Published on 29 martie 2015 by Soulwise

Pentru ca ne-am decis ca in urmatoarea perioada sa gazduim pe site-ul nostru o serie intreaga de review-uri si tutoriale dedicate mini PC-urilor am intins antenele ca sa zic asa si am contactat cateva dintre brandurile care de-a cursul anilor ne-au fost parteneri de nadejde pentru a face rost de review samples ale unor placi de baza de format mic, mini ITX , cu procesoare si cipuri grafice integrate.

Primul brand care a raspuns initiativei noastre a fost Asrock ce ne-a trimis nu numai o placa de baza ci si un intreg sistem ce ne-a castigat simpatia pe perioada testelor si nu numai. Componenta de baza a sistemul de astazi este Placa de baza ASRock Q1900TM-ITX, ce are preinstalat un procesor Bay Trail J1900 Quad Core la 2 GHZ de la Intel.

Procesorul Celeron J1900 integrat pe placa de baza ASRock Q1900TM-ITX are 4 core-uri la 2 GHZ , asa cum spuneam si mai devreme dar mai dispune si de un cip grafic Intel ce ruleaza la 688 Mhz si are un boost maxim de 850 Mhz , toate acestea la un TDP de doar 10 W ceea ce permite integratorului Asrock sa raceasca zona procesorului utilizand doar un radiator pasiv.

Ceea ce deosebeste placa de baza ASRock Q1900TM-ITX de alte implementari ale aceleiasi solutii este faptul ca este construita dupa specificatiile standardului Thin Mini-ITX , ceea ce permite o amprenta deosebit de ingusta a intregului sistem si care ne-a permis asamblarea sistemului compus din:

-Placa de baza ASROCK Q1900TM-ITX cu Procesor integrat Intel Celeron J1900 Quad Core

-4 GB RAM DDR 3 de laptop in configuratie Dual Channel

-SSD de 256 GB A-Data

Intr-o carcasa deosebit de compacta si de simpla , furnizata de Akasa , modelul fiind Akasa Cypher, in care asamblarea intregului sistem a durat putin peste 5 minute si care ne-a surprins prin calitatea materialelor folositte la constructie acestea fiind aluminiul si otelul gros de 1 mm ceea ce face din Akasa Cypher un tanc in miniatura, putine dintre carcasele disponibile pe piata atingand o asemenea grosime a materialului utilizat la constructie. De mentionat si faptul ca este conceputa in principal pentru a fi montata in spatele monitorului , utilizand standardul Vesa.

Imediat dupa aceea, am mers mai departe setand UEFI-ul placii de baza, in principal pentru ca am constatat ca ventilatorul inclus in carcasa de catre Akasa era putin cam zgomotos la setarile standard pentru gustul meu asa ca m-am ingrijit sa il setez in asa fel incar sa nu porneasca decat in caz de maxima nevoie, dupa ce procesorul a depasit valoarea maxima de 65 de grade. Asta a permis o functionare deosebit de silentioasa a intregului sistem la practic 0 decibeli ( asta avand in vedere ca am avut si un SSD A-data in configuratie ) chiar si in mare parte din testele pe care le-am desfasurat, nu doar in task-urile de zi cu zi. Doar in testele in care procesorul sau cipul sau grafic au fost solicitate la maxim, ventilatorul inclus in Akasa Cypher si-a facut simtita prezenta.

In orice caz, daca sistemul de fata ar fi ramas in dotarea TechView.ro, cu siguranta as fi scos micul ventilator de 40 de mm si as fi montat chiar desupra radiatorului procesorului un ventilator subtire de 80 de milimetri chiar in slotul prevazut de producatorul carcasei , apoi as fi mers din nou in BIOS si l-as fi setat sa porneasca doar in caz de maxima nevoie asa cum am procedat si cu celalalt.

In fine, dupa asamblare si setarea UEFI-ului sau a BIOS-ului pentru old timerii ca mine, ce au durat doar 15 minute in total am pornit catre instalarea sistemului de operare si a driverelor pentru ca imediat dupa aceea sa realizam cateva teste pentru a reusi sa va ilustram performanta bruta a unui sistem care nu depaseste in incarcare maxima consumul de 20 de wati conform estimarilor noastre. Haideti sa le vedem, dupa care revenim cu cateva concluzii.

O astfel de solutie de placa de baza cu procesor si cip grafic integrat nu se adeseaza tuturor ci mai degraba celor care nu au nevoie de o putere de calcul uriasa. Asta nu inseamna ca, browsing-ul sau chiar editarea usoara foto nu este posibila sau ca vizionarea in cele mai bune conditii a fisierelor video de buna calitate (MKV) sau rezolutie inalta (Frull HD) nu este posibila , dimpotriva chiar… ASRock Q1900TM-ITX si al sau Intel Quad Core Celeron J1900 se descurca admirabil chiar si in gaming usor, atat timp cat setatile de calitate sunt minime, jocuri ca Torchlight sau Torchlight 2 ori titluri mai vechi cum ar fi Half Life fiind perfect jucabile pe un sistem mic, silentios, cu un consum neglijabil.

Categorie Tag

nu sunt comentarii

Adauga un comentariu

Email-ul nu va fi facut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.