TENDA MW5 Review – MESH Wireless pentru power-useri cu bugete mici

Prin vara va povesteam despre Tenda MW3, un set de doua dispozitive pe care in industrie le denumim mesh router, aparat sau set de aparate pe care il recomandam utilizatorilor casnici care prefera libertatea oferita de conexiunea wireless si care nu au nevoie de o viteza de acces ametitoare, totul la un pret caracteristic Tenda adica decent.

Acoperirea aparatului era si inca este mai mult decat suficienta pentru o locuinta obisnuita de 40-50 – 60 de metri patrati ,producatorul declarand ca aparatul paote acoperi fara probleme pana la 200 de metri patrati, ceea ce nu ma indoiesc ca este posibil.

La finalul respectivului material va spuneam ca Tenda MW3 nu este destinata power user-ilor, modelul pe care personal il proiectam pentru ei fiind TENDA MW6 insa trebuie sa recunosc ca, in necunostinta de cauza ma inselam asupra modelului de Kit Wireless de tip MESH necesar unui power user.

Acesta ar fi Tenda MW5, un set foarte competent compus in varianta pe care am primit-o eu din doua unitati foarte similare ca forma cu kit-ul anterior, TENDA MW3 din vara.

 

TENDA MW5 este compus dintr-o statie de baza ce primeste curent de la un adaptor de la retea continut in pachetul de accesorii si Internet prin portul WAN/LAN din spate, un al doilea port LAN Fiind disponibil pentru a permite extinderea numarului de conexiuni pe fir deservite de catre statia de baza prin adaugarea unui Switch daca este neeaparata nevoie sau legarea sa zicem a unui PC sau NAS la respectivul port daca se simte nevoia unei viteze de transfer superioare.

A doua statie, are forma unui extender/repreater de semnal obisnuit desi este parca mai bine realizat si mai puternic decat ceea ce vedeam de obicei pana acum. Nu necesita decat conectarea la o priza pentru ca, in aproximativ 20 de secunde sa se imperecheze cu statia de baza, sa preia setarile ( SSID si parola ) si sa se transforme cat ai zice “Wireless” in alta componenta a aceleiasi retele, handoff-ul dintre cele doua fiind complet transparent pentru utilizatorul final.

Adica … odata instalat un kit TENDA MW5 in casa ( testat intr-un apartament de 2 camere ) ai oriunde te-ai duce aceeasi retea disponibila, aceeasi parola si cam aceeasi putere a semnalului, respectiv aceeasi viteza de transfer wireless de maxim 200 Mbps, rezultatul testului fiind capturat mai jos.

Pe fir, statia de baza a Tenda MW5 este capabila de viteze gigabit desi in perioada testelor nu am reusit sa prind vitezele maxime ale conexiunii mele la Internet insa este clar ca, daca MW5-ul poate pana aici atunci atingerea unei viteze gigabit a unei conexiuni RDS nu ii pune nici o problema.

 

Foarte interesanta este punerea la punct a KIT-ului Tenda MW5.

Se ia una bucata statie de baza ( cea patrata cu doua porturi RJ45) se alimenteaza, se infige intr-un router sau in cazul meu intr-un Switch cu ajutorul unui cablu si in 30 de secunde, poate un minut este complet bootat si cu adresa IP primita.

Se ia a doua unitate din kit si se infiga in una bucata priza la capatul holului acesteia luandu-i la fel de mult, 30 de minute, poate maxim un minut sa se conecteze la statia de baza sa ii preia SSID-ul (Numele) si parola.

In felul asta in 2 minute am avut in intreg apartamentul semnal maxim, punerea la punct a retelei fiind si ea mai mult decat simpla as spune eu.

Primul pas ne cere sa ne conectam la Internet reteaua proaspat formata iar numele retelei, utilizatorul si parola setate din fabrica le gasiti pe etichetele dispoze pe fiecare dintre cele doua unitati ale Tenda MW5.

Odata conectati la reteaua formata cu ajutorul TENDA MW5, si presupunand ca aceasta este la randul ei conectata la Internet nu trebuie decat sa descarcati aplicatia Tenda WI-FI pentru Android sau IOS disponibila online “vrajitorul” inclus ghidandu-va pas cu pas in punerea la punct a retelei, operatiune detaliata pe scurt in clipul pregatit de mine mai jos.

Aveti la dispozitie o sumedenie de optiuni, punerea la punct a tipului de legatura la Internet, Control Parental, punereea la punct a unei retele pentru oaspeti si cate si mai cate.

Un singur aspect ar fi de amintit si de care la randul meu m-am lovit in punerea la punct a retelei cu ajutorul lui Tenda MW5. Daca nu aveti foarte multa expereinta ar fi ok daca inainte de montarea kit-ului Tenda MW5 pe o conexiune la Internet de tip PPPOE adica RDS ati avea descarcata si instalata aplicatia Tenda Wi-FI in prealabil pe telefon de la serviciu sau de la scoala sau mai stiu eu de unde… poate chiar o cafenea, ceea ce va usureaza prima punere a punct a retelei foarte mult.

Altfel, TENDA MW5 se pune la punct in 5 minute de la scoaterea din cutie si pana la setarea numelui retelei si a parolei, hai poate 10 daca este singurul router pe care il aveti si trebuie sa il conectati la o legatura RDS cu user si parola, tot vrajitorul initial cuprins in aplicatia despre care va spuneam va va ghida spre liman.

MW5 este o combinatie intre un router wirteless si o retea mesh foarte reusita care ofera utilizatorului modern dornic de viteze bune de acces si transfer tot ce ii este necesar la un pret mai mult decat decent, in special in forma primita de mine de 2 dispozitive mai mult decat sauficient pentru un apartament normal(muncitoresc) de 2-3 camere.

Din acest motiv si datorita punerii la punct foarte rapide cu o minima interactiune din parte utilizatorului final (daca ai cat de cat putina experienta cu un router) primeste din partea Techview.ro premiul Platinum si Recomandarea noastra. Good Work Tenda.