Despre Wi-Fi 6 cu hardware capabil de acest standard: Tenda TX3 si Tenda E30

Sunt sigur ca mulți dintre cei care au ajuns sa citească acest articol au auzit nefericita reclama ce ruleaza la radio de ceva vreme în care un anumit provider de top din Romania ne indeamna de zor sa cerem noul lor router cu WI-FI 6 pentru ca va face minuni pentru semnalul wireless de acasă.

(De asemenea, sa le spună cineva ca reclama este prost înregistrată, cu volumul mult prea scăzut fata de restul reclamelor de la radio așa ca nu este foarte eficienta)

Poate ca este adevărat ca noul router este cu adevărat mininat, deși ma îndoiesc dacă ai un laptop chiar și mai vechi de un an sau doi ca poți beneficia de ceea ce este denumit generic WI-FI6, așa ca m-am hotărât de ceva vreme cu sprijinul reprezentantilor TENDA din Romania sa ofer celor ce vor sa înțeleagă cât de cât retelistica asta fie și pentru acasă câteva cifre clare ce va vor arata ca nu este suficient ca Router-ul să fie compatibil WI-FI 6 ci și toate celelalte dispozitive ( Laptop, PC, Tableta, Telefon, orice comunica prin standardele Wireless ) să fie compatibile cu noul standard ca sa comunice pe acest standard și astfel sa beneficiati cu adevărat de beneficiile acestui WI-FI 6.

Pentru asta am ales un router compatibil WI-FI 6 , model Tenda TX3 Wi-Fi 6, AX1800, Gigabit, Dual-band cu cele mai noi standarde wireless, adică 802.11 a/b/g/n/ac/ax și 4 antene foarte puternice de 6 dBi ce cred ca va reuși să ne lamureasca cum sta treaba cu WI-FI 5.

Pentru ca nu am nici un dispozitiv compatibil WI-FI 6 deși dețin o cantitate apreciabila de hardware recent și foarte recent am primit pentru acest test din partea celor de la TENDA și un adaptor Wireless pe PCI-E pentru PC Tenda E30, Bluetooth 5.0, Wi-Fi 6, AX3000 și el dotat cu cele mai noi standarde Wi-Fi, adică 802.11 a/b/g/n/ac/ax, doua antene detasabile de 5 dBi și o capacitate de transfer mai mare decât router-ul Tenda TX3, ca să ma asigur ca latimea de banda disponibila va fi cât mai mare cu putinta.

Zis și făcut, am activat router-ul, l-am legat la reteaua mea interna ce are link Gigabit de la RDS și m-am pus pe testat.

În primul test, am legat la router-ul Wi-Fi 6 Tenda TX3 , telefonul pe care îl utilizez în mod curent , un Xiaomi Redmi Note 9 Pro (nu are wi-fi 6) , și am vrut sa testez viteza de transfer utilizand binecunoscutul SpeedTest.com. Iată mai jos rezultatul pe conexiunea de 2.4 și 5 GHZ( Nu va temeti, totul va deveni clar în cele ce urmează ):

După cum puteți vedea, cifrele sunt dezamagitoare nu se disting aproape deloc de cele ale unui router „normal” deși Tenda TX 3 are Wi-Fi 6.

Apoi, am conectat la Tenda TX3 laptop-ul pe care îl utilizez în mod curent , cu procesor Intel din generația a 7-a (deci are câțiva anisori de existența) care, deși destul de puternic și cu hardware încă foarte relevant nici el nu dispune de o placa de rețea capabila de Wi-Fi 6. Din nou, rezultatele, ceva mai jos:

La final, am conectat wireless cel mai puternic și în același timp cel mai nou si „bine construit” sistem de care dispun, adică desktop-ul meu, dotat cu placa de rețea compatibila Wi-Fi 6 Tenda E30. Sa vedeți acum schimbare a vitezelor… :

Deci, așa cum spuneam, degeaba ai router Wi-Fi 6, dacă celelalte placi de rețea din dispozitivele pe care le aveți la indemana nu știu sa comunice utilizand noile standarde.

Pentru a beneficia de viteza optima, va trebui sa achizitionati pe lângă router-ul compatibil Wi-Fi 6 ( Tenda TX3 ofera un foarte bun raport pret-calitate și îl recomand inclusiv pentru ușurința în utilizare ) și o placa de rețea pentru laptop sau desktop compatibila cu acest standard ( Tenda E30, este din nou o soluție excelentă ) altfel reclama despre care spuneam la început nu face sa dezinformeze prin omisiune și sa „promită” viteze teoretice de neatins fără o soluție hardware completă.

Doresc sa la multumesc celor de la Tenda pentru ajutorul acordat in realizarea acestui material si sa va recomand, daca aveti nevoie de o solutie wireless ieftina, in special router-ul Tenda TX3 care, ca de obicei in cazul produselor lor face totul sa se faca cat mai util cu cat mai putine batai de cap, putand fi controlat foarte usor direct de pe aplicatia mobila disponibila pe, Google Play.