul de prindere de care va fi fixat cooler-ul pe placa de baza,

suruburile metalice necesare dar si cele de cauciuc in numar de 8 pentru montarea ventilatorului din pachet si probabil a inca unuia suplimentar pe care va trebui sa il achizitionati separat si, bineinteles o cantitate de pasta termoconductoare suficienta as zice eu pentru doua aplicari in acest mic container.

Un pachet complet as zice eu pentru un cooler cu un TDP de 180 de wati capabil sa raceasca mai toate procesoarele si care nu depaseste la data lansarii acestui clip pretul de 130 – 150 de lei la majoritatea magazinelor IT online.

Vom vedea exact comportamentul acestuia intr-un episod viitor insa acum haideti sa trecem la al doilea produs FSP de astazi, si anume Sursa FSP Raider de 750 de wati 80 Plus Silver.

Si aici ni se prezinta cateva specificatii principale direct pe cutie, informatii cum ar fi:

Rating-ul 80 Plus Silver suficient pentru aproape orice PC

Garantia producatorului de 5 ani,

Design-ul single rail 12 v

Faptul ca sursa dispune de 4 cabluri PCI-Express de 6+2 pini ceea ce teoretic o recomanda pentru un setup SLI sau Crossfire si

Zgomotul, care dupa cele spuse de producator ar trebui sa nu depaseasca 19 decibeli la o incarcare de 50%, incarcare la care ne putem astepta din partea majoritatii PC-urilor de Gaming curente, mare parte dintre ele consumand real intre 300 si maxim 400 de wati.

Dam coperta la o parte, deschidem cutia si dam peste manualul utilizatorului, comun pentru modelele Raider de la 450 la 750 wati si, bineinteles peste sursa noastra protejata de spuma poliuretanica cu celule inchise, una dintre cele mai bune absorbante de socuri dintre materialele utilizate la ambalarea produselor IT.

Surpriza celor ce vor achizitiona o sursa din aceasta gama va veni cand veti da la o parte cartonul ce acopera cablurile nemodulare ale acestui model.

Sunt multe si in mare parte colorate si fara prea mult sleeving, aceasta fiind una dintre metodele prin care FSP decide sa economiseasca in ceea ce priveste productia acestor surse pentru a putea oferi la un pret destul de scazut zic eu o sursa de 750 w cu certificare de eficienta 80 Plus Silver.

Prezenta acestui manunchi de cabluri poate pune probleme de estetica celor mai pretentiosi insa daca stiti sau carcasa va permite sa faceti un wire management bun sau pur si simplu nu va prea pasa despre estetica atunci nu cred ca forma in care se prezinta cablurile surselor FSP Raider va va pune vreo problema.

Haideti sa vedem si cati conectori avem pentru acest model de sursa:

-Un conector de 4+4 pini pentru alimentarea procesorului

-Conector de 24 de pini pentru alimentarea placii de baza

-4 conectori pentru alimentarea placilor video

Iar de-a lungul acestor cablurilor mai colorate avem 9 conectori S-ata pentru unitati de stocare, 3 conectori Molex pentru accesorii si un conector pentru floppy in caz ca aveti ce alimentat vreo componenta antica.

Sursa FSP Raider de 750 w este capabila conform tabelului lipit chiar pe ea de 26 de amperi pe linia de 3,3 si 5 volti si 60 de amperi pe cea de 12 volti ceea ce, cu siguranta este suficient pentru orice componenta, chiar si pentru cele mai mari consumatoare de energie adica placile video de top.

Alte specificatii interesante as zice eu pentru cei interesati de acest model ar fi:

PFC Activ

Eficienta 88 % in scenarii de incarcare tipice

Ventilator de 120 mm silentios

Dimensiuni de 150 x 140 x 86 mm si bineinteles

Multiple protectii la supravoltaj, supracurent, etc …

Categorie Tag

nu sunt comentarii

Adauga un comentariu

Email-ul nu va fi facut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.