Xiaomi 12

Xiaomi 12 Smartphone Review

Vreau sa încep prin a spune ca Xiaomi 12 este ca o gura de aer proaspăt, nu neeaparat din punct de vedere al dotarilor sau a cine știe ce software nemaipomenit ( vom intra în aceste detalii mai târziu ) ci în primul rând din punct de vedere al dimensiunilor.

Este unul dintre foarte putinele telefoane, dacă nu singurul cu specificatii de top care incape confortabil într-o singura mana, și îl poți utiliza cu o singura mana chiar dacă respectiva mana din dotare este una mai mica. Așa ar trebui sa procedeze fiecare dintre producatorii de smartphone-uri în gamele de top. Unul mic pentru cei ce prefera un telefon mai compact și unul mare pentru cei ce își doresc de fapt un phablet.

Are aceleași dimensiuni ca și un Iphone 13 iar marginile rotunjite ale ecranului și carcasei îl fac după mine, un campion al ergonomiei, deci dacă vreți un telefon capabil cu specificatii de top cred ca trebuie sa va opriți aici și sa mergeți sa îl încercați la vreun dealer. Dacă vreți sa aflati mai multe, urmăriți în continuare acest material.

Xiaomi 12, Accesorii

Pe lângă Xiaomi 12X și Xiaomi 12 Pro, producătorul oferă și o versiune sa zicem standard al modelului său de top denumit simplu Xiaomi 12. Acesta este modelul pe care îl evaluăm în acest material.

Pe foarte scurt, Snapdragon 8 Gen 1 și până la 256 GB de stocare internă într-o carcasa care este conceputa pentru mâini și buzunare mai mici, asta este ceea ce obțineți în primul rând de la un Xiaomi 12 de 6,28 inchi.

Acest telefon are câteva alte specificații de ultimă oră, inclusiv o rată de reîmprospătare a ecranului de 120 Hz și posibilitatea de încărcare rapidă la 67 W.

Xiaomi 12 folosește un ecran AMOLED care este protejat de Gorilla Glass Victus și găzduiește o cameră care își arata amplasamentul prin obișnuită gaura circulara situata în partea de sus a ecranului.

Marginile afișajului sunt curbate, la fel și marginile capacului de pe spate. Arată foarte elegant, și ofera o impresie foarte buna, de produs de calitate.

Xiaomi 12 rulează Android cu obișnuită interfata MIUI deasupra. Deși oferă o mulțime de instrumente de personalizare și securitate, MIUI are și câteva funcții destul de enervante și pare a cauza random crash-uri în anumite aplicații, motiv pentru care am descarcat și instalat un alt launcher ce mi-a permis sa pun la punct telefonul după pofta inimii, așa ca mai multe nu va pot spune despre MIUI.

Din fericire noul launcher s-a comportat bine iar telefonul fiind unul cu specificatii de top a funcționat cât se poate de bine mai departe fără nici cei mai mic sughiț.

Xiaomi 12 este disponibil în trei versiuni: albastru, gri și violet. Capacul din spate este din sticlă mată Gorilla Glass 5 dacă este să ne luam după speciificatii, care ofera o senzație ușor aspră și nu pare a atrage foarte multe amprente.

Având în vedere dimensiunile mai mici și marginile rotunjite ale carcasei, recomand montarea unei carcase de protecție din cauciuc ( una transparenta este deja disponibila în pachetul standard de accesorii ) și poate și un geam protector suplimentar. Am reușit sa îl scap de doua ori în timpul testarii nemaifiind obișnuit cu un telefon mic cu marginile rotunjite ca acesta de ani de zile.

Bine ca nu l-am scos din casa și de ambele dați l-am scăpat pe surpafete moi, altfel va imaginati câte explicații trebuia sa dau reprezentatilor Xiaomi…

Din nefericire, nu există o evaluare oficiala pentru rezistența la praf și apă pentru acest model așa ca faceți tot posibilul sa îl feriti de ploaie sau de nisipul de pe plaja deși trebuie sa recunosc ca ploile din ultimele zile l-au stropit puțin însă fără sa genereze probleme reale.

Xiaomi 12 măsoară 152,7 mm înălțime pe 69,9 mm lățime și are o grosime de 8,16 mm. Cântărește 180 g, raportul ecran-corp este de de 89,3% s iar rezoluția display-ului este FHD+ (2.400 x 1.080) la 419ppi.

Specificatiile ecranului sunt mai degrabă impresionante.

Este un panou AMOLED cu o rată de reîmprospătare maximă de 120 Hz și ajustare dinamică a refresh-ului pentru a ajuta la conservarea duratei de viață a bateriei, cu luminozitate maximă de 1.100 nit și suport Dolby Vision plus HDR 10+.

Rata de eșantionare la atingere este de 480 Hz și, ca în cazul lui 12 Pro, există un mod de citire care poate fi folosit pentru a „dezactiva” culorile, deși nu vă permite să treceți la o imagine 100% alb-negru.

Xiaomi 12 are trei camere pe spate: camera principala de 50MP f/1.9, 13MP f/2.4 ultra-wide și 5MP f/2.4 macro.

După cum vedeți, fata de anul trecut Xiaomi coboară rezolutia camerei principale de la 108 la 50 MP. Acesta nu este însă un dezavantaj, dimensiunea pixelilor senzorului este mai mare acum, ceea ce înseamnă că imaginile pot fi mai luminoase și mai usor de capturat.

Imaginile realizate cu camera principală arată bine, cu culori vibrante, contrast bun și multe detalii, totuși, pe alocuri se pot observa ușoare exagerari în cazul aplicației AI ce detecteaza automat scenele.

În unele( nu multe) cazuri unele fotografii sunt prea suprasaturate iar altele au fost prea procesate, parca prea „sharp” dar de fiecare data problema de moment s-a rezolvat la următorul candru.

În orice caz, am decis sa fac selecția scenelor manual pentru o experiența cât mai plăcută și nu am fost dezamăgit de decizie.

Altfel,in general, am descoperit că fotografiile sunt de bună calitate, cu multe detalii. Fotografiile complete de 50 MP trebuie selectate în opțiunile camerei, dar imaginile implicite de 12 MP sunt suficient de bune pentru multe utilizări, cum ar fi utilizarea pe canalele de socializare.

Cei pasionați de filmarile cu telefonul, atât de necesare unora dintre retelele de socializare vor fi atrași de filmarea 8K, dar acest lucru este posibil doar la 24 fps. Va trebui să „cobori” la 4K pentru filmări video la 30 și 60 fps.

Exemplarul primit de mine are 256 GB de stocare, dintre care 28 GB erau deja folosiți, lăsând 228 GB liberi pentru utilizatorul final. Nu există slot pentru card MicroSD, așa că trebuie sa fiți atenți sa alegeti cantitatea potrivită de stocare internă dintre cele doua opțiuni (128 GB sau 256 GB ) la momentul achiziției.

Indiferent de configurația selectată, Xiaomi 12 acceptă două SIM-uri 5G. Autentificarea biometrică se face printr-un senzor de amprentă sub ecran, pe care l-am găsit a fi precis, rapid și eficient.

Gaming-ul pe Xiaomi 12 a fost o experiență foarte, foarte placuta, cu puține întârzieri și timpi de încărcare extrem de rapizi.

Cu toate astea, partea negativă a lui Snapdragon 8 Gen 1 și-a facut aparitia după câteva zeci de minute de Asphalt 9.

Spatele telefonului se încălzește destul de rapid în cazul utilizării intensive și asta include gaming-ul.

Din fericire pentru mulți, bilutzele și ce alte jocuri uzuale se mai joaca pe mobil marea noastră majoritate nu ajung sa incalzeasca deloc telefonul, ba chiar și utilizarea normala de zi cu zi, doar în procese ce solicita la maxim componentele telefonului am descoperit ca puteți sa va loviți de acest aspect.

Dincolo de asta, Xiaomi 12 vine în trei variante: cu 8 GB RAM și 128 GB spațiu de stocare, apoi 8 GB/256 GB sau 12 GB/256 GB. Acesta este un telefon 5G, astfel încât să vă puteți conecta la rețeaua 5G dacă este disponibila în zona în care locuiți.

Xiaomi 12 este un smartphone de top ca specificatii, dotari și performanta.

Performanța celui mai mic Xiaomi 12 de 6,28 inci este la fel de bună ca și cea a modelului de top Xiaomi 12 Pro, deoarece ambele folosesc Snapdragon 8 Gen 1.

În ceea ce privește durata de viață a bateriei, la o zi de utilizare cu gaming, convorbiri, browsing și câteva clipuri pe ici pe colo de pe youtube nu ma pot plânge deloc în special având în vedere dimensiunile aparatului.

In viața de zi cu zi, un utilizator normal care răspunde la câteva apeluri, primește câteva notificari și citește știrile în sala tronului va putea sa ajungă fără probleme la o zi și jumătate spre doua de utilizare.

Xiaomi 12

Alte caracteristici pozitive ale Xiaomi 12 sunt designul de înaltă calitate, afișajul luminos AMOLED cu culori precise, GPS-ul rapid și precis, viteza WiFi-6 foarte buna si timpul scurt de încărcare.

Xiaomi 12 este vârful de gama de dimensiuni mici care ne lipsește în general în spațiul Android.

Așa cum spuneam, fiecare dintre producatorii de astfel de dispozitive ar trebui sa ia aminte la ceea ce a făcut Xiaomi aici și sa procedeze la fel în generațiile următoare.

Dacă sunteți în căutarea unui aparat bun, bine făcut cu specificatii de top pe care sa îl puteți utiliza confortabil cu o singura mana atunci musai sa mergeți sa îl încercați.

Eu unul în recomand fără rezerve, calitatea fiind la același nivel cu terminalele brandurilor de top cu o prezenta mai lunga pe piața noastră.