Published on 19 septembrie 2019 by Soulwise

Update 26.09.2019 – Datorita confuziei pricinuite de fonturile utilizate de producator pe ambalaj si pe pagina produsului, precum si eroarea editorului, s-a strecurat o greseala in acest articol. Astfel, denumirea monitorului nu este asa cum am comunicat initial F127Q ci Fi27Q. Acestea fiind zise, va rugam sa ne scuzati greseala. Schimbare operata si in titlul acestui articol pentru a reflecta realitatea. 

 

 

Nu cu mult timp in urma va prezentam un monitor Aorus curbat, de 27 de inchi , rezolutie Full HD si o rata de reimprospatare a imaginii de 165 de cadre per secunda, monitor ideal pentru marea majoritate a gamerilor ce aleg sa joace cele mai rapide jocuri alergand mai degraba dupa cat mai multe cadre per secunda in defavoarea rezolutiei.

De aceasta data aceasta mergem mai departe catre cei care isi doresc o rezolutie mai mare insa nu vor sa piarda facilitatile promise de modelul precedent dar mai ales isi doresc cele 165 de cadre per secunda pe care modelul precedent le putea afisa.

Va prezentam astazi modelul Aorus F127Q al Gigabyte cu rezolutia sa 2 K sau 2560 x 1440 pixeli pe care personal o consider a fi ideala pentru gaming impreuna cu o placa video din gama high end, si al sau panou capabil sa afiseze 95% din spatiul de culoare DCI-P3 ce pastreaza aceeasi rata de refresh ultra-rapida de 165 hertzi al fratelui sau mai mic Aorus CV27F al carui review il gasiti pe site-ul nostru.

Din punct de vedere al ergonomiei si punerii in functiune, Aorus F127Q este foarte asemanator insa nu identic cu alte monitoare din aceeasi gama a Aorus.

Cutia este uriasa si grea pentru un monitor de 27 de inchi desi putem ierta acest minus din mai multe motive.

Unul ar fi ca Aorus se gandeste la clientii sai punand la dispozitia acestora toate cablurile necesare si nu in ultimul rand odata ce cutia este desfacuta, ofera utilizatorului final posibilitatea de a-si atasa sistemul de sustinere rapid si fara probleme, fiind nevoie de doar o moneda pentru singurul surub cu care se ataseaza piciorul monitorului de stand.

Atentia cea mai mare in acest moment ar trebui sa fie acordata pinilor ce conecteaza LED-urile din picior la restul monitorului insa, daca urmariti intocmai pasii de asamblare atunci nu aveti de ce sa va temeti.

Tot aici, merita sa fie mentionat ca, daca vreti sa montati monitorul la un stand aftermarket, puteti trece la acest pas imediat dupa scoaterea monitorului din cutie, suruburile necesare fiind deja atasate monitorului in gaurile corespunzatoare.

Aorus F127Q beneficiaza de un panou IPS dintre cele mai noi cu unghiuri de vizualizare largi de 178 de grade si un timp de rapuns ultra rapid de o milisecunda insa plusul pe care il ofera cu adevarat sta in felul si rapiditatea cu care afiseaza imaginea.

Panoul IPS al Aorus F127Q dispune de 10 biti sau mai bine spus 8biti + functia FRC sau Frame Rate Control care serveste in practica la imbunatatirea adancimii de culoare a panoului cu inca 2 biti aducand numarul de culori posibile a fi afisate catre maximul de 95% din spatiul de culoare DCI-P3.

In ciuda faptului ca nu avem in practica de-a face cu un panou cu adevarat pe 10 biti in sensul clasic al cuvantului, panoul IPS al acestui monitor arata in realitate as spune mai bine decat un panou IPS standard ba mi se pare chiar mai spectaculos atat din punct de vedere al gemei de culori afisate cat si a rapiditatii cu care este capabil sa afiseze respectivele culori si imagini, efectul de Ghosting fiind practic inexistent.

Am stabilit ca ergonomia si panoul sunt unele dintre cele mai bune ba chiar si faptul ca Aorus F127Q este impodobit pe spate cu LED-uri RGB insa care ar mai fi restul functiilor care il recomanda atentiei noastre ?

Primul ar fi OSD Sidekick ce permite punerea la punct a monitorului cu ajutorul tastaturii si a mouse-ului, fara a fi nevoie sa mai umblati la butoanele de pe rama ecranului. Totul este mult mai bine explicat si pus la punct in aceasta noua interfata de control pe care am utilizat-o cu placere pentru punerea la punct a monitorului.

A doua facilitate cu adevarat utila ar fi, pentru cei ce isi doresc un setup multi-monitor format din mai multe exemplare a acestui model, solutia de aliniere Game Assist Alignment ce afiseaza pe fiecare ecran linii ce duc la alinierea perfecta a fiecarui panou in parte.

Si, a treia si ultima facilitate pe care vreau sa v-o aduc in atentie azi ca fiind utila pentru un gamer ar fi Aorus Dashboard care permite afisarea in orice joc a diferiti parametri suprapusi peste imaginea principala, parametri ca Temperatura procesorului, Frecventa sa, sau gradul de incarcare a placii video fiind in acest fel vizibile oricand indiferent de titlul jucat.

Bineinteles ca ar mai fi multe de spus si probabil daca ar fi sa detaliem fiecare facilitate si functie in parte am sta aici inca ceva timp insa care este parerea noastra dupa aproape doua saptamani de utilizare?

Cred ca am spus multe despre felul in care functioneaza acest monitor iar adevarul este ca, pur si simplu e chiar atat de bun precum pare, afiseaza rapid si clar culori saturate pe care orice gamer si le-ar dori insa…

Nu are rost sa ne ascundem dupa copac. Pentru a rula la rezolutie 2K si peste 100 HZ, cu atat mai mult la rata maxima de reimprospatare a acestui monitor de 165 cadre per secunda, iti trebuie un PC deosebit de puternic, PC care nu este deloc ieftin.

Partea buna, este ca, daca ai un astfel de PC atunci achizitionarea unui Aorus F127Q nu ar trebui sa iti pune nici un fel de problema pentru ca… vezi tu… asta este monitorul sau tipul de monitor care iti trebuie de fapt, din mai multe motive…

Primul ar fi ca 2k la 165 cadre per secunda nu pot fi atinsi cu setari maxime de calitate in ultimele titluri de nici o placa video curenta, deci, cu siguranta Aorus F127Q este o solutie pregatita si capabila sa tina piept provocarilor pentru cel putin 3-4 ani de acum incolo. Este un model Future-Proof iar asta conteaza la o astfel de achizitie. Cu totii am avut achizitii care ne-au adus dezamagiri dupa doar cateva luni insa eu zic ca un Aorus F127Q nu va provoca un astfel de sentiment.

Alt motiv intemeiat pentru care Aorus F127Q imi place si cred ca va placea si altor gameri ar fi ergonomia de care da dovada. Poate fi reglat la aproape orice unghi, poate fi mutat repede pentru ca integreaza in maner in piciorul de sustinere, setarile se pot pune la punct chiar de pe desktop-ul PC-ului iar diferitele, parca prea multele functii sau facilitati incluse aduc puncte in aditionale in functie de situatiile intalnite adaugand un plus semnificativ de valoare pachetului de baza.

Stiu, am vorbit parca prea frumos despre Aorus F127Q insa este greu de ignorat faptul ca in acest moment Aorus sau Gigabyte daca vreti aduc pe piata de monitoare de Gaming oferte foarte tentante, pline de tehnologii si facilitati la preturi care, la branduri concurente sunt cel putin cu cateva sute de lei mai mari.

Aducem in discutie si faptul ca, destul de rar din pacate intalnim chiar si la game superioare de monitoare o calitate la fel de buna a constructiei si a materialelor folosite ca cele utilizate in monitoarele de gaming Aorus.

Pentru mine nu incape indoiala ca monitoarele de gaming Aorus trebuiesc sa fie puse pe lista de posibilitati a oricarui gamer serios ce beneficiaza desigur de bugetul necesar si cred ca odata ce le veti intalni fata in fata, multi dintre voi veti fi surprinsi la fel cum am ramas si eu surprins in fata modelului de astazi Aorus F127Q, model al carui singur defect este ca nu este al meu.

Avand in vedere cele spuse pana acum primeste desigur din partea noastra premiul Platinum si Recomandarea editorului. Multumim pe aceasta cale Gigabyte Romania pentru ca ne-a oferit posibilitatea sa testam si sa va povestim cate ceva despre Aorus F127Q.

Categorie Tag

nu sunt comentarii

Adauga un comentariu

Email-ul nu va fi facut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.