Monitorul de astazi nu este insa orice monitor ci este unul foarte clar orientat spre gaming cu panoul sau IPS sau mai bine zis AHVA cu un refresh maxim de 144 Hertzi si suportul pentru tehnologia FreeSync a AMD ceea ce il face recomandabil fanilor ambelor tabere, respectiv NVIDIA cat si AMD si o sa explicam acest punct de vedere catre finalul acestui clip.
Numele monitorului de astazi este ASUS MG279Q, are 27 de inchi si rezolutia de 2560 x 1440 pixeli, rezolutia recomandata de noi ca fiind ideala pentru placile video ultra performante din ultima generatie, oferind calea de mijloc perfecta intre rezolutie si numarul de cadre per secunda pe care un AMD Fury sau un NVIDIA GTX 980Ti le pot oferi intr-unul dintre jocurile cele mai curente.Inainte de a ne pune la curent in ceea ce priveste monitorul de astazi haideti sa vedem pentru cei care nu stiu deja ce este mai exact tehnologia AMD FreeSync care sta in centrul listei de specificatii a ASUS MG279Q.Dupa cum bine stiti daca sunteti gameri cu vechime Gaming-ul pe PC a fost si va fi probabil in continuare un concurs intre capacitatea de randare a unui PC si capacitatea de redare a monitoarelor utilizate.
Una dintre solutiile cele mai vechi si cele mai des intalnite este activarea fuctiei V-Sync in jocuri ceea ce din pacate functioneaza doar in jumatate din cazuri si nu rezolva odata pentru totdeauna frame-urile nealiniate sau rupte, scazand numarul de cadre per secunda la care un joc ruleaza si adaugand ca si deavantaj secundar problema timpului de raspuns crescut pentru mouse.AMD FreeSync este o solutie ce rezolva aceste probleme pentru placile video AMD oferind in spatiul cuprins intre 35 si 90 de cadre per secunda pentru monitorul ASUS MG279Q o performanta optima si un timp de raspuns sincronizat intre placa video si monitor. Solutia AMD FreeSync se bazeaza pe functia Adaptive Sync introdus cu mult timp in urma in standardul DisplayPort.
Acest Adaptive Sync permite controlul direct al ratei de reimprospatare a monitorului prin intermediul oricarui APU sau GPU recent al AMD. Pe scurt, prin AMD FreeSync si un monitor compatibil cu acest standard asa cum este modelul de astazi placa video da monitorului sa afiseze un cadru nou cu o cadenta aflata intre 35 si 90 cadre per secunda, asteapta pana cand acesta afiseaza complet cadrul si apoi trimite spre afisare urmatorul cadru. Rezultatul, o sincronizare perfecta si un timp de raspuns mult imbunatatit.Ultimul punct pe care merita sa il evidentiem in cazul AMD FreeSync este acela ca solutia este mai ieftina si mai simplu de imprelemntat decat solutia NVIDIA la problemele afisate mai sus, solutie denumita Nvidia G-Sync ce are la randul sau dezavantajul pretului dar avantajul de a functiona pana la frecventa maxima de refresh al unui monitor de 144 Hz. G-sunc-ul necesita insa un cip specializat montat in monitor si altele dar despre asta vom vorbi sper in viitorul apropiat, acum sa ne intoarcem la monitorul de astazi.
In primul rand calitatea constructiei nu poate fi decat excelenta din partea unui produs high end al ASUS. Marginile sunt inguste, carcasa mata iar baza monitorului poate fi reglata lateral la aproape orice unghi. La fel si bratul monitorului, poate fi orientat mai sus, mai jos poate fi inclinat sau chiar rotit la 90 de grade pentru cei care au nevoie de o astfel de functionalitate. Mie mi-au fost de folos mai ales reglajele de inaltime si de inclinare pentru a aduce monitorul la inaltimea ochilor.Reglajul caracteristicilor monitorului este si el realizabil foarte rapid odata ce gasim prin procesul de pipaire pe spatele partii drepte a monitorului butoanele de reglaj. Va recomand sa nu utilizati butoanele separate daca vreti sa aranjati totul intr-o maniera cat mai repida ci sa apasati si apoi sa nevigati prin meniu cu ajutorul joystick-ului care va va duce in doi timpi si trei miscari exact acolo unde trebuie sa ajungeti. Am intalnit pentru prima oara acest joystick la un alt monitor de gaming ASUS de anul trecut , si ma bucur sa vad ca l-au pastrat si in modelele curente.
Intrarile de semnal ale monitorului sunt in intregime digitale. Avem un display port de dimensiuni normale, doua porturi HDMI si inca un mini Display Port cu ajutorul caruia am rulat noi pe toata perioada testelor pentru ca acesta a fost cablul de semnal primit in cutia monitorului.Panoul utilizat in ASUS MG279Q este produs de Ancor Communications Inc., conform Nvidia Control Panel care, ne arata si capacitatea de refresh maxima a monitorului care, este conform specificatiilor de 144 Hz sau 144 cadre per secunda. Dupa montarea monitorului pe PC este bine sa verificati ca panoul este detectat si functioneaza la specificatiile sale maxime prin intermediul panoului de control al drivelor placii video pe care o detineti.Panoul ofera o adancime de culoare de 8 biti cu o foarte buna acuratete a reprezentarii culorilor, un contrast ridicat si o uniformitate foarte buna a iluminarii pe toata suprafata ecranului. Pentru cine intereseaza, este bine sa aflati ca multumita tehnologiei display-ului monitorului care dupa cum spuneam ami devreme apartine clasei AHVA ce inseamna Advanced Hyper Viewing angle monitorul isi pastreaza claritatea si calitatea imaginii afisate chiar si la unghiuri exagerate din care probabil nu va fi utilizat niciodata.
Trecem peste setarea monitorului pentru ca este autoexplicativa daca ati folosit in ultimii ani un monitor LCD. Totul este atat de intuitiv si de usor de accesat cu ajutorul joystick-ului si a controalelor afisate pe ecran incat oricine poate sa aranjeze setarile in mai putin de 5 minute.De notat aici ca nivelul de luminozitate al monitorului mi s-a parut a fi „violent” in sensul bun al expresiei ajungand la un nivel maxim la care ochii mei nu il puteau suporta, motiv pentru care am scazut nivelul de luminozitate de la 100 % pana foarte aproape de minim , adica la 10% pentru a-l putea folosi cu succes timp de mai multe ore pe zi fara absolut nici o problema.Monitorul include si functia Blue Light Filter care elimina un anume spectru al luminii emise de monitor , ceea ce ajuta la aliminarea oboselii ochilor si mai ales la eliminarea durerilor de cap asociate cu utilizarea prelunga al unui monitor. Desi foarte folositoare, nu am folosit functia pentru ca utilizez in acest sens un program free denumir F-lux care se autoregleaza conform regiunii geografice si a orei la care utilizati monitorul si care depaseste astfel cu mult functionalitatea respectivei functii incluse in monitor. Chiar va recomand sa folositi acest programel pentru care vom avea un link in descrierea acestui episod sau cel putin functia Blue Light Filter daca faceti parte dintre cei care isi desfasoara activitatea la fel ca mine mai mult in fata pc-ului.
Trecand acum la gaming , configuratia noastra de teste a fost echipata printre altele de un AMD R9 390X in varainta de racire STRIX a ASUS iar dupa instalarea driverelor nu a trebuit decat sa pornim interfata AMD Catalyst , sa mergem la tab-ul My Digital Flat Panels si sa bifam Enable in dreptul AMD Free Sync. Apoi am trecut in OSD-ul monitorului si am procedat la fel, adica am bifat AMD Free Sync dupa care am plecat pe drumul testarii.In orice joc testat, atat timp cat acesta s-a situat deasupra limitei inferioare a monitorului de 35 de cadre per secunda si sub cele 90 de cadre maxime per secunda la care AMD FreeSync poate functiona pe acest monitor nu am putut face diferenta dintre AMD FreeSync si N-Vidia G-sync-ul pe care l-am intalnit pe alte monitoare pe parcursul timpului. In timpul gameplay-ului la rezolutia nativa a monitorului utilizand chiar si un R9390X sau un AMD Fury jocurile zilei se ridica arareori peste limita superioara a celor 90 de cadre per secunda suportate de Freesync-ul monitoruluiASUS MG279Q ceea ce inseamna ca totul se misca cat se poate de bine, fara artefacte si intr-o perfecta sincronizare. Asta pentru partea AMD a ecuatiei.
Pentru cei cu placi video Nvidia, ASUS MG279Q este o oferta la fel de tentanta datorita dimensiunilor, rezolutiei, ratei de refresh maxime de 144 hz si a panoului AHVA care reda o paleta de culori foarte bogata potrivita chiar pentru consum multimedia, in special pentru gaming si mai putin pentru editare desi se pot duce la bun sfarsit si proiecte multimedia utilizand acest monitor.Cu alte cuvinte, chiar daca modelul de astazi este certificat FreeSync nu aveti nici un motiv sa nu il considerati ca una dintre cele mai competente oferte de pe piata la ora actuala chiar si ca utilizatori convinsi de placi video Nvidia, cel putin in sectorul de gaming si multimedia. Spun toate acestea in cunostinta de cauza pentru ca in peste 50 la suta din timpul de testare petrecut cu monitorul de astazi , acesta a rulat la frecventa sa maxima de 144 hz si la rezolutia maxima de 2560 x 1440 pixeli pe o placa video Nvidia GTX 980 Ti in varianta de racire Strix a ASUS iar experienta mai ales in gaming, in ceea ce ma priveste a fost de-a dreptul exceptionala.
Am utilizat acest monitor cu mult peste limita de timp admisa de prietenii nostri de la ASUS Romania carora dorim sa le multumim pentru bunavointa si pentru faptul ca au permis ca realizarea acestui material sa dureze atat de mult, pentru ca sincer sa fiu nu m-am putut desparti de el decat cu greu deoarece in opinia mea este un produs ideal pentru noi gamerii si nu numai , principalele motive fiind:
-In primul rand rezolutia de 2560×1440 de la care deja te poti descotorosi de artificiile de rafinare a marginilor poligoanelor in timpul gaming-ului ceea ce elibereaza semnificativ placa grafica sa se ocupe mai degraba de inmultirea numarului de cadre per secunda.
-Al doilea, tehnologia IPS implementata care este de tip AHVA care permite unghiuri foarte largi de vizualizare si nu un ultimul rand 144 de cadre per secunda native pentru acesti monitor
-Culorile foarte bogate afisate de acest monitor si luminozitatea uniforma si arhisuficienta pentru oricine chiar si intr-o camera puternic iluminata
-Al treilea, suprafata mata a ecranului si a carcasei, precum si usurinta in reglarea caracteristicilor cat si a unghiurilor si inaltimii ecranului
-Al patrulea dar nu ultimul , excelenta implementare FreeSync ce reuseste sa egaleze in mare masura mai scumpul si mai complicata solutie G-Sync a Nvidia
Ca sa inchei acest review foarte lung dar in acelasi timp foarte prescurtat pentru ca ar fi mult mai multe lucruri de spus despre acest monitor, inchidem cu rating-ul pe care TechView.ro il ofera ASUS ASUS MG279Q care nu poate fi decat Recomandarea Editorului , ceea ce inseamna ca, daca aveti banutii necesari noi nu putem vedea absolut nici un motiv tehnic sau din punct de vedere al raportului pret=performanta pentru care acest monitor nu ar trebui sa fie pe biroul oricarui gamer care se respecta si are desigur banutii necesari achizitionarii sale.
nu sunt comentarii